29.4.19

Πασχαλιάτικη σφαγή στη ΝΔ...


Δημοσκοπήσεις (μαύρες και άραχλες), προσωπικές στρατηγικές (βλ. Σαμαράς – Αδωνης), αλληλομαχαιρώματα (τελευταίο θύμα της ηγεσίας της ΝΔ ο Μεϊμαράκης) και στο… βάθος Novartis. Κάπως έτσι είναι διαμορφωμένο το σκηνικό στη ΝΔ έναν μήνα πριν από τις ευρωεκλογές.

Ας...
πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η φετινή Μεγάλη Εβδομάδα ήταν εξόχως αποκαλυπτική για το τι συμβαίνει στο «γαλάζιο Βυζάντιο». Βγήκε ο κακομοίρης ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στο Αθηναϊκό Πρακτορείο και είπε μια καλή κουβέντα για τον πρωθυπουργό (είπε ότι είναι τιμητική για τη χώρα η υποψηφιότητα Τσίπρα για Νόμπελ Ειρήνης) και έπεσαν να τον φάνε: από τον Μητσοτάκη, τον Σαμαρά μέχρι όλες τις «υγιείς» και «δημοκρατικές» δυνάμεις της δεξιάς παράταξης. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το πρωί της Μ. Τρίτης ο Μητσοτάκης και οι στενοί του συνεργάτες ασχολήθηκαν (καταπιάστηκαν και την πρώτη ημέρα που έκανε τη σχετική δήλωση ο επικεφαλής του «γαλάζιου» ευρωψηφοδελτίου αλλά χαλαρά) σε ειδική σύσκεψη με βασικό θέμα τον Βαγγ. Μεϊμαράκη. Να σημειωθεί ότι όλα αυτά έγιναν την ημέρα που στην Πειραιώς περίμεναν το αγλάισμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφερντ Βέμπερ. 

Κι αντί, όπως θα περίμενε κανείς, να ασχοληθούν με τη φιέστα που λίγες ώρες θα λάμβανε χώρα στο Ζάππειο, αυτοί τον χαβά τους: γιατί έκανε πριν από μια εβδομάδα αυτήν τη δήλωση ο Βαγγ. Μεϊμαράκης, γιατί αυτήν τη χρονική στιγμή κι άλλες τέτοιες χαριτωμένες απορίες είχαν οι «γαλάζιοι» μουστερήδες που συμμετείχαν στο άτυπο λαϊκό δικαστήριο για να δικάσουν ερήμην τον πρώην πρόεδρο του κόμματος. 

Σύμφωνα με «γαλάζια» πηγή, η οποία παρεμπιπτόντως μέχρι στιγμής έχει αποδειχτεί λίρα εκατό, αυτός που ήταν λάβρος κατά του Μεϊμαράκη ήταν ο σύμβουλος επικοινωνίας της ΝΔ Τάκης Θεοδωρικάκος. Κάποια στιγμή μάλιστα φέρεται να εισηγήθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ να λάβει αυθωρεί και παραχρήμα μέτρα εναντίον του Βαγγέλα, όπως τον αποκαλούν εχθροί και φίλοι εντός του κόμματος. Με τη γραμμή Θεοδωρικάκου συντάχθηκε ένας «προεδρικός» σύμβουλος, ενώ ισορροπίες προσπάθησε να κρατήσει ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ Κώστας Τσιάρας. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες ήταν αντίθετοι με αυτές τις απόψεις και πρακτικές. Τελικά αποφασίστηκε να γίνει αυστηρή σύσταση στον Βαγγ. Μεϊμαράκη από τον ίδιο τον πρόεδρο της ΝΔ, όπερ και εγένετο.

Ο Τ. Θεοδωρικάκος είχε καταγάγει ακόμη μια νίκη έναντι των εσωκομματικών του αντιπάλων, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή που πήρε μεταγραφή στη ΝΔ τον θεωρούσαν ξένο σώμα. «Η επιρροή που ασκεί ο Θεοδωρικάκος στον Κυριάκο είναι μεγάλη και ανεξήγητη» σημειώνουν με κάποια δόση πικρίας και μπόλικο εκνευρισμό αρκετά στελέχη της ΝΔ.

Ζήτησαν δήλωση μετανοίας

«Στα του Μεϊμαράκη τα πάθη» τώρα. Πράγματι του τηλεφώνησε ο Κυρ. Μητσοτάκης (τουλάχιστον αυτό λένε στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ) και του ζήτησε να «επανορθώσει». Αμ έπος, αμ’ έργον ο Βαγγ. Μεϊμαράκης βγήκε τη Μ. Τετάρτη στον Σκάι (αλίμονο…) και εξαπέλυσε επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, για τον οποίο λίγα 24ωρα πριν έλεγε ότι «η πρόταση υποψηφιότητας για το Νόμπελ Ειρήνης στον Ελληνα πρωθυπουργό αναμφίβολα είναι τιμητική για τη χώρα».

Ως άλλος… Ιανός, άσκησε σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό και στον Παύλο Πολάκη για τις δηλώσεις που έκανε ο αν. υπουργός Υγείας για τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο. «Ο Πολάκης ήταν χυδαίος και το ξέραμε αυτό» υποστήριξε ο κ. Μεϊμαράκης, για να προσθέσει: «Ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να τον αποπέμψει το πρωί ή να είχε ζητήσει να παραιτηθεί μόνος του. Τώρα θα πάει στις εκλογές ταυτισμένος με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας». Μάλιστα ο Μεϊμαράκης για να… δείξει στον Μητσοτάκη ότι είναι «υπάκουος κι ότι δεν θα ξαναπεί καλή κουβέντα για τον Τσίπρα» επικρότησε την πρωτοβουλία της ΝΔ να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Πολάκη λέγοντας με… καμάρι: «Η πρόταση μομφής ήταν η πιο σωστή, έξυπνη κοινοβουλευτική κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη». Πάντως στη ΝΔ κάποιοι ερμηνεύοντας τα μπρος πίσω του Βαγγέλα υποστηρίζουν ότι «επειδή βρίσκεται πίσω από πολλούς συνυποψηφίους του στη μάχη των ευρωεκλογών έχει πανικοβληθεί και συμπεριφέρεται αλλοπρόσαλλα». Τέλος, κάποιοι άλλοι μέσα στη ΝΔ που «συμπαθούν πολύ» τον Βαγγ. Μεϊμαράκ, (βλ. Αντ. Σαμαράς, Αδ. Γεωργιάδης) φέρεται να λένε δεξιά και αριστερά ότι «ο Μεϊμαράκης καλοβλέπει τη θέση του Προκόπη Παυλόπουλου και γι’ αυτό ρίχνει γέφυρες στο Μαξίμου».

Εκλογικό ντέρμπι

Οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους στη ΝΔ μόνο για πανηγυρισμούς δεν προσφέρονται. Κορυφαία «γαλάζια» πηγή μάς εξηγούσε ότι υπάρχουν τρία μελανά σημεία για τη ΝΔ, τα οποία καταγράφονται σε αυτές τις έρευνες. Το πρώτο έχει να κάνει με τα σκάνδαλα και θέματα διαφθοράς. «Οι πολίτες σε μεγάλο ποσοστό θα έχουν βασικό τους κριτήριο αυτό όταν θα προσέλθουν στις κάλπες» τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή. Το δεύτερο, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, αφορά το δημοσκοπικό ταβάνι της ΝΔ. «Εδώ και έναν χρόνο περίπου το ποσοστό της ΝΔ είναι κολλημένο και με καθοδικές τάσεις». Και το τρίτο αφορά το ποσοστό που θα πάρει η ΝΔ στις ευρωεκλογές. «Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα ευρήματα των κυλιόμενων δημοσκοπήσεων, τότε η ΝΔ θα πάρει ποσοστό μικρότερο από 28%» (περίπου το ποσοστό που είχε πάρει το 2015) σημειώνει η ίδια «γαλάζια» πηγή και προσθέτει ότι την ίδια στιγμή οι εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών (όχι της… σχολής Θεοδωρικάκου) δείχνουν εκλογικό ντέρμπι.

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: