18.4.19

Αν γινόταν ατύχημα στις μετόπες του Παρθενώνα…

Ένα ανοιξιάτικο πρωί η Ελλάδα μαθαίνει συγκλονισμένη ότι κατά τις εργασίες συντήρησης στον Παρθενώνα, ένας γερανός έγειρε και προκάλεσε σοβαρή ζημιά στις μετόπες της Βόρειας Οψεως.

Η...
είδηση μεταδόθηκε ταχύτατα σε ολόκληρη την υφήλιο, προκαλώντας θλίψη, συγκίνηση και ανησυχία. Ας δούμε τις αντιδράσεις στη χώρα μας και στο εξωτερικό, μετά το πρώτο σοκ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, η υπουργός Πολιτισμού και οι αρχηγοί των κομμάτων εξέφρασαν τη συντριβή τους, δήλωσαν ότι θα αρχίσουν οι εργασίες αποκατάστασης και, φυσικά, ότι θα ερευνηθεί το συμβάν.

Δεν πέρασε μια μέρα, και τα κόμματα της αντιπολίτευσης άρχισαν να ξιφουλκούν εναντίον της κυβερνήσεως, ζητώντας παραιτήσεις υπουργών. Ταυτόχρονα υπενθύμισαν ότι επι τόσα χρόνια δεν είχε συμβεί κάτι παρόμοιο, αλλά τώρα, με την «ανίκανη κυβέρνηση», όλα είναι πιθανά. Ακόμη και ανεπανόρθωτες βλάβες στο κορυφαίο αυτό μνημείο.

Αντιδρώντας η κυβέρνηση, μίλησε για «λαϊκισμό του αισχίστου είδους» και ανέθεσε σε ειδικούς να ερευνήσουν σε βάθος τα του ατυχήματος. Όμως το ίδιο έκανε την μεθεπόμενη ημέρα και η αξιωματική αντιπολίτευση. Επιστράτευσε άλλους ειδικούς για την διερεύνηση των συνθηκών υπό τις οποίες συνέβη το ατύχημα.

Περιττό να ειπωθεί τι έγινε στα σόσιαλ μίντια. Κόλαση! Κάποιοι, βέβαια, υπερθεμάτισαν. Πρόκειται για την συνομοταξία των ευαίσθητων αφηνιασμένων (Πάγκαλος, Ψαριανός, Ζωή Κωνσταντοπούλου κ.α.). Οι οποίοι μίλησαν για «κυβέρνηση αθλίων», που πρέπει όχι απλώς να παραιτηθεί, αλλά «να δικαστεί παραδειγματικά».

Όμως η κατάσταση δεν ήταν καλύτερη στο εξωτερικό. Την επομένη του ατυχήματος, κορυφαία μίντια της Ευρώπης-ειδικά ορισμένα ΜΜΕ του Ηνωμένου Βασιλείου- αλλά και των ΗΠΑ εξέφρασαν σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσον οι Έλληνες είναι ικανοί να συντηρήσουν και να διαφυλάξουν την πλούσια ιστορική κληρονομιά τους.

Φυσικά, δεν έλειψαν και κάποια ΜΜΕ που μίλησαν για «τριτοκοσμική χώρα», ανίκανη κλπ κλπ. Αλλά να ήταν μόνα αυτά τα πικρόχολα και εξόχως… σοβαρά;
Κανά δυο γραφιάδες θυμήθηκαν τον Φαλμεράιερ , λέγοντας πόσο δίκιο είχε ο «σπουδαίος Αυστριακός» όταν απεφάνθη ότι οι σημερινοί Έλληνες δεν έχουν ούτε μια σταγόνα αρχαιοελληνικού αίματος , γεγονός που εξηγεί την αδιαφορία τους για τα μνημεία εκείνων των αγλαών του παρελθόντος.
…Αυτά που λέτε «συνέβησαν» μίαν ανοιξιάτικη ημέρα, την ώρα που ολόκληρος ο πλανήτης συγκινημένος μιλούσε για το ατύχημα των Παρισίων…

Υ.Γ. Την ώρα που γράφονταν οι γραμμές αυτές , κεραυνός(!) έπεσε στην Ακρόπολη τραυματίζοντας δύο τουρίστες και δύο αρχαιοφύλακες. Το συμβάν θα ερευνηθεί, φυσικά. Αλλά ουδόλως αποκλείεται να ακολουθήσουν-σε μικρότερη κλίμακα, φυσικά-όσα αναφέρονται στις παραπάνω γραμμές για το «ατύχημα στις μετόπες»…

Γιάννης Τριάντης

Δεν υπάρχουν σχόλια: