30.4.19

Ποντάρει στις καλές ειδήσεις...

Ο φετινός Μάιος θα είναι διαφορετικός σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες των προηγούμενων δέκα ετών. Ένας...
σημαντικός λόγος είναι ότι οι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν με τη χώρα να έχει ήδη βγει από τα μνημόνια. Πότε ήταν η τελευταία φορά που είχαμε ως ψηφοφόροι αντίστοιχη πολυτέλεια; Το μακρινό 2009, από το οποίο έχει ήδη περάσει μια ολόκληρη δεκαετία.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι τον φετινό Μάιο θα ακούσουμε και πάλι για προεκλογικές παροχές χωρίς να δίνουμε τόσο μεγάλη βαρύτητα στο τι θα πουν οι δανειστές και θα διαβάσουμε νομοσχέδια για ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία χωρίς να προβληματιστούμε για το γεγονός ότι το 2015 η Βουλή ψήφιζε την απαγόρευση της εφαρμογής ανάλογων ρυθμίσεων στο μέλλον.

Ακόμη θα δούμε τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίων Εσόδων να στέλνει μαζεμένα πάνω από 2,7 δισ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να προπληρώσει κομμάτι του χρέους και να περιορίσει ακόμη περισσότερο τον ρόλο του Ταμείου στην Ελλάδα.

Ποιος θα το φανταζόταν αυτό πριν από δύο ή τρία χρόνια, όταν οι απόψεις του ΔΝΤ για το αφορολόγητο και τις συντάξεις γίνονταν φόβος και τρόμος για την κυβέρνηση και τους πολίτες αυτής της χώρας;

«Χαλαρή» η κυβέρνηση

Ο Μάιος του 2019 θα είναι γεμάτος από οικονομία και αυτό θα φανεί από τα πρώτα κιόλας εικοσιτεράωρα του ερχόμενου μήνα. Το «σκηνικό» είναι έτοιμο:

● Έχουμε και πάλι τα υπερπλεονάσματα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας μετά και τις ανακοινώσεις από την Eurostat, την Ελληνική Στατιστική Αρχή και το υπουργείο Οικονομικών.

● Κυβερνητικοί παράγοντες (με πρώτο και καλύτερο τον ίδιο τον πρωθυπουργό) έχουν ήδη ανοίξει το θέμα της άμεσης ανακοίνωσης φορολογικών ελαφρύνσεων.

● Από τις πρώτες κιόλας ημέρες του Μαΐου αναμένονται οι διατάξεις για τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών στη Βουλή.

Ο Μάιος αναμένεται να αρχίσει όπως τελειώνει ο Απρίλιος, δηλαδή με αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, ενώ, πέρα από την πρόωρη αποπληρωμή του χρέους προς το ΔΝΤ και την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, είναι πολύ πιθανό ότι θα υπάρξει ακόμη μια έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με στόχο την άντληση τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ.

Σε αυτή την ατζέντα θα στηριχθεί η κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές για να ενισχύσει την πολιτική επιχειρηματολογία της για «καλύτερες μέρες», τις οποίες δεν πρέπει να διακόψει μια διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να αντιστρέψει την κακή δημοσκοπική εικόνα.

Υπό διαφορετικές συνθήκες, σε κάποια από τις προηγούμενες χρονιές, το μείζον θέμα του μήνα θα ήταν η άφιξη των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα.

Πράγματι, στη συνεδρίαση του EuroWorking Group στις 2 Μαΐου, θα καθοριστούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες για την άφιξη των κλιμακίων των θεσμών τα οποία αναμένονται στις 6 Μαΐου προκειμένου να ξεκινήσει η τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Η ατζέντα έχει θέματα που υπό διαφορετικές συνθήκες θα θεωρούνταν «καυτά».

● Το πρώτο θέμα έχει να κάνει με το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το οποίο αυτομάτως παραπέμπει στα πρωτογενή πλεονάσματα.

● Το δεύτερο θέμα αφορά την αναμόρφωση των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες κανονικά πρέπει να εξισωθούν με τις εμπορικές.

● Το τρίτο θέμα σχετίζεται με τις ιδιωτικοποιήσεις.

Γιατί δεν προβληματίζεται ιδιαίτερα η κυβέρνηση; Διότι:

1. Μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και της Eurostat – το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 4,4% με βάση τον ορισμό της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και στο 4,29% με βάση τον ορισμό του μνημονίου – η ελληνική πλευρά όχι μόνο δεν θα βρεθεί σε δύσκολη θέση σχετικά με το αν επιτυγχάνονται ή όχι οι δημοσιονομικοί στόχοι, αλλά θα μπορεί να ζητήσει και επαναπροσδιορισμό των στόχων του 2019 και του 2020 «φουσκώνοντας» ακόμη περισσότερο τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Αυτό το φούσκωμα θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να επικαλεστεί ότι υπάρχει διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος για να ανακοινωθεί μείωση φορολογικών συντελεστών τώρα και όχι στο τέλος του χρόνου.

2. Οι αντικειμενικές αξίες, ακόμη και αν αλλάξουν μέσα στη χρονιά, δεν θα επηρεάσουν ούτε τους φετινούς φόρους μεταβίβασης ούτε τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα είναι μειωμένος για το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων με περιουσία έως και 200.000 ευρώ.

3. Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν δημιουργούν πλέον πολιτικά προβλήματα στην κυβέρνηση, καθώς τα «δύσκολα» φαίνεται να έχουν περάσει.

Αναζήτηση «πακέτου»

Μέσα στον Μάιο – και σε κάθε περίπτωση πριν από τις ευρωεκλογές, καθώς είναι δεδομένο ότι με ειδήσεις από το μέτωπο της οικονομίας θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να αλλάξει το κλίμα υπέρ της – το οικονομικό επιτελείο θα θελήσει να φέρει σε πέρας τις ακόλουθες «αποστολές»:

1. Να περάσει από τη Βουλή τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία χωρίς να προκαλέσει την έντονη αντίδραση των δανειστών.

Σε χθεσινές της δηλώσεις η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου έλεγε ότι το θέμα της ρύθμισης των οφειλών στην εφορία δεν αφορά τους θεσμούς και ότι η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει στην ελληνική πλευρά.

Βέβαια, πίσω από τις κάμερες και τα φώτα της δημοσιότητας είναι δεδομένο ότι οι λεπτομέρειες της ρύθμισης γνωστοποιούνται στις Βρυξέλλες, καθώς το οικονομικό επιτελείο θέλει μεν να βοηθήσει τους οφειλέτες, αλλά χωρίς να τα σπάσει με τους θεσμούς. Γι’ αυτό και το τελικό σχέδιο της ρύθμισης για την εφορία θα συνδέει τον αριθμό των δόσεων με το εισόδημα.

Όσο υψηλότερο το εισόδημα, τόσο μικρότερος ο αριθμός των δόσεων, ο οποίος όμως σε καμία περίπτωση δεν θα είναι μικρότερος από τις 18. Όλοι θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση, αλλά, όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημά τους, τόσο μικρότερος θα είναι ο αριθμός των δόσεων.

2. Να πείσει τους δανειστές ότι μετά την υπεραπόδοση που κατεγράφη το 2018 – το υπερπλεόνασμα, δηλαδή το ποσό του πλεονάσματος πάνω από τον επίσημο στόχο, έφτασε το 1,45 δισ. ευρώ, ενώ είχε εκτιμηθεί αρχικά στα 885 εκατ. ευρώ – μπορεί να αυξήσει ισόποσα το υπερπλεόνασμα του 2019. Αυτό έχει εκτιμηθεί μέχρι στιγμής στα μόλις 200 εκατ. ευρώ, οπότε, αν διορθωθεί στα 700-800 εκατ. ευρώ, μπορεί κάλλιστα να ανακοινωθεί «εδώ και τώρα» μια μείωση φορολογικού συντελεστή.

Σχέδια ήδη υπάρχουν και η κυρία Παπανάτσιου ήδη αναφέρθηκε σε μερικά από αυτά: μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ (χωρίς να αποκλείεται το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση ή ακόμη και μείωση του κατώτατου συντελεστή της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος από το επίπεδο του 22% που είναι σήμερα).

Τα θετικά νέα του μήνα

Ο Μάιος αναμένεται να φέρει θετικές ειδήσεις και σε ό,τι αφορά στις σχέσεις της Ελλάδας με τις αγορές. Από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, το οικονομικό επιτελείο ελπίζει ότι θα έχει στα χέρια του μια ακόμη αναβάθμιση από τον οίκο Standard and Poor’s. Μία βαθμίδα αναβάθμισης σημαίνει ότι θα υπολείπονται ακόμη τρεις προκειμένου να πιάσει η χώρα την επενδυτική βαθμίδα.

Στις αρχές Μαΐου προγραμματίζεται συνέχεια των εκθέσεων, καθώς τη σκυτάλη θα πάρει στις 3 Μαΐου η DBRS, η οποία έχει να ασχοληθεί με την ελληνική οικονομία από τον περασμένο Νοέμβριο (όταν βαθμολόγησε την οικονομία με B - High), αντίστοιχη βαθμολογία με αυτή του οίκου S&P.

Οι αναβαθμίσεις αναμένεται ότι θα βοηθήσουν στην περαιτέρω βελτίωση του κλίματος. Αν μάλιστα συνοδευτούν και από περαιτέρω αποκλιμάκωση στην απόδοση των ελληνικών ομολόγων, τότε είναι πολύ πιθανό να δούμε μια ακόμη έκδοση ελληνικού τίτλου μέσα στον Μάιο και πριν από τις ευρωεκλογές, προκειμένου να ολοκληρωθεί και ο ετήσιος προγραμματισμός δανεισμού.

Το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στην έκδοση ενός πενταετούς τίτλου, προκειμένου και το επιτόκιο δανεισμού να πέσει κάτω από το 3%. Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς διαμορφωνόταν όλες αυτές τις ημέρες στο επίπεδο του 3,3%, δηλαδή σε απόσταση αναπνοής από το ιστορικό χαμηλό (περίπου 3,2%). Στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει αισιοδοξία ότι μέσα στον Μάιο θα καταγραφεί το νέο ιστορικό χαμηλό.

Μέσα στον Μάιο αναμένεται να προχωρήσει και η πρόωρη και μερική αποπληρωμή της οφειλής προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το σχετικό αίτημα έχει ήδη κατατεθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας από τη Δευτέρα και πλέον απαιτούνται τρεις - τέσσερις εβδομάδες προετοιμασίας προκειμένου να δοθούν οι σχετικές εγκρίσεις και να καταβληθούν τα χρήματα.

Η Ελλάδα θα δώσει περίπου 2,7 δισ. ευρώ και θα αποπληρώσει τις δόσεις που κανονικά λήγουν μέσα στο 2019 αλλά και στο 2020. Με αυτό το ποσό η ελληνική πλευρά ξεφορτώνεται το ακριβό κομμάτι του χρέους προς το ΔΝΤ, το οποίο τοκίζεται με επιτόκιο της τάξεως του 5,3%.

Μέσα στον Μάιο είναι πιθανό να προχωρήσει και η έγκριση από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πρόγραμμα διαχείρισης των κόκκινων δανείων μέσω του Asset Protection Scheme, δηλαδή του σχεδίου που προετοιμάζει εδώ και πολλούς μήνες το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Δεδομένου ότι από τις αρχές Μαΐου θα ανοίξει και η πλατφόρμα για τη ρύθμιση των κόκκινων στεγαστικών δανείων, ο συνδυασμός των δύο ειδήσεων θα στείλει το μήνυμα ότι προχωρεί ταχύτατα και η διαδικασία για την αντιμετώπιση συνολικά του προβλήματος των κόκκινων δανείων...

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: