15.3.19

«Προοδευτικός» ή «Συντηρητικός» ο επόμενος ΠτΔ;...

Η υπερψήφιση του άρθρου 32 για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής με 224 θετικές ψήφους στη Συνταγματική Αναθεώρηση, αφήνει πλέον ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα όσον αφορά στο...
πρόσωπο του Προέδρου Δημοκρατίας, στην εκλογή του 2020. Μπορεί να είναι «προοδευτικός», μπορεί να είναι «συντηρητικός», μπορεί να επανεκλεγεί ο νυν Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αν και επιχείρησε να δεσμεύσει αυτήν τη Βουλή για το περιεχόμενο των προς αναθεώρηση άρθρων κατά παρέκκλιση κάθε συνταγματικής αρχής, τελικά ο Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισε ότι η ΝΔ (που προφανώς αντιλαμβάνεται και εκείνος ότι οδεύει σε νίκη), θα μπορεί να αλλάξει το άρθρο στη βάση της δικής της πρότασης που είναι να εκλέγεται ο ΠτΔ με 151 ψήφους εφόσον αποτύχουν οι προηγούμενες ψηφοφορίες που απαιτούν 200 και 180 χωρίς να γίνονται εκλογές όπως σήμερα. Η πρόταση Του ΣΥΡΙΖΑ που απορρίφθηκε κατέληγε σε εκλογή απευθείας από τον λαό.

Ολα όμως θα εξαρτηθούν από την σύνθεση της επόμενης Βουλής. 

Λαμβάνοντας υπόψη ότι αν δεν υπάρξει κάποια μεγάλη ανατροπή η ΝΔ θα είναι το πρώτο κόμμα, υπάρχουν διάφορες εκδοχές με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα:

Ο Παυλόπουλος

Αν η ΝΔ βγει αυτοδύναμη, ανεξαρτήτως εάν επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις, θα έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι σε ότι αφορά και στην προεδρική εκλογή. Καθώς όλα δείχνουν μέχρι τώρα ότι η χώρα οδεύει προς εθνικές κάλπες τον Οκτώβριο, διότι η ψαλίδα δεν μικραίνει, ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να επιχειρήσει να ρίξει την κυβέρνηση μέσα σε 3-4 μήνες χωρίς να συγκεντρώσει την γενική κατακραυγή. Επομένως η ΝΔ δεν θα έχει πλέον κανένα λόγο να βιάζεται να ολοκληρώσει την Συνταγματική Αναθεώρηση και θα μπορούσε η εκλογή να γίνει με την παρούσα διαδικασία. Ο Αλέξης Τσίπρας ήδη έχει προτείνει την επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου. Ενα πολύ πιθανό σενάριο είναι να τον επανεκλέξουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με πάνω από 200 ψήφους.

Βενιζέλος, Σημίτης ή άλλος «προοδευτικός»

Τα δεδομένα αλλάζουν εάν η ΝΔ δεν είναι αυτοδύναμη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρήσει σε συνεργασία με την Φώφη Γεννηματά που θα είναι η πρώτη προτεραιότητα του. Καθώς δεν θεωρείται πιθανό να συγκεντρώνουν ΝΔ και ΚΙΝ.ΑΛ την πλειοψηφία των «180», θα επισπευστεί η ολοκλήρωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης πριν την προεδρική εκλογή ώστε το όριο να πέσει στους «151».

Μια τέτοια κυβερνητική σύμπραξη σημαίνει ότι βγάζει από το κάδρο τον Προκόπη Παυλόπουλο. Το ΚΙΝ.ΑΛ τον ταυτίζει με την «καραμανλική συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ». Επίσης η κυρία Γεννηματά δήλωσε ότι «όταν έχει έρθει η ώρα ο επόμενος ΠτΔ να προέλθει από τη προοδευτική παράταξη για να ενώνει όλους τους Έλληνες». Τα ονόματα που έχουν ακουστεί στα δημοσιογραφικά γραφεία είναι του Βαγγέλη Βενιζέλο και του Κώστα Σημίτη. Η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη έχει απαντήσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να στηριχτούν από την ΝΔ. Στο πνεύμα της αναζήτησης ευρύτερης συναίνεσης το ΚΙΝ.ΑΛ πιθανόν να προτείνει για ΠτΔ πρόσωπο με τα χαρακτηριστικά του προοδευτισμού που να μην προέρχεται από το χώρο της πολιτικής.

Ο Πικραμμένος

Αν η ΝΔ έχει αυτοδυναμία και θέλει να εκλέξει άλλο πρόσωπο πέρα από τον Προκόπη Παυλόπουλο, θα προχωρήσει και σε αυτήν την περίπτωση γρήγορα την ολοκλήρωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης για να μπορεί να τον εκλέξει με 151 ψήφους. Σε αυτήν την περίπτωση τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός και πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτης Πικραμμένος. Είναι ένα εμβληματικό πρόσωπο για τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη λόγω της εμπλοκής του στην υπόθεση Novartis και την παραπομπή του από τον ΣΥΡΙΖΑ σε προανακριτική επιτροπή με τα άλλα εννέα πρόσωπα.

Μειμαράκης υπέρ Προκόπη

Υπέρ του Προκόπη Παυλόπουλου τάχθηκε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ Βαγγέλης Μειμαράκης. «Είναι ένας πολύ καλός Πρόεδρος» δήλωσε στον Γιώργο Παπαδάκη στον ΑΝΤ1. Σε ερώτηση για την παραφιλολογία που αναπτύσσεται περί «συνεννόησης» με το ΚΙΝΑΛ για υποψήφιο από τις τάξεις του, τόνισε ότι είναι κατά του αφηγήματος περί «προοδευτικού» ΠτΔ. «Ξέρω προοδευτικούς ανθρώπους που είναι δεξιοί και μη προοδευτικούς που είναι στον ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε. Κάνοντας αναδρομή στις δραματικές ώρες του δημοψηφίσματος του 2015 όταν η χώρα είχε βρεθεί προ του κινδύνου για διπλή έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ, επισήμανε ότι «οι ξένοι, ο Ολάντ και οι άλλοι, δεν μιλούσαν με τον Τσίπρα, με τον Παυλόπουλο μιλούσαν»...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: