21.3.19

Άντε γεια...





«Φαρμακερές» αιχμές για Μαρινάκη από τον Π. Κόκκαλη...

Με τη χαρακτηριστική φράση «άντε γεια» έκλεισε τη συνέντευξη Τύπου ο Πέτρος Κόκκαλης, μιλώντας για πρώτη φορά δημόσια μετά την αποχώρησή του, την «καθαίρεσή του», όπως την...
αποκαλεί ο ίδιος, από τον συνδυασμό «Πειραιάς-Νικητής» του Γιάννη Μώραλη.

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Πειραιά που παρουσίασε τον απολογισμό της 5ετους θητείας του ως εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για την Τοπική Οικονομική Ανάπτυξη, την Επιχειρηματικότητα και την Κλιματική Αλλαγή, δεν απάντησε στην ερώτηση εάν θα είναι υποψήφιος στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά «κοντός ψαλμός αλληλούια», δήλωσε την έκπληξή του για την «πολιτική μεταστροφή» του Συνδυασμού «Πειραιάς Νικητής», ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εχθρός του Πειραιά και του Συνδυασμού, όπως δεν ήταν και καμία άλλη κυβέρνηση, και αρκετές φορές αναφέρθηκε στο «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» που επικρατούσε, όπως είπε, όλα αυτά τα χρόνια στον Συνδυασμό.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης η οποία συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των εκπροσώπων των ΜΜΕ, καθώς η αίθουσα του Επιμελητηρίου ήταν γεμάτη, ο Π.Κόκκαλης, απάντησε με ψυχραιμία, διατηρώντας χαμηλούς τόνους σε όλες τις ερωτήσεις.

Ωστόσο άφησε «φαρμακερές» αιχμές για το Βαγγέλη Μαρινάκη και για τον Συνδυασμό «Πειραιάς Νικητής», μιλώντας πολλές φορές για «τσαμπουκά», για «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» και για «καθ' ολοκληρίαν» που επικρατούσαν στον Συνδυασμό.

Στήριξε τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη, λέγοντας ότι έχει ανταποκριθεί εξαιρετικά στο έργο του, ότι η πορεία του στον δήμο ήταν εντυπωσιακή και μόνο μία φορά, όταν ρωτήθηκε «εάν συμφωνεί που ο δήμαρχος Πειραιά είναι και πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός», κράτησε αποστάσεις λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Ο ρόλος του δημάρχου είναι στο σωματείο (Ερασιτέχνης). Ο Ολυμπιακός είναι ΠΑΕ, ανώνυμη εταιρεία, που την πλειοψηφία των μετοχών την έχει μια offshore εταιρεία. Μιλώντας για τον Ολυμπιακό, είπε ότι περιμένει να γιορτάσουν το 2025 τα 100 χρόνια της ομάδας και επιθυμεί να είναι τόσο δημοκρατικός όσο ήταν όταν δημιουργήθηκε.

«Δεν είναι δυνατόν να πηγαίνουμε πίσω» σημείωσε και πρόσθεσε πως τα 15 χρόνια που ήταν αυτός στον Ολυμπιακό, δεν είχαν αντίπαλο κανέναν κομματικό σχηματισμό, πήραν πρωταθλήματα με πέντε κυβερνήσεις, ενώ έχασαν άλλα. Ωστόσο όταν έχαναν, δεν έφταιγε καμία κυβέρνηση, αλλά ότι «δεν είχαμε καλή ομάδα».




Δήλωσε στεναχωρημένος για την διαδικασία της «καθαίρεσής» του κάνοντας γνωστό ότι την προηγούμενη ημέρα της έκδοσης της ανώνυμης ανακοίνωσης του Συνδυασμού που τον καλούσε να παραιτηθεί, τον κάλεσε ο Γ.Μώραλης και του ζήτησε να παραιτηθεί γιατί "έχει μεγάλο πρόβλημα με το Συνδυασμό" και τότε ο ίδιος του απάντησε ότι δεν «θέλει να παραιτηθεί για δημοσιεύματα οικείων μέσων».

Ωστόσο, υποστήριξε, ότι δεν έχει καμία πικρία, ξεκαθαρίζοντας ότι η δικιά του πολιτική άποψη δεν είναι αυτή που εκφράζεται πλέον από τον Συνδυασμό και γι' αυτό τον λόγο δεν θα είναι και πάλι υποψήφιος.

Μια μόνο φορά αναφέρθηκε ονομαστικά στο Βαγγέλη Μαρινάκη, λέγοντας ότι δεν είχε μεγάλη σχέση με το δήμο, ότι σπάνια ερχόταν στο δημοτικό συμβούλιο και πως μια φορά που ήρθε τσακώθηκε με την αντιπολίτευση και τώρα είναι στα δικαστήρια.

«Ο κόσμος δεν πάει μπροστά με τσαμπουκά, πάει με συμπόρευση και διάλογο, και αυτά τα γνωρίζει πολύ καλά από την οικογένειά του ο Γιάννης Μώραλης" σημείωσε και πρόσθεσε πως δεν αισθάνεται ανεπιθύμητος στον Πειραιά και ούτε πρόκειται να αισθανθεί ποτέ.

Αναφέρθηκε στην Περιφέρεια Αττικής και προσωπικά στον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη λέγοντας ότι έχουν σταθεί δίπλα στην πόλη από την πρώτη στιγμή, δίνοντας 140 εκατ. ευρώ για έργα, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει να ασχολείται με τα κοινά όπως κάνει εδώ και 25 χρόνια.

Απολογισμός

«Ένας κόσμος έκλεισε και ένας κόσμος έρχεται για εμένα», δήλωσε με νόημα ο Π.Κόκκαλης κλείνοντας τον απολογισμό του έργου του κατά τη διάρκεια των 5 ετών στο Δήμο Πειραιά. Τόνισε ότι όλα αυτά τα χρόνια συνάντησε εξαιρετικούς ανθρώπους στο δήμο που αγωνίζονται, που πολλές φορές δεν είχαν πετρέλαιο και ερκοντίσιον και ο ίδιος έκανε ότι μπορούσε για να βοηθήσει.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην εμπειρία του με τη φιλοξενία των προσφύγων το 2016 στο λιμάνι του Πειραιά, λέγοντας ότι τότε έβαλαν πλάτη όλοι (δήμος, σύλλογοι, εκκλησία, υπουργεία, περιφέρεια) για να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση και πως η διαπίστωση της γύμνιας της πόλης να διαχειριστεί μια τέτοια κατάσταση τους οδήγησε στην ίδρυση του Συμβουλίου Ενταξης Μεταναστών, την προεδρία του οποίου ανέλαβε ο ίδιος.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη στρατηγική για την Ένταξη Μεταναστών και Προσφύγων, η εκπόνηση της οποίας περιλαμβάνει έρευνα για την παρούσα κατάσταση του μεταναστευτικού στον Δήμο Πειραιά, αναγνώριση και καταγραφή αναγκών και ελλείψεων και συγγραφή της Στρατηγικής προκειμένου οι ανάγκες να καλυφθούν και οι ελλείψεις να εκλείψουν. Η στρατηγική χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Κόκκαλη και θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο 2019.

Έκανε λόγο για ένα κερδισμένο στοίχημα εξωστρέφειας, αποτελεσματικότητας, ανταγωνιστικότητας και συμμετοχής, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά:

«Οι συνεργάτες μου και εγώ, αναβαθμίσαμε ριζικά τις διαχειριστικές δυνατότητες του Δήμου και συμβάλαμε στην εξασφάλιση πόρων ύψους 91 εκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη της πόλης, αξιοποιώντας τα πιο προηγμένα χρηματοδοτικά εργαλεία. Με γνώση και επιμονή επαναφέραμε τον Πειραιά στη φυσική του θέση, αυτή του πανευρωπαϊκού πρωταγωνιστή της γαλάζιας οικονομίας, εισάγοντας παράλληλα σύγχρονες μεθόδους διαβούλευσης και συμμετοχής των πολιτών, των μη κυβερνητικών οργανώσεων και των επιχειρήσεων».

«Καταφέραμε ένας φορέας δημόσιας διοίκησης να γίνει εξωστρεφής, ανοιχτός, αποτελεσματικός και ανθρώπινος. Ήταν μια απαιτητική πενταετία, αλλά δουλέψαμε σκληρά, με αφοσίωση και αγάπη για τον Πειραιά» πρόσθεσε.

Χριστίνα Παπασταθοπούλου

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: