30.4.19

«Στην κόψη του ξυραφιού» η Βενεζουέλα...

Σε αναβρασμό βρίσκεται η Βενεζουέλα, όπου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό, απηύθυνε σήμερα έκκληση στον στρατό να τον βοηθήσει να ανατρέψει τον Νικολάς Μαδούρο. 

Από...
τις σφοδρές συγκρούσεις έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 52 άτομα, μόνο στο Καράκας, σύμφωνα με διευθυντή του ιατρικού κέντρου Salud Chacao, Μάγγια Σανγκτί, που επικαλείται το CNN. 

Το απόγευμα όχημα της εθνοφυλακής που υποστηρίζει τον Μαδούρο, έπεσε πάνω σε διαδηλωτές έξω από στρατιωτική βάση στο Καράκας, παρασέρνοντας αρκετούς στο πέρασμά του. Το συγκεντρωμένο πλήθος που υποστηρίζει τον Γκουαϊδό πετούσε πέτρες και ξύλα εναντίον οχημάτων του στρατού, όταν ένα από αυτά έπεσε πάνω σε διαδηλωτές, στη μέση του δρόμου. 

 Διαδηλωτές που γλίτωσαν από το όχημα της εθνοφρουράς, έσπευσαν να σηκώσουν τους πεσμένους πολίτες, των οποίων η κατάσταση παραμένει άγνωστη. Ένας αξιωματικός του στρατού, μεταξύ εκείνων που παραμένουν πιστοί στον Μαδούρο, τραυματίστηκε από σφαίρα κατά τη διάρκεια των ταραχών. Ανταλλαγή πυροβολισμών και χημικά Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το Reuters, το απόγευμα δεκάδες οπλισμένοι νέοι άνδρες με στρατιωτικές στολές, που συνόδευαν τον Χουάν Γκουαϊδό, αντάλλαξαν πυρά με στρατιώτες που υποστηρίζουν τον Μαδούρο, έξω από την αεροπορική βάση La Carlota στο Καράκας. 

 Σύμφωνα με πληροφορίες, στρατιώτες που υποστηρίζουν τον Γκουαϊδό και συμμετέχουν στην επιχείρηση για την πτώση του Μαδούρο συλλαμβάνουν τους υπεύθυνους στρατηγικών εγκαταστάσεων. 

Οι 24 Πολιτείες της χώρας έχουν δεσμευτεί στον ίδιο δρόμο: δεν υπάρχει πλέον επιστροφή. Το μέλλον μας ανήκει: ο λαός και ο στρατός ενωμένοι για να βάλουμε τέλος στον σφετερισμό» της εξουσίας, έγραψε ο Γκουαϊδό στο Twitter. Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας, στρατηγός Βλαντίμιρ Παντρίντο, προειδοποίησε την αντιπολίτευση ότι θα είναι υπεύθυνη για το όποιο «λουτρό αίματος» ενώ την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του Γκουαϊδό στις ΗΠΑ, Κάρλος Βέκιο, καλούσε τον λαό να παραμείνει στον δρόμο. 

Από τις 23 Ιανουαρίου η Βενεζουέλα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη σοβαρότερη κρίση της σύγχρονης ιστορίας της: η οικονομία παραπαίει, το νόμισμα κατέρρευσε και υπάρχουν πολλές ελλείψεις. Τον κεντροδεξιό βουλευτή Χουάν Γκουαϊδό αναγνωρίζουν ως μεταβατικό πρόεδρο περίπου 50 χώρες ενώ ο Νικολάς Μαδούρο, που στηρίζεται από την Κίνα και τη Ρωσία. 

Νωρίς το πρωί, ένοπλοι στρατιώτες που έφεραν γαλάζιες κορδέλες, σε ένδειξη υποστήριξης προς τον Γκουαϊδό, πήραν θέση στην περιοχή της αεροπορικής βάσης, στο ανατολικό Καράκας. «Κι εμείς επίσης ανήκουμε στον λαό και κουραστήκαμε από αυτήν τη δικτατορία», δήλωσε ένας από αυτούς, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του. 

Ο ακριβής αριθμός των στρατιωτών που τάσσονται με τον Γκουαϊδό δεν είναι γνωστός. Πάντως, ο σύμβουλος του προέδρου της Βραζιλίας για θέματα ασφαλείας, ο απόστρατος στρατηγός Αουγκούστο Ελένο, είπε από την Μπραζίλια πως φαίνεται ότι η στήριξη που διαθέτει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης είναι «αδύναμη». Πρόσθεσε μάλιστα ότι είναι αβέβαιο αν ανώτεροι αξιωματικοί έχουν εγκαταλείψει τον Μαδούρο για να ταχθούν με τον πολιτικό αντίπαλό του. Διαδηλώσεις έγιναν επίσης σήμερα στο Μαρακαΐμπο, το Σαν Κριστόμπαλ, το Μπαρκισιμέντο και τη Βαλένσια. 

Τα ξημερώματα, με ένα βίντεο που γυρίστηκε στη Λα Καρλότα, ο Γκουαϊδό, περιτριγυρισμένος από μερικούς ένστολους, ανακοίνωσε μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης ότι έχει τη στήριξη μιας ομάδας «θαρραλέων στρατιωτών». 

Στο πλευρό του έστεκε μια άλλη προσωπικότητα της αντιπολίτευσης, ο Λεοπόλδο Λόπες, ο οποίος δήλωσε ότι «απελευθερώθηκε» από τους στρατιώτες καθώς βρισκόταν σε κατ' οίκον περιορισμό από το 2017. Απαντώντας, ο Μαδούρο υποστήριξε ότι η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων παραμένει πιστή στην κυβέρνησή του ενώ ο υπουργός Άμυνας επιβεβαίωσε ότι στους στρατώνες η κατάσταση είναι «φυσιολογική». 

Μέχρι στιγμής ο Μαδούρο δεν έχει εμφανιστεί στην τηλεόραση ή δημοσίως. Ο υπουργός Εξωτερικών Χόρχε Αρεάσα, που ρωτήθηκε από το πρακτορείο Reuters, είπε ότι «θα τον δείτε με τον λαό του στο Μιραφλόρες αργά ή γρήγορα». Ο Αρεάσα εκτίμησε ότι περίπου 30 ή και λιγότεροι στρατιωτικοί τάχθηκαν με τον Γκουαϊδό. «Είναι 30 από τους περίπου 200.000, δηλαδή είναι σχεδόν τίποτα», πρόσθεσε. Ο υπουργός είπε επίσης ότι μίλησε με εκπροσώπους χωρών της περιοχής και της Ευρώπης που ανησυχούν για την κατάσταση και ζητούν την έναρξη διαλόγου. 

Απέφυγε να κατονομάσει τις χώρες, προσθέτοντας μόνο ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στον διάλογο. Από την πλευρά του, ο Ντιοσντάντο Καμπέγιο, ο πρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης, κάλεσε τους υποστηρικές του Μαδούρο να συγκεντρωθούν στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες. «Περιμένω τους ακτιβιστές για να υπερασπιστούμε τον πρόεδρό μας. 

Είμαστε διατεθειμένοι να τον υπερασπιστούμε μέχρι θανάτου», είπε μια γυναίκα, μέλος μιας οργάνωσης πολιτών... 

 Με πληροφορίες από Reuters, CNN και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: