3.4.19

Πώς θα γίνεται ο έλεγχος...

...της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών...

Οι selfies του Ζόραν Ζάεφ με τον Αλέξη Τσίπρα και το σπάσιμο του πρωτοκόλλου ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας σε όλους όσοι αμφιβάλλουν για την ορθή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

Με την...
παράκαμψη της εθιμοτυπίας, αλλά και μέσω της ομιλίας του επιχείρησε να δώσει έμφαση στην εξαιρετική σχέση που διατηρεί με τον Έλληνα ομόλογό του και να τονίσει πως η επικοινωνία τους αποτελεί την εγγύηση για τα επόμενα βήματα. Τo κλίμα στο κυβερνητικό Μέγαρο των Σκοπιών ήταν ιδιαιτέρως θερμό και αποτυπώθηκε τόσο στο τετ α τετ όσο και στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που ακολούθησε.

Η επόμενη ημέρα για τις δύο χώρες δεν είναι εύκολη από τη στιγμή που τα συμφέροντα ιδιωτών εμπλέκονται και ζητούν να αλλάξει ένα καθεστώς που έχει παγιωθεί εδώ και πολλά χρόνια με την παράτυπη χρήση του όρου “Μακεδονία” από τους γείτονες. Ενδεχομένως κάποιοι από τη Βόρεια Μακεδονία να "πάτησαν" πάνω στα νέα δεδομένα προκειμένου να εκμεταλλευτούν μια ενδιάμεση καστάσταση που επικρατεί. Ο επιχειρηματικός κόσμος της Θεσσαλονίκης είναι επιφυλακτικός, ωστόσο στο χθεσινό επιχειρηματικό φόρουμ βρέθηκαν περίπου 100 εταιρείες, φορείς και όμιλοι οι περισσότεροι, από τη Βόρεια Ελλάδα.

Διπλωματικές πηγές τόνιζαν πως η χθεσινή επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα ήταν η αρχή μιας συνεργασίας στρατηγικού χαρακτήρα με τη Βόρεια Μακεδονία που καθιερώθηκε με τη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Όλα δείχνουν πως η στήριξη της ενταξιακής πορείας των γειτόνων στην ΕΕ αποτελεί την καλύτερη εγγύηση αυτή τη στιγμή πως οι νέοι σύμμαχοι θα κινηθούν εντός των ορίων και δεν θα παρεκκλίνουν σε βασικούς κανόνες.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν σημαντικό το γεγονός πως πλέον ο έλεγχος της Συμφωνίας των Πρεσπών και η εφαρμογής της περνά μέσα από συγκεκριμένους μηχανισμούς.

Πώς θα γίνεται, όμως, η εποπτεία της Συμφωνίας από εδώ και πέρα;

- Κατ’ αρχάς τα υπουργεία των δυο χωρών θα επικοινωνούν απευθείας μεταξύ τους χωρίς να χρειάζονται να περνούν από τον έλεγχο και τη διαμεσολάβηση του Μαξίμου που καθυστερούσε τις διαδικασίες.

- Η Μικτή Διεπιστημονική Επιτροπή για τα βιβλία έχει ήδη καταλήξει πως οι αναφορές στη γλώσσα και στον πολιτισμό της Βόρειας Μακεδονίας δεν έχουν καμία σχέση με την αρχαία Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρμόδιος υπουργός Μάρκος Μπόλαρης ζήτησε απο τους ομολόγους του να αφαιρεθούν οι αλυτρωτικοί χάρτες που υπάρχουν στα σχολικά βιβλία και επανέλαβε ότι όταν υπάρχουν αναφορές στην αρχαία Μακεδονία αυτές οφείλουν να περιλαμβάνονται στο κεφάλαιο που αφορά τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

- Όπως έγινε γνωστό η Επιτροπή για τα εμπορικά σήματα, που θα επιφορτιστεί με ένα πολύ βαρύ έργο, θα συσταθεί στις 15 Μαΐου και η υφυπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου θα έχει τη γενική εποπτεία.

Τη δέσμευσή του πως θα τηρήσει πιστά τη Συμφωνία των Πρεσπών, όχι ως προς το εμπορικό σήμα που είναι ζήτημα της Επιτροπής που θα συσταθεί, αλλά ως προς την αναφορά της χώρας προέλευσης σε σχέση με τις διαφημίσεις έδωσε ο Ζόραν Ζάεφ στον Έλληνα πρωθυπουργό. Θα αναφέρεται σαφώς η χώρα προέλευσης που είναι η Βόρεια Μακεδονία, με τη συζήτηση με τον Ζόραν Ζάεφ να προκύπτει στο μεσημεριανό τετ α τετ και με αφορμή την πρόσφατη έκθεση στη Γερμανία και τα “μακεδονικά κρασιά" από τα Σκόπια. Υπενθυμίζεται πως είχε χρειαστεί να παρέμβει η ελληνική πρεσβεία προκειμένου να διευθετηθεί προσωρινά το θέμα. Ο πρωθυπουργός φέρεται να μετέφερε στον ομόλογό του την αγωνία των επιχειρηματιών της Βόρειας Ελλάδας μετά τη συνάντηση που είχε μαζί τους, αλλά και να εξήγησε πόσο ευαίσθητο είναι το συγκεκριμένο ζήτημα. Η συζήτηση πέρα από τα εμπορικά σήματα επεκτάθηκε γενικότερα στο θέμα του branding.

- Τη λειτουργία και το συντονισμό ειδικής επιτροπής για οικονομικά θέματα θα αναλάβει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

- Η πρεσβεία που θα αρχίσει να λειτουργεί στη γειτονική χώρα θα ενισχυθεί με τρεις διπλωμάτες και θα προβλεφθεί στην Αθηνα ειδική δομή στο υπουργείο Εξωτερικών που με επικεφαλής πρέσβη θα ελέγχεται κάθε πτυχή της Συμφωνίας.

Παρά το γεγονός πως το ζήτημα των αγαλμάτων δεν συμπεριλαμβανόταν στην ατζέντα της συνάντησης το θέμα μπήκε στο τραπέζι από το πρωθυπουργό στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως είχε δημοσιεύσει από την προηγούμενη εβδομάδα το newpost.gr. Οι λύσεις που θα προκριθούν είναι η μετακίνηση - αντικατάσταση των αγαλμάτων που έχουν αλυτρωτικά χαρακτηριστικά, η αλλαγή της επιγραφής τους, η ανταλλαγή με ελληνικά, ακόμα και η δημιουργία καινούργιων που θα τοποθετηθούν στη θέση τους.

Το επόμενο βήμα που θα εξετάσουν οι αρμόδιες επιτροπές θα είναι η κατάργηση της διπλής φορολόγησης στην οποία υπόκεινται οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται και στις δυο χώρες, αλλά και ένα πλαίσιο προστασίας των επενδύσεων...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: