25.3.19

Γιατί οι νεοναζί έβαλαν στο στόχαστρο την Καλλιθέα;..

Στο στόχαστρο των νεοναζί βρέθηκε ανήμερα της επετείου της 25ης Μαρτίου η Καλλιθέα, με μία οργανωμένη προσπάθεια εμφάνισης των νοσταλγών του Χίτλερ στις...
εορταστικές εκδηλώσεις, που εν τέλει αποτράπηκε.

Από νωρίς το πρωί κάτοικοι της περιοχής, ανταποκρινόμενοι στο σχετικό κάλεσμα σωματείων, πολιτικών οργανώσεων και αντιφασιστικών συλλογικοτήτων, βρίσκονταν στην πλατεία Κύπρου προκειμένου να εμποδίσουν τους νεοναζί να αμαυρώσουν με την παρουσία τους τις εορταστικές εκδηλώσεις. Στη συγκέντρωση καλούσαν μεταξύ άλλων ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Καλλιθέας-Μοσχάτου-Ταύρου, η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας, το τοπικό παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων, η τοπική ΕΛΜΕ, αντιρατσιστικές συλλογικότητες και οργανώσεις.

Λίγο μετά τις 10:00 μία ομάδα νεοναζί εμφανίστηκε στην πλατεία και, όπως καταγγέλλεται, υπό την κάλυψη της αστυνομίας, ανήρτησε πανό και προέβη σε προκλήσεις προς τους συγκεντρωμένους κατοίκους της πόλης. Όταν οι τελευταίοι αντέδρασαν, δέχτηκαν επίθεση από τα ΜΑΤ -που βρίσκονταν από νωρίς παραταγμένα στο σημείο- με κλομπς και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. Τουλάχιστον τρία άτομα τραυματίστηκαν από την επίθεση.

Υπό την κατακραυγή των συγκεντρωμένων οι νεοναζί αποχώρησαν, ενώ ακολούθησε κυνηγητό με τις αστυνομικές δυνάμεις στα στενά της Καλλιθέας που είχε ως αποτέλεσμα 12 συλλήψεις. Και οι 12 συλληφθέντες, σύμφωνα με την αστυνομία, ανήκουν σε ακροδεξιές οργανώσεις, ενώ ένας 24χρονος είχε συλληφθεί και πριν από έξι μέρες στην Σαλαμίνα, από αστυνομικούς του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας Αττικής, για ρατσιστική επίθεση σε βάρος 30χρονου αλλοδαπού.

Σύμφωνα με καταγγελία της ΚΟ Καλλιθέας του ΚΚΕ, το σχέδιο των νεοναζί «ήταν προετοιμασμένο». «Από νωρίς το πρωί άρχισαν να συγκεντρώνονται στην οδό Μεταμορφώσεως, στις Τζιτζιφιές, ενώ βρισκόντουσαν, από ό,τι όλα δείχνουν, σε συνεννόηση με την Αστυνομία η οποία τους παρακολουθούσε να συγκεντρώνονται και τους παρείχε πλήρη κάλυψη.

»Στη συνέχεια με τη συνοδεία της Αστυνομίας οι χρυσαυγίτες κατευθύνθηκαν προς την πλ. Κύπρου, με επικεφαλής τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο της “Ελληνικής Αυγής” Πέτρο Σαμαρτζοπάνο. Μόλις τα φασιστοειδή έκαναν την εμφάνισή τους στην πλατεία, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν απρόκλητα και με μεγάλη βιαιότητα απέναντι στους συγκεντρωμένους με σκοπό να διαλύσουν το πλήθος που διαδήλωνε ενάντια στην παρουσία των φασιστών. Παράλληλα άφηναν ανενόχλητους τους χρυσαυγίτες να χαιρετούν ναζιστικά, να βρίζουν και να απειλούν τους συγκεντρωμένους.»

Είχαν προειδοποιήσει

Ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Καλλιθέας είχε έγκαιρα προειδοποιήσει για τον κίνδυνο εμφάνισης οργανωμένης ομάδας νεοναζί στις εορταστικές εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου. Σε συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε την Πέμπτη, 21 Μαρτίου, στο δημαρχείο Καλλιθέας, εκπρόσωπος του Αντιφασιστικού Συντονισμού Καλλιθέας-Μοσχάτου-Ταύρου, εκπαιδευτικός της τοπικής ΕΛΜΕ, εργαζόμενοι από το σωματείο υπαλλήλων του δήμου και εκπρόσωποι αντιρατσιστικών συλλογικοτήτων καλούσαν εν όψει της παρέλασης σε επαγρύπνηση ενάντια σε ενδεχόμενη παρουσία χρυσαυγιτών στην περιοχή.

Εκ μέρους του Αντιφασιστικού Συντονισμού Καλλιθέας-Μοσχάτου-Ταύρου ο Κώστας Κούσιαντας είχε παρουσιάσει το ιστορικό της προσπάθειας εισβολής της Χρυσής Αυγής στην περιοχή, αποδίδοντας την κεντρικότητα της Καλλιθέας στις προτεραιότητες της Χρυσής Αυγής σε τρεις παράγοντες:

Στο μέγεθός της και στη θέση της ανάμεσα στον Πειραιά, όπου υπάρχει ακόμα έντονη παρουσία της Χρυσής Αυγής, και στην Αθήνα.

Στην πολυπολιτισμική της σύνθεση, με τους φασίστες να προσπαθούν να σπείρουν το μίσος ανάμεσα στους διαφορετικών εθνοτήτων κατοίκους της περιοχής.

Στην αναβάθμιση της περιοχής μέσω της ένταξής της στη λεγόμενη «Αθηναϊκή Ριβιέρα», τα υποσχόμενα κέρδη για τις τοπικές επιχειρήσεις και τη συνακόλουθη ανάγκη για φτηνά εργατικά χέρια.

«Η Καλλιθέα είναι ένας από τους μεγαλύτερους δήμους του λεκανοπεδίου, πράγμα το οποίο σημαίνει πολλές ψήφους στις εκλογές», ανέφερε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος του Αντιφασιστικού Συντονισμού. «Είναι όμως ταυτόχρονα και μια λαϊκή, φτωχή περιοχή, χτυπημένη από την κρίση, με πολλά κλειστά μαγαζιά και μικροεπιχειρήσεις, αλλά και μια περιοχή με πολλούς μετανάστες και πρόσφυγες, πολλοί εξ αυτών μουσουλμάνοι. Τα στοιχεία αυτά θα μπορούσαν, στη βάση της χυδαίας λογικής των κοινωνικών αυτοματισμών, να αποτελέσουν τα βασικά υλικά ενός πολιτικού μείγματος που θα επέτρεπε στους φασίστες να μετατρέψουν την 

Καλλιθέα, σε αυτό που ήταν ο Άγιος Παντελεήμονας μέχρι το 2013: μια περιοχή επιβολής της πιο ακραίας φασιτικής/ρατσιστικής τρομοκρατίας και βίας. Κι αυτό προσπάθησαν να κάνουν το 2012-13, αλλά δεν τους άφησε το αντιφασιστικό κίνημα. Ο έλεγχος της Καλλιθέας, θα τους επέτρεπε να εξαπλώσουν τον έλεγχό τους σε ολόκληρη την περιοχή των Νοτίων, ξεκινώντας από τον Πειραιά, όπου έχουν συγκροτημένη παρουσία και δράση.

»Όμως υπάρχει και κάτι άλλο. Η Καλλιθέα αποτελεί έναν κομβικό δήμο σε έναν σχεδιασμό ανάπλασης του παραλιακού μετώπου, από το Φάληρο, μέχρι το Ελληνικό. Πρόκειται για ένα σχεδιασμό, ο οποίος φιλοδοξεί να μετατρέψει αυτές τις περιοχές σε “Αθηναϊκή Ριβιέρα”, όπως συνήθως περιγράφεται, δηλαδή σε πεδίο αχαλίνωτης κερδοφορίας για εταιρείες ακινήτων, κατασκευαστικές εταιρείες, εμπορικά κέντρα και τουριστικές επιχειρήσεις. Και όταν μιλάμε για αχαλίνωτη κερδοφορία, μιλάμε για φτηνά εργατικά χέρια, για ανθρώπους που δουλεύουν χωρίς δικαιώματα και χωρίς να διεκδικούν δικαιώματα. Μιλάμε επίσης για περιοχές από τις οποίες θα πρέπει να εκδιωχθούν εκείνα τα τμήματα του πληθυσμού (φτωχοί και μετανάστες), η παρουσία των οποίων υποτίθεται ότι τις υποβαθμίζει (συνήθως με τη λογική ότι δεν παίρνουν αξία τα ακίνητα). 

Ξέρουμε πια, ύστερα από τη δράση της ΧΑ τα τελευταία χρόνια και από τις αποκαλύψεις που συνεχίζονται στη δίκη των ηγετών της, ότι αυτή η φασιστική οργάνωση, έχει μια στενή διασύνδεση με επιχειρηματικά συμφέροντα και ότι η πολιτική της πρόταση προς τους εφοπλιστές και τους επιχειρηματίες, είναι ότι μπορεί να λειτουργήσει σαν η σιδερένια γροθιά τους που θα τσακίσει κάθε εργατική αντίσταση. Σε μια πόλη σαν την Καλλιθέα, με συνεχείς δράσεις του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος, οποιαδήποτε προσπάθεια ανάπλασης, προϋποθέτει την καταστολή αυτών των δράσεων. Αυτό υπόσχεται η ΧΑ και γι’ αυτό επιμένει»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: