17.3.19

Mυρσίνη Λοϊζου: «...γράφαμε ό,τι κοτσάνα μας ερχόταν»...



Η κόρη του μουσικοσυνθέτη Μάνου Λοϊζου και υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή της στο Documento μιλάει για την "μικροπολιτική επίθεση" που δέχτηκε για...


ατυχή παλιότερη ανάρτηση της στα social media, και λέει ό,τι δεν θα έδινε τραγούδια του πατέρα της ούτε στο ΣΥΡΙΖΑ.

Κατεβαίνει για πρώτη φορά στον στίβο της πολιτικής ως υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Φέρει το βαρύ όνομα Λοΐζου, του Μάνου και της Μάρως. Το πρωί της Παρασκευής μας υποδέχτηκε η Μυρσίνη Λοΐζου στο σπίτι της στον Χολαργό, ένα διαμέρισμα με διακόσμηση σχεδόν φοιτητική, πολλά βιβλία, μουσικές, μια γάτα και έναν σκύλο κοντά της.

Συνέντευξη στην Παναγιώτα Μπίτσικα

Με νωπό ακόμη τον απόηχο από τον σάλο που δημιούργησαν παλιές αναρτήσεις της, από τις επιθέσεις περί οικογενειοκρατίας, από βέλη εκ δεξιών και εξ αριστερών, η Μυρσίνη ακούει το «Μονάκριβή μου» του Ναζίμ Χικμέτ και νιώθει τη ζεστασιά του Μάνου, διαβάζει το «Θαύμα του κόσμου» της Μάρως, αφήνει πίσω της τα «ονόματα» και προχωρά στη δική της «ενηλικίωση» διεκδικώντας , όπως λέει, το δικαίωμα ακόμη και στο λάθος…

Το παρελθόν κυνηγά τους ανθρώπους, όπως φαίνεται. Οταν, μάλιστα, κάποιος μπαίνει στην πολιτική του φέρνουν μπροστά όσα έλεγε πριν.

Είναι μικροπολιτική για μένα αυτό. Επίσης, έχεις το δικαίωμα να ζητήσεις συγγνώμη. Εκανες ένα λάθος. Ανθρωποι είμαστε. Εγώ έτσι σκέφτομαι. Εχουν βγάλει κι ένα βίντεο-διαφήμιση που με εμφανίζει σαν να είμαι η αρχιτρομοκράτισσα.

Επειδή είχες κάποτε αναφερθεί στη 17 Νοέμβρη;

Είχα γράψει στα σόσιαλ μίντια. Ομως είναι διαφορετικό το να σκεφτούμε λίγο και μετά να μιλήσουμε, από τη βλακεία που μας είχε πιάσει με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και βγαίναμε και γράφαμε ό,τι κοτσάνα μας ερχόταν…

Τι σε πείραξε περισσότερο από την επίθεση που δέχτηκες;

Τίποτα δεν με πείραξε. Απλώς μου έπεσε πολύ. Εχω ξαναδεχτεί επιθέσεις. Με ενόχλησε περισσότερο ότι οι επιθέσεις γίνονται τόσο εκ δεξιών όσο και εξ αριστερών. Και από προερχόμενους από τη ΝΔ και από αυτούς που λένε ότι είναι ΚΚΕ.

Με επίκεντρο την… κληρονομιά του ονόματος;

Ναι. Να σκεφτείς, μου βάλανε στο Facebook φωτογραφία με το φέρετρο του Λοΐζου και από πάνω τη σημαία του ΚΚΕ. Στον πατέρα τον δικό μου, αν είναι δυνατόν. Δηλαδή οι άνθρωποι κάτι δεν έχουν αντιληφθεί.

Σαν μοντάζ;

Ναι. Μην τρελαθούμε . Τι είναι αυτά; Ο Λοΐζος ήταν ΚΚΕ το 1982. Εκεί τον άφησα και τον αφήσαμε όλοι. Το 2019 δεν ξέρουμε τι θα ήταν.

Κάποιοι μίλησαν και για οικογενειοκρατία.

Δεν προκύπτει από πουθενά αυτό. Α, να σου πω ότι η μητέρα μου, η Μάρω Λοΐζου, είχε κατέβει υποψήφια στις τοπικές εκλογές στην Αττική πριν από χρόνια με τον συνδυασμό του Μανώλη Γλέζου για τη Νομαρχία Αθηνών – Πειραιά. Είναι οικογενειοκρατία αυτό; Δηλαδή αν έγραφα στίχους ή μουσική τι θα λέγανε; Αλλά κι εκεί πάλι, θα επρόκειτο για ένα ταλέντο που θα ήθελα να το βγάλω. Πάντως το τι λένε οι έξω το έχουμε βάλει υπερβολικά μέσα στη ζωή μας.

Είναι ένα τίμημα αυτού που λέμε δημοσιότητα;

Από τότε που γεννήθηκα το περνάω. Δεν είναι μόνο τώρα με την κίνηση που έκανα για την πολιτική.

Ποιο δηλαδή;

Το να έχουν οι άλλοι άποψη για το τι πρέπει να κάνει η κόρη του Λοΐζου. Είναι πολύ σκληρό και πολύ άσχημο. Εχω περάσει πολλά χρόνια συζήτησης με τον εαυτό μου για να ηρεμήσω από αυτό, να κάνω ό,τι θέλω εγώ και να μη δίνω σημασία σε κανέναν.

Είναι ένα είδος ενηλικίωσης;

Ναι. Ας το ονομάσουμε ενηλικίωση. Δηλαδή αυτήν τη στιγμή κάνω κάτι μόνη μου και παίρνω την ευθύνη του, ακόμη και αν είναι λάθος. Είναι ενηλικίωση. Γουστάρω. Το κάνω γιατί το θέλω. Ας κάνω το λάθος μου.

Γιατί μπορεί να είναι λάθος;

Απλώς σέβομαι και αυτούς που λένε ότι ίσως είναι λάθος από την άποψη ότι μπορεί να είναι μάταιο, ότι δεν θα με αφήσουν να κάνω αυτό που μπορεί να θέλω, ότι…

Σκέφτεσαι ότι μπαίνεις σε ένα κόμμα που ψήφισε κι αυτό μνημόνιο;

Πιστεύω ότι έπρεπε να συνεχίσουν το μνημόνιο. Τι άλλο μπορούσαν να κάνουν; Ομως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα κοινωνικό πρόσωπο που δεν το έχουν άλλα κόμματα. Δεν το έχει το ΠΑΣΟΚ, ας πούμε, που το συνέκριναν. Μου είπαν γιατί πήρα το «Καλημέρα ήλιε» από το ΠΑΣΟΚ και πάω τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Για μένα δεν έχει καμιά σχέση.

Είχες απαγορεύσει στο ΠΑΣΟΚ να χρησιμοποιεί το «Καλημέρα ήλιε» του Λοΐζου, με την είσοδο της χώρας στη μνημονιακή εποχή.

Ναι, το 2011 εξαιτίας των πολιτικών που ακολουθήθηκαν στην Ελλάδα και γι’ αυτό που εξέφραζε πια το ΠΑΣΟΚ.

Σήμερα θα έδινες τραγούδι του Λοΐζου στον ΣΥΡΙΖΑ;

Οχι. Δεν θα έδινα στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα έδινα σε κανένα πολιτικό κόμμα. Ο πατέρας μου δεν ζει.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη  εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: