30.4.19

Συναγερμός για την ψήφο εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας...

Για την πρώτη μεγάλη κοινοβουλευτική μάχη μετά τις διακοπές του Πάσχα ετοιμάζονται τα κομματικά επιτελεία, μετά την προαναγγελία από πλευράς Ν.Δ. για...
πρόταση δυσπιστίας κατά του Παύλου Πολάκη και την απάντηση του πρωθυπουργού με ψήφο εμπιστοσύνης.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση «ακονίζουν» όλα τα όπλα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν κατά των αντιπάλων τους, πάντα με το βλέμμα στις κρίσιμες τοπικές και ευρωπαϊκές εκλογές της 26ης Μαΐου που θα διεξαχθούν σε λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες.

Το πολιτικό ολίσθημα του αναπληρωτή υπουργού Υγείας να επιτεθεί στον υποψήφιο ευρωβουλευτή της Ν.Δ. και άτομο με αναπηρία, Στέλιο Κυμπουρόπουλο, έφερε σε δύσκολη θέση τη σημερινή πλειοψηφία και έδωσε την ευκαιρία για αντεπίθεση στη Ν.Δ. με σημαία ένα θέμα που προκάλεσε αντιδράσεις ακόμη και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τη Δευτέρα

Αν προχωρήσει τελικά στην κίνηση αυτή η αξιωματική αντιπολίτευση, τότε θα μπορεί να την καταθέσει από την προσεχή Δευτέρα 6 Μαΐου, οπότε και επαναλειτουργεί η Ολομέλεια της Βουλής. Η πρόταση δυσπιστίας απαιτεί τουλάχιστον 50 υπογραφές, κάτι που κατά κανόνα διαθέτει το εκάστοτε μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης.

Η συζήτηση ξεκινάει σε δύο ημέρες από την κατάθεση, εκτός αν η κυβέρνηση επιλέξει να ξεκινήσει αμέσως. Για να γίνει αποδεκτή μια πρόταση δυσπιστίας απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (τουλάχιστον 151 ψήφοι), σε αντίθεση με την ψήφο εμπιστοσύνης που απαιτεί απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, αρκεί να είναι πάνω από 120.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι για την Πέμπτη 9 Μαΐου έχει προγραμματιστεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η ακρόαση της ανώτατης δικαστικού και προέδρου της Αρχής για την καταπολέμηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, Αννας Ζαΐρη, για την υπόθεση του Μανώλη Πετσίτη. Η Ν.Δ. δεν θα επιθυμούσε να επισκιάσει τη συνεδρίαση αυτή μια ταυτόχρονη συζήτηση στην Ολομέλεια για ψήφο εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας.

Μετά από μια σειρά καλών ειδήσεων που ξεκινούν από την έξοδο από τα μνημόνια, την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, τα σταθερά (υπερ)πλεονάσματα και σειρά φιλολαϊκών μέτρων που είτε ψηφίστηκαν (π.χ. εργασιακά) είτε θα ψηφιστούν (120 δόσεις), η κυβέρνηση θα κληθεί να «παίξει άμυνα», προκειμένου να αποκρούσει τα συντονισμένα πυρά με αφορμή το φάουλ Πολάκη.

Η κίνηση του πρωθυπουργού να δικαιολογήσει τον Παύλο Πολάκη και να προαναγγείλλει τη μετατροπή της πρότασης δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης, έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τη Ν.Δ. η οποία θεωρεί ότι με τη στάση του ο Αλέξης Τσίπρας «ταυτίζεται προσωπικά πλέον με τον Π. Πολάκη».

Τα αντίμετρα στην «πολακολογία» της αντιπολίτευσης θα στηριχθούν σε δύο βασικούς άξονες: την οικονομία και τα σκάνδαλα.

Ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει πως στη συζήτηση αυτή θα ανοίξει τη βεντάλια όλων των θεμάτων και θα συγκρίνει τις επιτυχίες της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας, με κορυφαίο την έξοδο από τα μνημόνια, σε αντίστιξη με την πολιτική Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ που απέτυχαν να ολοκληρώσουν τα προγράμματα και φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας.

Παράλληλα το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν σκοπεύει να απολέσει το λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα, παρά τις βολές που δέχεται για σειρά θεμάτων. Θα υπενθυμίζει διαρκώς στην κοινή γνώμη τα σκάνδαλα τόσο του παρελθόντος (π.χ. Siemens, θαλασσοδάνεια κομμάτων) όσο και του παρόντος, π.χ. τη Novartis, στα οποία κεντρικό ρόλο φαίνεται να έχουν πρώην και νυν κορυφαία στελέχη των Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ.

Ειδικό βάρος θα δοθεί και στα όσα προβληματικά έχουν πει κατά καιρούς τα στελέχη της Ν.Δ., π.χ. ασφαλιστικό Πινοσέτ, κατάργηση δώρου Χριστουγέννων κ.ά., με βασικό στόχο να πειστεί η κοινή γνώμη ότι το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα της σημερινής Ν.Δ. στρέφεται κατά της κοινωνικής πλειοψηφίας και της μεσαίας τάξης, την οποία διεκδικεί εκλογικά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ηθικό πλεονέκτημα

Στην περίπτωση της ψήφου εμπιστοσύνης η κυβέρνηση θα έχει άλλο ένα αριθμητικά μικρό, αλλά συμβολικά όχι αμελητέο, όφελος. Οι οριακές 151 έδρες από την αντίστοιχη ψηφοφορία του Ιανουαρίου, μετά την αποχώρηση των ΑΝ.ΕΛΛ., αναμένεται να αυξηθούν σε 152 λόγω της επίσημης σύμπραξης του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΔΗΜΑΡ του ανεξάρτητου βουλευτή Επικρατείας, Θανάση Θεοχαρόπουλου.

Στον αντίποδα και με τον αέρα που της δίνει το σταθερό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, η Ν.Δ. σκοπεύει με την υπόθεση Πολάκη να πάρει -έστω εν μέρει- τη ρεβάνς σε ηθικό επίπεδο.

Αλλωστε στην Πειραιώς δεν περνάει απαρατήρητο ότι η περίπτωση Πολάκη προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια στο μετριοπαθές κεντρώο ακροατήριο, στο οποίο πραγματοποιούν συνεχή ανοίγματα τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, προσπαθώντας να ξεφύγει από τις «δαγκάνες» του σκανδάλου Novartis, η Ν.Δ. θα επιχειρήσει να διατηρήσει ψηλά στην ατζέντα άλλα δύο θέματα της πρόσφατης επικαιρότητας, στοχεύοντας άλλον ένα στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά: τον αμφιλεγόμενο ρόλο του Μανώλη Πετσίτη, πρώην συνεργάτη του υπουργού Νίκου Παππά, αλλά και τις καταγγελίες του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη για την περίοδο του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών...

Χάρης Ιωάννου

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: