24.4.19

Στα 93 ευρώ όπως και πέρσι το Πασχαλινό τραπέζι...

Οι χαμηλότερες τιμές στο κρέας ισοστάθμισαν την αύξηση στις τιμές των οπωρολαχανικών, με αποτέλεσμα οι τιμές του πασχαλινού τραπεζιού να διαμορφώνονται στα...
ίδια επίπεδα με το 2018, αναφέρει το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Σύμφωνα με την έρευνα, το κόστος ενός τυπικού πασχαλινού τραπεζιού 6-8 ατόμων διαμορφώνεται φέτος σε 93 ευρώ, έναντι 92,7 ευρώ το 2018. Η εκτίναξη του κόστους των οπωρολαχανικών εξαλείφθηκε από τις φθηνότερες τιμές των κρεατικών, με τα φρούτα και τα προϊόντα σούπερ μάρκετ να διαδραματίζουν δευτερεύοντα ρόλο στη μεταβολή του κόστους του πασχαλινού τραπεζιού, σχολιάζει το Ινστιτούτο.

Αναλυτικά, και βάσει των δειγματοληπτικών ελέγχων που διενεργήθηκαν στην Κεντρική Αγορά Αθηνών, η υποχώρηση των τιμών του αρνιού και του κατσικιού (-3,2% και -6%) απορρόφησε την αύξηση της τιμής του κοτόπουλου (+9%), με αποτέλεσμα τη μεσοσταθμική υποχώρηση της τιμής των κρεατικών κατά 2,7%.

Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες ευθύνονται, σύμφωνα με το Ινστιτούτο, για την άνοδο των τιμών σε όλα σχεδόν τα οπωροκηπευτικά προϊόντα, όπου παρουσιάζεται μεσοσταθμική αύξηση περίπου 28%.

Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση κόστους για το καταναλωτικό κοινό παρατηρήθηκε στο λάχανο (+134,4%), στα ξερά κρεμμύδια (+93,3%) και στην πατάτα (+53,7%), ενώ τα φρούτα (μήλα και πορτοκάλια) κατέγραψαν μηδενικές ή οριακά χαμηλότερες μεταβολές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: