19.4.19

«Θα πέσουν κορμιά ως τις 26 Μαϊου»...



Οι ευρωπαϊκές εκλογές αναδεικνύονται σε πρόβα τζενεράλε για τις εθνικές εκλογές...

Γιάννης Τριάντης

Όταν έχεις εθνικές εκλογές λίγο μετά τις ευρωεκλογές και δη σε φορτισμένο κλίμα, με συγκρούσεις υψηλής έντασης, είναι αυτονόητο ότι η Ευρώπη και οι καημοί της πάνε...
περίπατο. Ετσι, οι ευρωπαϊκές αναδεικνύονται σε πρόβα τζενεράλε για τις εθνικές εκλογές.

Ιδού το πεδίο των συγκρούσεων: Νοβάρτις, Πετσίτης, Μαρινάκης για Παππά-Καλογρίτσα, Καμμένος εναντίον Κοτζιά, ανταλλαγή «πυροβολισμών» μεταξύ Μαρινάκη-Κόκκαλη, απειλές για Ειδικά Δικαστήρια, καταγγελίες της αντιπολίτευσης για σκάνδαλα τρων κυβερνώντων και Κύριος οίδε τι άλλο θα αναδειχθεί μέχρι τις 26 Μαϊου. Ολα προϊδεάζουν για «σφαγή».

Εδώ που τα λέμε, κι αυτά να μην υπήρχαν, το ενδιαφέρουν της κοινωνίας για την Ευρώπη θα ήταν περιορισμένο ή κατώτερο των προσδοκιών που καλλιεργούνται.

Κι όχι άδικα: τις τύχες της Γηραιάς δεν τις ορίζει το Ευρωκοινοβούλιο, αλλά ο γερμανο-γαλλικός άξονας, με την Γερμανία σε ρόλο αφέντη και οδηγού. Ο κόσμος το ξέρει αυτό. Και προπάντων το βιώνει οδυνηρά.

Από τότε που η σοσιαλδημοκρατία ενέδωσε και πολιτεύεται αγνώριστη, δηλαδή αδυνατείς να διακρίνεις τις θέσεις και τις επιλογές της από αυτές των Συντηρητικών, ο γεωγραφικός άξονας (Γερμανία-Γαλλία) έχει μεταβληθεί σε πολιτικό/ιδεολογικό, παρά τις επι μέρους και κατά καιρούς διαφοροποιήσεις.
Όμως σήμερα έχει αναφανεί ένα νέο στοιχείο που διεκδικεί ρόλο ρυθμιστή στις εξελίξεις και στον προσανατολισμό της Ευρώπης. Πρόκειται για την αλματώδη άνοδο της Ακροδεξιάς.

Αντίθετα από τις υφιστάμενες θεωρήσεις σοσιαλδημοκρατών/αριστερών, είναι πολύ πιθανό η άνοδος αυτή να ευνοήσει τις επαφές και την συνάφεια Συντηρητικών-Σοσιαλδημοκρατίας παρά να τις θέσει στο περιθώριο. Διότι μπροστά στον κίνδυνο του φαιού, οι διαφορές υποβαθμίζονται ή για κάποιο διάστημα μπαίνουν στο ψυγείο.

Το νήμα από την αρχή: πρόβα τζενεράλε για τις εθνικές οι ευρωεκλογές, αλλά με μια υπόμνηση που φωσφορίζει: πρώτον, ο κόσμος ψηφίζει στις ευρωεκλογές με κάπως διαφορετικά κριτήρια (ευκαιρία σε μικρότερα κόμματα κλπ).
Και δεύτερον, ναι μεν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αποτελεί τροχιοδρομικό για πιθανώς ανάλογα ποσοστά στις εθνικές εκλογές, ωστόσο υπήρξαν αναμετρήσεις κατά το παρελθόν, η έκβαση των οποίων δεν επαλήθευσε το γενικώς συμβαίνον στην άφευκτη σύνδεση ευρωπαϊκών-εθνικών εκλογών (τροχιοδρομικό κλπ).

Όμως ένα είναι σίγουρο: μέχρι τις 26 Μαΐου «θα πέσουν κορμιά» και «θα χυθεί πολύ αίμα»…

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: