21.4.19

Το... ημίχρονο των ευρωεκλογών πριν τις εθνικές κάλπες...

Κλιμακώνεται η πολιτική αντιπαράθεση καθ´ οδόν για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου. Από την...
Μεγάλη Εβδομάδα αρχίζουν και οι προεκλογικές απαγορεύσεις όσον αφορά στις εμφανίσεις των υποψηφίων στα ΜΜΕ.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπολύει διμέτωπο κατά ΝΔ και ΚΙΝΑΛ. Η στρατηγική στόχευση του είναι να συγκρατήσει δυνάμεις και να προχωρήσει σε διεμβολισμό στο κίνημα της Φώφης Γεννηματά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο αντιμετωπίζει ως τον κύριο αντίπαλο του απαξιώνοντας και τα ανοίγματα του στο πλαίσιο της «προοδευτικής συμμαχίας» συνδράμοντας στην ουσία στο ΚΙΝΑΛ, στο οποίο στοχεύει κατά προτεραιότητα για την συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις εθνικές εκλογές.

Ο πρόεδρος της ΝΔ άφησε αιχμές για την προσπάθεια του κ.Τσίπρα «να μασκαρέψει το ΣΥΡΙΖΑ ως κάτι διαφορετικό». «Το αποκαλεί προοδευτική συμμαχία» δήλωσε. «Το μόνο που βλέπω είναι πρόσωπα από το πολύ βαθύ πασοκικό παρελθόν. Αυτή είναι η “πρόοδος” του κ. Τσίπρα, να τη χαίρεται λοιπόν. Οι πολίτες έχουν μνήμη και έχουν κρίση» τόνισε.

Η μάχη των ευρωψηφοδέλτιων
Η δύσκολα ανιχνεύσιμη παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές έχει ως αποτέλεσμα ο κ. Τσίπρας σχεδόν να τις έχει βγάλει από το προεκλογικό του λεξιλόγιο σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη που προσδοκά να κερδίσει η ΝΔ ενδεχομένως και 9 - 10 από τις 13 περιφέρειες όπως και τον δήμο Αθήνας που πάντα δίνει ηχηρά πολιτικά μηνύματα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι φυσικό επακόλουθο η κορυφαία σύγκρουση ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ να κινείται γύρω από τα ευρωψηφοδέλτια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν άκουσε τις σειρήνες να βάλει στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος του «σταρ» αλλά παρουσίασε πλούσια βιογραφικά με δυνατότητα προσφοράς στο νέο ευρωκοινοβούλιο του οποίου την σύνθεση δεν γνωρίζει κανείς ακόμη, με την Ακροδεξιά και τους ακραίους να ανεβαίνουν. Αντίθετα από το ευρωψηφοδέλτιο του Αλέξη Τσίπρα έκλεψαν τις εντυπώσεις όχι οι παρουσίες με αριστερό ή εμβληματικό πρόσημο όπως σε εκείνο του 2014, αλλά πρόσωπα από τα οποία υπάρχει η προσδοκία να φέρουν ψήφους θολώνοντας τα μηνύματα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Από τον Κουρουμπλή, στην Κουντουρά και τον Κόκκαλη... ένας Τζουμάκας δρόμος» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από την Λειβαδιά.

Το ημίχρονο!
Τυπικά η 4η Μαΐου είναι η καταληκτική ημερομηνία εάν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να προκηρύξει και εθνικές εκλογές με τον δεύτερο κύκλο των αυτοδιοικητικών εκλογών στις 2 Ιουνίου αν και το σενάριο αυτό συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες.

Σε κάθε περίπτωση οι ευρωκάλπες θα είναι ο πρώτος κρίσιμος σταθμός για το κλίμα που θα διαμορφωθεί στην πορεία για τις εθνικές κάλπες. «Η ευρωκάλπη είναι το πρώτο ημίχρονο και το αποτέλεσμα πρέπει να είναι τέτοιο που να μην έχει κανείς αμφιβολία για το τελικό αποτέλεσμα» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Θεωρεί όμως πως η «μητέρα των μαχών» είναι οι εθνικές εκλογές καθώς τότε θα κριθεί η επόμενη σύνθεση της βουλής και η κυβέρνηση που ευελπιστεί να είναι της ΝΔ. Η αυτοδυναμία είναι η πρώτη του στρατηγική στόχευση. «Μία καθαρή νίκη» έχει ζητήσει από τους ψηφοφόρους, όπως την αποκαλεί, η οποία θα του λύσει τα χέρια να καταργήσει την απλή αναλογική και να αλλάξει τον εκλογικό σύστημα και ταυτόχρονα να εφαρμόσει χωρίς εκπτώσεις το κυβερνητικό σχέδιο του.

Ο Αλέξης Τσίπρας ποντάρει σε μια διαχειρίσιμη διαφορά στις ευρωεκλογές ώστε να αποφύγει τη συντριβή στις εθνικές εκλογές.

Σε μια προσπάθεια να ανεβάσει το ηθικό των ψηφοφόρων του μετά τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν μεγάλη διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι έχουν άγχος οι πολιτικοί του αντίπαλοι διότι στις 26 Μαΐου, «θα πέσουν οι ίδιοι στην παγίδα που έχουν στήσει».

«Έχουμε μάθει να χάνουμε στις δημοσκοπήσεις, αλλά να κερδίζουμε στην κάλπη» τόνισε. «Και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα καταρρίψει την εικονική πραγματικότητα που ήθελαν να στήσουν. Θα είναι κόλαφος για τον κ. Μητσοτάκη και το αφήγημά του. Και για πρώτη φορά οι πολίτες θα έχουν τη διάθεση να τιμωρήσουν την αντιπολίτευση » τόνισε...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: