22.4.19

Αυτή είναι η οργάνωση πίσω από το μακελειό στη Σρι Λάνκα...


Τοπική ισλαμιστική οργάνωση, το National Thowheeth Jama'ath (NTJ), βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις αυτοκτονίας που άφησαν πίσω τους...
290 νεκρούς την Κυριακή του Πάσχα στην Σρι Λάνκα, ανακοίνωσε νωρίτερα εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Οι αρχές της Σρι Λάνκα ερευνούν για πιθανές σχέσεις της οργάνωσης με ξένες οργανώσεις. Εδώ και δέκα ημέρες είχε σημάνει συναγερμός στις αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας, αφού υπήρχαν πληροφορίες ότι το ισλαμιστικό κίνημα ετοίμαζε επιθέσεις κατά εκκλησιών και της πρεσβείας της Ινδίας στο Κολόμπο.

Επτά οι καμικάζι - Υπήρχαν πληροφορίες για πιθανές επιθέσεις

Σύμφωνα πάντως με δηλώσεις αξιωματούχων, επτά ήταν οι καμικάζι βομβιστές που ενεπλάκησαν στις πολύνεκρες επίθέσεις. Δύο από τους καμικάζι ανατινάχθηκαν στο πολυτελές ξενοδοχείο Shangri-La στην παραλία του Κολόμπο, δήλωσε ο Αριγιανάντα Ουελιάνγκα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της κυβέρνησης. Οι άλλοι στόχευσαν τρεις εκκλησίες και άλλα δύο ξενοδοχεία.

Ένα τέταρτο ξενοδοχείο και ένα σπίτι σε προάστιο της πρωτεύουσας Κολόμπο τέθηκαν επίσης στο στόχαστρο, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πώς διενεργήθηκαν οι επιθέσεις αυτές.

Ο πρόεδρος Μαϊθιπράλα Σενεράτνε ανακοίνωσε πως η χώρα θα ζητήσει διεθνή βοήθεια προκειμένου να εντοπίσει τυχόν διεθνείς διασυνδέσεις αναφορικά με τις επιθέσεις. Ο πρωθυπουργός Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε παραδέχθηκε χθες, Κυριακή, πως η κυβέρνηση είχε πληροφορίες για πιθανές επιθέσεις σε εκκλησία.

Αναφορά των εσωτερικών υπηρεσιών πληροφοριών με ημερομηνία 11 Απριλίου, την οποία είδε το Reuters, ανέφερε πως μια ξένη υπηρεσία πληροφοριών είχε προειδοποιήσει τις αρχές της Σρι Λάνκα για το ενδεχόμενο επιθέσεων.

Τέσσερις από τις βόμβες εξερράγησαν περίπου την ίδια ώρα την Κυριακή, στις 8.45 π.μ. τοπική ώρα, με τις άλλες να ακολουθούν περίπου σε 20 λεπτά. Οι εκρήξεις σε ένα τέταρτο ξενοδοχείο και στο σπίτι σημειώθηκαν το απόγευμα.

Οι περισσότεροι από τους νεκρούς και τους τραυματίες είναι υπήκοοι της Σρι Λάνκα. Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους σκοτώθηκαν επίσης 32 ξένοι υπήκοοι, περιλαμβανομένων Βρετανών, Αμερικανών, Τούρκων Ινδών, Κινέζων, Δανών, Ολλανδών και Πορτογάλων πολιτών.

Ο πλουσιότερος άνδρας της Δανίας Άντερς Χολχ Πόβλσεν και η σύζυγός του έχασαν τρία από τα τέσσερα παιδιά τους στις επιθέσεις, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας μόδας του Πόβλσεν.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε σε ταξιδιωτική οδηγία του ότι «τρομοκρατικές οργανώσεις» συνεχίζουν να σχεδιάζουν τη διάπραξη επιθέσεων στη Σρι Λάνκα και ότι στόχοι ενδέχεται να γίνουν τουριστικοί προορισμοί, συγκοινωνιακοί κόμβοι, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, χώροι λατρείας, αεροδρόμια και άλλοι δημόσιοι χώροι.

Ο πρόεδρος ανακοίνωσε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα από τα μεσάνυχτα σήμερα τοπική ώρα, δίνοντας στην αστυνομία και στον στρατό εκτεταμένες εξουσίες να συλλαμβάνει και να ανακρίνει υπόπτους χωρίς εντολή δικαστηρίου.

Από τη μεριά της, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 24 ανθρώπους ως υπόπτους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση όλοι τους είναι υπήκοοι της Σρι Λάνκα.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: