18.3.19

Ομολογία της απόπειρας δολοφονίας...


...του Μαδούρο με drones (Βίντεο)...
 Τις λεπτομέρειες για την απόπειρα δολοφονίας του Νικολάς Μαδούρο, τον περασμένο Αύγουστο με drones, αποκαλύπτει ένας από τους ενορχυστρωτές του σχεδίου. Η...
ομολογία της δολοφονικής επίθεσης έγινε στην κάμερα του CNN. Εκείνη την περίοδο η απόπειρα δολοφονίας είχε αμφισβητηθεί από πολλά δυτικά μέσα ενημέρωσης ως «ψεύτικη», «στημένη», ένα «επικοινωνιακό παιχνίδι» του προέδρου της Βενεζουέλας.

Μάλιστα το CNN φέρνει στο φως και ένα βίντεο από την προετοιμασία των δραστών σε αγρόκτημα της Κολομβίας. Ο άνδρας, που ομολόγησε την ενοχή του, ανέφερε πως πίσω από την δολοφονική επίθεση ήταν μια ομάδα παραστρατιωτικών. Σε αποκλειστική συνέντευξη στο CNNi διηγήθηκε πως σχεδιάστηκε η επίθεση και πως τελικά κατάφερε να γλιτώσει ο Μαδούρο. Παραδέχεται επίσης πως θα μπορούσαν να είχαν σκοτωθεί και πολίτες, αλλά όπως κυνικά ομολογεί: «ήταν ένα ρίσκο που έπρεπε να το πάρουμε. Οι πολίτε της Βενεζουέλας πληρώνουν πάντα το τίμημα».


Πάντως ο Χουάν Γουαϊδό, ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, «εκλεκτός» των ΗΠΑ και πρόσφατα αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος, επέμεινε στους ισχυρισμούς του. «Νομίζω πως ήτα κάτι εσωτερικό, που έστησε η κυβέρνηση, ώστε να μοιάζουν με θύματα», είπε επιμένοντας στις θεωρίες συνωμοσίας. Μάλιστα την ίδια άποψη είχε εκφράσει και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, ο οποίς έκανε λόγο για «στημένη» επίθεση.



Υπενθυμίζεται πως η επίθεση είχε πραγματοποιηθεί με δύο drones κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο πλαίσιο στρατιωτικής παρέλασης. Τα δύο φονικά drones εξεράγησαν πριν φτάσουν αρκετά κοντά στον Μαδούρο ώστε να τον σκοτώσουν. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας είχε μιλήσει για οργανωμένο σχέδιο από την κυβέρνηση της Κολομβίας. Ωστόσο ο «εγκέφαλος» που ομολόγησε την επίθεση ανέφερε πως η επίθεση οργανώθηκε στην Κολομβία, αλλά η κυβέρνηση δεν είχε καμία ανάμειξη. Σημείωσε όμως πως μετά την επίθεση συναντήθηκε τρεις φορές με αμερικανούς αξιωματούχους.

Το σχέδιο οργανώθηκε σε μια απομονωμένη φάρμα που είχαν νοικιάσει στην Κολομβία. Τα drones είχαν αγοραστεί από τις ΗΠΑ μερικές εβδομάδες πριν από την επίθεση και τροποποιήθηκαν σε αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Όπως είπε το σχέδιο απέτυχε χάρη στους φρουρούς του Μαδούρο, οι οποίοι ανάγκασαν τα drones να εκραγούν νωρίτερα από τον σχεδιασμό. Συγκεκριμένα, αυτό επετεύχθη καθώς ενεργοποιήθηκαν συστήματα παρεμβολής σήματος κινητών τηλεφώνων, ενώ τα λεγόμενα του άνδρα επιβεβαιώνονται και από την επίσημη εκδοχή της κυβέρνησης της Βενεζουέλας.



tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: