22.4.19

Ανάγκη ο εξορθολογισμός των ποινών...

Η χώρα, τις τελευταίες δεκαετίες και παρά τις κατασκευές νέων φυλακών ανά την επικράτεια, βρίσκεται διαρκώς στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, του Παρατηρητηρίου για τα...
βασανιστήρια και όλων των διεθνών οργανισμών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο λόγος των παραπομπών και η βασική αιτία που οδηγεί εκεί είναι πλέον τεκμηριωμένα με τη σφραγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης: ο υπερπληθυσμός των φυλακών με τις δυσανάλογα μακρόχρονες ποινές οδηγεί μοιραία στην καταπάτηση των -αναγνωρισμένων και από την Ελλάδα- δικαιωμάτων των κρατουμένων, γεγονός που φέρνει με τη σειρά του την Ελλάδα στο στόχαστρο της ευρωπαϊκής και όχι μόνο δικαιοσύνης, ενώ μοιραία δημιουργεί ένταση στο εσωτερικό των ιδρυμάτων.

Η μόνη έννοια σωφρονισμού που κυριαρχούσε εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα ήταν της μακροχρόνιας και μέχρι τα βαθιά γεράματα κάθειρξης, πλην των καταδικασμένων για οικονομικά εγκλήματα.

Κάποιοι στην Ελλάδα φαίνεται ότι δεν έχουν ακόμα χωνέψει ότι η... θεία δίκη δεν είναι ανθρώπινο προνόμιο και επιμένουν στις πολύχρονες ποινές, όχι με στόχο τον σωφρονισμό, αλλά τη φυσική εξόντωση. Το παράξενο είναι ότι αυτοί οι ίδιοι οι νοσταλγοί των δήμιων επικρίνουν κατά καιρούς όσους επιβάλλουν ακόμα την ποινή του θανάτου.

Το αίτημα βοήθειας κυρίως σε θέματα τεχνογνωσίας, αλλά και ουσίας που ζητήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης το 2015 έγινε δεκτό και το Συμβούλιο χρηματοδότησε ένα πρόγραμμα επιτροπής κορυφαίων εμπειρογνωμόνων που ορίστηκε, ώστε σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ελλάδας να μελετήσει το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των φυλακών.

Η έκθεση συντάχθηκε και βρίσκεται πλέον στα χέρια του υπουργείου Δικαιοσύνης, μαζί με στοιχεία που, αν διαβαστούν, θα αφήσουν άφωνους όλους εκείνους που ονειρεύονται λύσεις με φυλακές ασφαλείας και ακόμα μεγαλύτερες σε διάρκεια ποινές, σπέρνοντας πανικό στους πολίτες για τη φοβερή εγκληματικότητα που «βασιλεύει» στη χώρα.

Με αριθμούς και δείκτες, η έκθεση αναδεικνύει όλες τις παραπάνω αυθαίρετες ανακρίβειες, ωστόσο διαπιστώνει ότι ακόμη πολλές φυλακές κυριολεκτικά βουλιάζουν από τον υπερπληθυσμό.

Η ανάγκη να ψηφιστούν οι νέοι σύγχρονοι κώδικες, με τις απαραίτητες αλλαγές στο βαρύτατο ποινικό σύστημα, και οι εναλλακτικοί τρόποι σωφρονισμού είναι τα βασικά στοιχεία για να προχωρήσει η αποσυμφόρηση των φυλακών...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: