30.4.19

Ακόμα και το βράδυ των ευρωεκλογών...

...οι ανακοινώσεις Τσίπρα για τις εθνικές κάλπες...

Το ρολόι στο Μέγαρο Μαξίμου δείχνει αποκλειστικά την 26η Μαΐου ως την καταληκτική ημερομηνία κατά την οποία θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις για το πότε θα στηθούν οι εθνικές κάλπες.

Μετρήσεις και ποιοτικά στοιχεία αναλύονται συνεχώς από τους...
«δημοσκόπους» του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο το δημοψήφισμα των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών θα αποτελέσει το «βαρόμετρο» που θα κρίνει το χρόνο που ο Αλέξης Τσίπρας θα προσφύγει στην λαϊκή ετυμηγορία.

Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να στρίψει το «τιμόνι» και από τη «μονοδιάστατη αριστερά» που εκπροσωπούσε η Κουμουνδούρου να στραφεί δυναμικά προς το χώρο του κέντρου έχει αλλάξει τα δεδομένα προκαλώντας πολλές ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό. Το στοίχημα που επιχειρείται είναι εξαιρετικά κρίσιμο και ο χρόνος για να απορροφηθούν οι μεταβολές και να πείσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πως είναι το πρόσωπο που μπορεί να ηγηθεί του χώρου της κεντροαριστεράς, δεν είναι αρκετός.

Οι εκλογές στην Ισπανία

Το αποτέλεσμα της κάλπης στην Ισπανία προκάλεσε χαμόγελα στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Παρά το γεγονός πως οι Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας εμφανίστηκαν «λαβωμένοι» (42 έδρες από 67 το 2016) η κατάρρευση του Λαϊκού Κόμματος κατά 13 μονάδες και η στροφή ψηφοφόρων προς την ακροδεξιά εκτιμούν πως αποτελεί ένα σημάδι για την ανάγκη υπερίσχυσης των προοδευτικών - αριστερών δυνάμεων στην Ευρώπη συνολικά. Αυτό το αφήγημα, άλλωστε είχε ενστερνιστεί στην καμπάνια του ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή στην προεκλογική περίοδο για τη «μάχη των Βρυξελλών». Το δίλημμα πρόοδος - απέναντι στη συντήρηση αναμένεται να κυριαρχήσει από την πλευρά της πλειοψηφίας όλο το επόμενο διάστημα.

Μάχη χωρίς αύριο οι ευρωεκλογές

Το σίγουρο είναι πως από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να πραγματοποιήσει τις εθνικές εκλογές μετά τις ευρωεκλογές στην Κουμουνδουρου έχουν επικεντρωθεί αποκλειστικά στο τι θα ψηφίσουν οι πολίτες το Κυριακάτικο πρωινό της 26ης Μαΐου. Η σύγκρουση θα έχει χαρακτήρα εθνικών εκλογών και στόχος είναι η πολιτική αντιπαράθεση να κλιμακωθεί έτσι ώστε να υπάρξει ανατροπή της εικόνας που έχει παγιώσει τη ΝΔ στην πρώτη θέση. Το εγχείρημα είναι ιδιαιτέρως δύσκολο, αλλά στο Μαξίμου πιστεύουν πως δεν είναι ακατόρθωτο.

Μέσα στον Μάιο στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν πως η ΝΔ δεν θα καταφέρει να συνεχίσει να συντηρεί το άσχημο κλίμα στο οποίο έχει επενδύσει για την οικονομία. Οι 120 δόσεις και οι υποσχετικές για φοροελαφρύνσεις από το υπερπλεόνασμα μέσα στο καλοκαίρι θα αλλάξουν την εικόνα στην κοινωνία εκπέμποντας αισιόδοξα μηνύματα που θα αποτυπωθούν σε πρώτη φάση στην ευρωκάλπη. Πάντως, έως τώρα, η πολιτική των παροχών δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα στο Μαξίμου αφού και το τελευταίο «πακέτο» που νομοθέτησε η κυβέρνηση μέσα στο 2018 δεν απέδωσε όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί. Στο τραπέζι παραμένει από το Μαξίμου το debate ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη θέλοντας ξεκάθαρα να προσδώσουν προσωπικά χαρακτηριστικά στις πολλαπλές εκλογικές μάχες που θα ακολουθήσουν.

Οι καλοκαιρινές κάλπες

Θα μπορούσε ο πρωθυπουργός ακόμα και το βράδυ των ευρωεκλογών να προαναγγείλει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στα τέλη Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου;

Για να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση χωρίς να χρειαστεί περαιτέρω ανάλυση των αποτελεσμάτων είτε η ετυμηγορία της κάλπης δεν θα του αφήνει άλλα περιθώρια είτε θα είναι μια κίνηση προαποφασισμένη. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως μια μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ θα «απονομιμοποιούσε» την κυβέρνηση η οποία δεν θα μπορούσε να σταθεί έως τον Οκτώβριο. Έτσι και αλλιώς η πλειοψηφία των 151 στηρίζεται σε «δανεικούς» βουλευτές. 

Το καλό σενάριο για τον Αλέξη Τσίπρα θα ήθελε την «ψαλίδα» με τη ΝΔ να έχει κλείσει σημαντικά έτσι ώστε να εκμεταλλευτεί το momentum και να επιδιώξει την περαιτέρω συσπείρωση του κόμματος προκειμένου να διεκδικήσει με αξιώσεις την εξουσία.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως αν η διαφορά με την αξιωματική αντιπολίτευση μειωθεί στο μισό από ότι αποτυπώνεται στην πλειονότητα των δημοσκοπήσεων οι αναταράξεις στη γαλάζια παράταξη θα είναι ισχυρές και η διασπορά της ψήφου προς άλλα δεξιά σχήματα στις εθνικές κάλπες θα διευρυνθεί. Σε κάθε περίπτωση οι ίδιες πηγές της πλειοψηφίας θεωρούν πως μέσα σε αυτό το πλαίσιο τα σενάρια για αυτοδυναμία της ΝΔ απομακρύνονται.

Με πρώτο τον πρωθυπουργό η πλειοψηφία των στελεχών εξακολουθούν να υποστηρίζουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία έτσι ώστε να καταγραφεί όχι μόνο στους δείκτες, αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών η σταθερότητα και η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: