19.4.19

Στον ανακριτή σήμερα Λυκουρέζος και Παναγόπουλος...

Ως ύποπτοι φυγής συνελήφθησαν την Πέμπτη, με ένταλμα του ανακριτή Ευτ. Νικόπουλου, οι δυο δικηγόροι Αλέξανδρος Λυκουρέζος και Θεόδωρος Παναγόπουλος, κατηγορούμενοι για εγκληματική οργάνωση και απόπειρα εκβίασης, στο πλαίσιο της έρευνας για την...
μαφία των φυλακών. Οι δυο συλληφθέντες δικηγόροι αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα στον ανακριτή, από τον οποίο αναμένεται να λάβουν προθεσμία για να προετοιμάσουν τις απολογίες τους.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του κ. Λυκουρέζου, Θρασύβουλο Κονταξή, «το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του γνωστού ποινικολόγου «δεν αιτιολογείται». Ο ίδιος χαρακτήρισε «δικονομική ακρότητα» τη σύλληψη του Αλ. Λυκουρέζου και τόνισε ότι ελπίζει η ενέργεια αυτή να μην εξυπηρετεί σκοπιμότητες.

Από την πλευρά του, ο Θεόδωρος Παναγόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε ότι μένει άναυδος και πως επιστρέφει στην Αθήνα για να εμφανιστεί ο ίδιος ενώπιον του ανακριτή ώστε να διαπιστώσει περί τίνος πρόκειται. Αργά μάλιστα χθες βράδυ πληροφορίες ανέφεραν ότι ο κ. Παναγόπουλος δεν αποκλείεται να εκφράσει την επιθυμία του στον ανακριτή ώστε να απολογηθεί σήμερα και ότι δεν επιθυμεί να κάνει χρήση του δικαιώματος που του παρέχει ο νόμος για λήψη προθεσμίας.

Τι κατέγραψε ο «κοριός» της Αντιτρομοκρατικής

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, βασικό στοιχείο σε βάρος του γνωστού ποινικολόγου είναι οι διάλογοι που έχουν καταγραφεί από τον «κοριό» της Αντιτρομοκρατικής.

Οι επιβαρυντικοί διάλογοι για τον κ.Λυκουρέζο, που έδωσε στη δημοσιότητα το Open, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων αναφέρουν:

«Μπράβο η κοπέλα, γιατί αυτή μου έχει ζητήσει εμένα 5.000 και εμείς έχουμε δώσει μόνο 1.700… Μου λέει ότι πρέπει να είσαι εκεί παρών, γιατί θα μιλήσουν και ο Αλέξανδρος και ο Γιώργος. (είναι τα ονόματα των δύο ποινικολόγων) Και εκεί σε κάποια φάση θα πρέπει να σηκωθώ εγώ για να πω τα λόγια μου. Κατάλαβες;»

Σε άλλο διάλογο γίνεται η εξής αναφορά: «Ότι ο κ. Αλέξανδρος ζήτησε 2.000, γιατί έχει ανάγκη για 2.000, εγώ ζήτησα πέντε, εσύ ζήτησες τρία. Τώρα εντάξει, εγώ που είμαι Αλβανός, θα το πιστέψετε ότι ζητήσαμε πέντε εκατομμύρια, γιατί είπα λάθος πέντε χιλιάρικα. Πέντε εκατομμύρια. Και ο Αλέξανδρος έχει ανάγκη για δύο εκατομμύρια;»

Στους διαλόγους μεταξύ εμπλεκομένων στην υπόθεση ο κ.Λυκουρέζος αναφέρεται με το μικρό του όνομα, ωστόσο, σύμφωνα με τη δικογραφία «ταυτοποιείται» ότι τον αφορούν από άλλα στοιχεία της δικογραφίας που μένει να φανούν και να αξιολογηθούν στην εξέλιξη της υπόθεσης.

Οι καταθέσεις «φωτιά»

Ο Αλ. Λυκουρέζος μαζί με τον Θ. Παναγόπουλο, ήταν δικηγόροι του Γιώργου Αντωνόπουλου στην υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος του, η οποία είχε γίνει το Νοέμβριο του 2014 έξω από το σπίτι του στη Πεντέλη. Ως ηθικός αυτουργός της απόπειρας ανθρωποκτονίας του Γ. Αντωνόπουλου, έχει καταδικασθεί σε πρώτο βαθμό σε 13 χρόνια κάθειρξη με αναστολή ο Αρ. Φλώρος.

Ο Γ. Αντωνόπουλος, σε καταθέσεις που είχε δώσει στις αρχές είχε αναφέρει πως θεωρεί τον Αριστείδη Φλώρο ως τον ηθικό αυτουργό της δολοφονικής επίθεσης εναντίον του. Ένα ισχυρισμό που αρνείται ο Αρ. Φλώρος, ο οποίος έδωσε πρόσφατα μαραθώνια κατάθεση στον ανακριτή για το συγκεκριμένο θέμα. Στην κατάθεση αυτή ο έγκλειστος επιχειρηματίας φέρεται να αναφέρει πως οι δύο συλληφθέντες δικηγόροι, δηλαδή οι Λυκουρέζος και Παναγόπουλος, του ζήτησαν χρήματα, προκειμένου ο πελάτης τους, δηλαδή,ο Γ. Αντωνόπουλος, να πάρει πίσω τις καταθέσεις του, σύμφωνα με τις οποίες θεωρούσε τον Αρ. Φλώρο ως ηθικό αυτουργό της απόπειρας δολοφονίας εναντίον του.

Επίσης, συγκλονιστικά ήταν και τα όσα είχε καταθέσει για τη συγκεκριμένη υπόθεση πρόσφατα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, στη δίκη για τη δολοφονία του Μιχ. Ζαφειρόπουλου, ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου του ΕΚΠΑ και ποινικολόγος, Ηλίας Αναγνωστόπουλος. Μάλιστα, ο κ. Αναγνωστόπουλος έχει δώσει κατάθεση για το ίδιο θέμα και στον ανακριτή που ερευνά την υπόθεση της μαφίας των φυλακών.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος, ο οποίος είχε εκπροσωπήσει μαζί με τον αδικοχαμένο Μιχ. Ζαφειρόπουλο για ένα διάστημα τον Αριστείδη Φλώρο, ανέφερε στην κατάθεσή του στο δικαστήριο:

«Στις 30 Αυγούστου 2017 με ειδοποίησε ο Μιχαλης Ζαφειρόπουλος ότι θα συναντούσε τον Αλ. Λυκουρέζο και τον Γ. Αντωνόπουλο για να συζητήσουν την υπόθεση. Είπα ότι δεν θα πάω γιατί είμαι καινούργιος στην υπόθεση αλλά και γιατί δεν καταλαβαίνω το νόημα της συνάντησης. Δεν ήταν τροχαίο να τα βρουν. Έμοιαζε αφύσικο. Το ραντεβού ήταν για τις 18.30 και θα με ενημέρωνε μετά. Με πήρε την επόμενη ημέρα και μου είπε ότι κάναμε μια συζήτηση που δεν έβγαλε πουθενά. Μου είπε ότι τα χρήματα που ζητούνται είναι παράλογα. Του λέω 200-300 χιλιάδες; Μου λέει μιλάμε για πολλά! Του λέω 1 εκ; Και μου λέει βάλε. Του λέω 2; Μου λέει καλά είσαι! Μου είπε ότι τα ζήτησε ο Λυκουρέζος παρουσία του Θ. Παναγοπουλου ο οποίος δε μίλησε».

Ακόμη, στην κατάθεσή του ο κ. Αναγνωστόπουλος ανέφερε πως πριν τη δικάσιμο η οποία είχε οριστεί για τις 4 Σεπτεμβρίου 2017 τηλεφώνησε στον Αλ. Λυκουρέζο με τον οποίο και είχε την εξής συνομιλία. «Του είπα ότι είμαι κι εγώ στην υπόθεση. Του είπα ότι την Δευτέρα θα ζητήσουμε μια αναβολή επειδή δεν είμαι έτοιμος και ρώτησα αν θα είχε πρόβλημα να συμφωνήσει. Μου είπε: «Δε φταις εσύ που τα πράγματα δεν έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα. Αν δεν υπάρξει κίνηση καλής θελήσεως και δεν αλλάξει κάτι μέσα στο Σαββατοκύριακο, εμείς θα αντιλέξουμε στο αίτημα αναβολής».

«Ναι μεν αλλά» ο ΔΣΑ για τα εντάλματα σύλληψης κατά δικηγόρων

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «δεν επιζητεί καμία ευμενή μεταχείριση των δικηγόρων κατά την εφαρμογή του νομικού πλαισίου του εντάλματος σύλληψης, όπως αυτό εφαρμόζεται για κάθε Έλληνα πολίτη».

Την ίδια στιγμή, ο ΔΣΑ σημειώνει ότι εκείνο που αναμένει από «την Ελληνική Δικαιοσύνη είναι να μην επιφυλάσσει σε βάρος των δικηγόρων δυσμενή μεταχείριση, που οδηγεί σε στοχοποίηση».

Ακόμη, ο ΔΣΑ εμμένει στην πάγια θέση του ότι «σύμφωνα με τις αρχές του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και της δικηγορικής δεοντολογίας, η ποινική προδικασία είναι μυστική και απαγορεύεται σε οποιονδήποτε να δημοσιοποιεί στοιχεία της δικογραφίας σε τρίτους, πολλώ μάλλον μέσω των ΜΜΕ» και προσθέτει: «Η απαγόρευση αυτή είναι βασικό στοιχείο του ποινικοδικονομικού μας συστήματος και του νομικού μας πολιτισμού, και δεν κάμπτεται ούτε για τους υπερασπιστές διαδίκων της ποινικής δίκης. Η προσκομιδή των όποιων στοιχείων από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης πραγματοποιείται μόνο στα αρμόδια όργανα της δικαιοσύνης».

«Η Δικαιοσύνη οφείλει να πράττει απερίσπαστη το καθήκον της, σύμφωνα με το νόμο και με την απροσωπόληπτη κρίση της», αναφέρει ο ΔΣΑ κλείνοντας την ανακοίνωσή του...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: