19.4.19

Για να μάθεις, Δημοσθένη!...

Τέτοιους πανηγυρισμούς σαν τους χθεσινούς είχε να δει η Μακεδονία από τότε που ο Μεγαλέξανδρος νικούσε στα Γαυγάμηλα. Αλλά ήταν δίκαιοι πανηγυρισμοί, διότι, ως γνωστόν, έναν στρατό μπορεί και να τον νικήσεις μια κι έξω με τον δικό σου στρατό, αλλά τι...
μπορείς να κάνεις με μια ιδέα σφηνωμένη στα κεφάλια των ανθρώπων; Οπότε πανηγυρίσαμε για το «ξεσφήνωμα» της αντιμακεδονικής νοοτροπίας που βαστούσε στα κεφάλια των Αθηναίων από τα χρόνια του Δημοσθένη.

Ετσι, ενώ σήμερα εσείς στην Αθήνα τοποθετείτε τον έφιππο ανδριάντα του Μεγαλέξανδρου στη συμβολή των Βασ. Ολγας και Λ. Αμαλίας, τα πανηγύρια τα ξεκινήσαμε στη Θεσσαλονίκη από χθες. Διότι η τοποθέτηση του αγάλματος έχει αξία μεγαλύτερη της μάχης στη Χαιρώνεια.

Ο δήμαρχος Δέλτα, Ευθύμης Φωτόπουλος, ευχαρίστησε με δημόσια ανακοίνωσή του και με πύρινες λέξεις τον σημερινό δήμαρχο Αθήνας, Γιώργο Καμίνη, ο οποίος στήνει επιτέλους τον ανδριάντα «που επί δεκαετίες η Αθήνα τον κρατούσε αδικαιολόγητα κλεισμένο στα σκοτάδια» και που παραλίγο να τον έφερνε στον δικό του δήμο για να μην τον τρώει η μούχλα».

Αν δεν καταλάβατε το κρυφό νόημα, ο κ. Φωτόπουλος το λέει και καθαρότερα: «Ηταν κάτι που η πατρίδα χρωστούσε όχι μόνο σ’ εμάς τους Μακεδόνες, αλλά σε όλους τους Ελληνες, σε όσους πιστεύουμε στην ενότητα του ελληνικού λαού. Γιατί η Μακεδονία είναι Ελλάδα, από τα χρόνια του Στράβωνα και του Μεγαλέξανδρου μέχρι την εποχή του Παύλου Μελά και των μακεδονομάχων, τότε που οι δικοί μας πρόγονοι έδωσαν τη ζωή τους για να είναι ελεύθεροι».

Ισως, η κατά τον δήμαρχο απόδοση της ιστορίας να μπερδεύει κάποιους που έμαθαν ότι ο Στράβωνας γεννήθηκε 400 χρόνια μετά τον θάνατο του Μεγαλέξανδρου (χώρια που ήταν και υπέρ του ρωμαϊκού ιμπεριαλισμού), αλλά το θέμα δεν είναι τι πρέπει να μάθει ο δήμαρχος, αλλά «να ξέρουν αυτοί που έβαλαν την υπογραφή τους στις Πρέσπες ότι η γη αυτή, η γη της Μακεδονίας, θα είναι πάντα ελληνική. Οσες συμφωνίες κι αν υπογράψουν, αυτό δεν αλλάζει».

Τίποτα όμως από τα παραπάνω δεν φτάνει τον δήμαρχο Μενεμένης-Αμπελοκήπων, Λάζαρο Κυρίζογλου, ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση, κάνοντας χρήση του γραφείου του πρόεδρου της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων – Κεντρικής Μακεδονίας.

Ηταν τέτοια η χαρά του, που στη βιασύνη του να εκδώσει ανακοίνωση, και στον τίτλο κιόλας λάθεψε στον ανδριάντα καταγράφοντάς τον ως «Ανδιάντα». Αλλά αυτά είναι λεπτολογίες των… Δημοσθενικών. Διότι, όπως διαπιστώνει με μακεδονική λυρική λιτότητα αρχαίου επιγραμματοποιού: «Επιτέλους, το “αντιφιλιππικόν και αντιμακεδονικόν μένος” του μεγάλου αρχαίου Αθηναίου πολιτικού και ρήτορα Δημοσθένη, ύστερα από 2.340 και πλέον χρόνια, εξέλιπε. Δεν υπάρχει και τυπικά. Ο ανδριάντας του έφιππου Μεγάλου Αλεξάνδρου τοποθετήθηκε στην Αθήνα από τον Δήμο Αθηναίων».

Καλού κακού, στην Αθήνα μαζέψτε τον Διογένη μην έχουμε πάλι κανένα περίεργο συναπάντημα.

Αφού, λοιπόν, «έπεσε» και η Αθήνα, τώρα ας κάνουν παραγγελία ανδριάντα (έφιππου παρακαλώ) στη Θήβα και, πού θα πάει, θα έρθει και η σειρά της Σπάρτης. Ακούς εκεί «πλην Λακεδαιμονίων»…

Απόστολος Λυκεσάς

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: