5.5.19

-Πιάσε μια εφημερίδα...


-Ποια θέλεις;
-Αυτή που γράφει τα πιο πολλά ψέματα*...
Τα σημερινά φέικ νιούζ είναι αναβάθμιση των, συνήθως αθώων τότε, ψεμάτων που έγραφαν οι παλιές εφημερίδες. Εξ ου κι ο διάλογος που είχαν οι...
πατεράδες κι οι παππούδες μας με τους περιπτεράδες της γειτονιάς τους:
-Πιάσε μια εφημερίδα...
-Ποια θέλεις;
-Αυτή που γράφει τα πιο πολλά ψέματα*.

Σε εκείνη την εποχή, και αρκετά παλιότερα, ένα έντυπο που έπεσε θύμα παραπληροφόρησης αναγκάστηκε να «μαζέψει» μια ψεύτικη κοινωνικού ενδιαφέροντος είδηση που είχε προσβάλει κυρίες, δεσποινίδες και κυρίους, της καθωσπρέπει τάξης. «Εκφράζομεν δι ό,τι συνέβη την θλίψιν μας και ζητούμεν συγγνώμην από τας θιγείσας κυρίας και δίδας αν και επέσαμεν κι ημείς θύματα του κακοήθους αυτού» έγραψε το περιοδικό «Μπουκέτο» στα 1925.

Γιατί έπεσε θύμα; Επειδή, όπως συμβαίνει και με κάποια σημερινά μέσα ενημέρωσης προέτρεπε τους αναγνώστες του να γίνουν, ουσιαστικά, συνεργάτες του και να το πληροφορούν με ειδήσεις για την πόλη τους. Έτσι βρέθηκε κάποιος που έγραψε ένα φανταστικό κοσμικό «ρεπορτάζ», αναφέροντας ονόματα που ανήκαν σε  υπαρκτά πρόσωπα, αλλά η εκδήλωση στην οποία υποτίθεται ότι μετείχαν ήταν ανύπαρκτη!

Αυτήν την ωραία ιστορία γράφει με τον απλό, όμορφο, σύντομο τρόπο που ξέρει να γράφει απλές, όμορφες και σύντομες ιστορίες από το παρελθόν το pasatempo.wordpress.com. Μαζί παραθέτει εμβόλιμα φωτογραφίες και αποκόμματα που δένουν με συγκεκριμένα σημεία του κειμένου, όπως λόγου χάρη στη σημερινή ιστορία που ανέβασε για τις Ελληνίδες αγαπημένες του καυτού εραστή Τζιάκομο Καζανόβα. Ένας από τους έρωτές του ενέπνευσε πίνακα του Γάλλου ζωγράφου και εικονογράφου Λερού. Στο σημείο της ιστορίας που γίνεται αυτή η αναφορά, παρεμβάλλεται φωτογραφία τού πίνακα (με το γυναικείο γυμνό) για να έχουμε ακριβή εικόνα.

«Αιώνες πριν προκύψουν στην ερωτική ζωή των Ελληνίδων ο Σπαλιάρας κι ο Τατσόπουλος, ένας άλλος διάσημος γόης, ο Τζιάκομο Καζανόβα, είχε έρθει στα μέρη μας και έδρασε όπως μόνο αυτός ήξερε» γράφει το «Πασατέμπος» στο θέμα του που διαβάζεται, κι αυτό, με μεγάλο ενδιαφέρον, όπως όλα τα θέματά του.

Δείτε εδώ την ιστορία με το φέικ νιούζ που προκάλεσε κοινωνικό πάταγο και εδώ τις σχέσεις του Καζανόβα με Ελληνίδες της υψηλής κοινωνίας.

*Ποιαν εφημερίδα που να «γράφει τα πιο πολλά ψέματα» έδιναν οι περιπτεράδες σε εκείνους  που την τους ζητούσαν με αυτόν τον τρόπο, το ξέρουμε. (Προφανώς αυτό για τα ψέματα λεγόταν καθ' υπερβολή, λόγω της λαϊκότητας της εφημερίδας.) Δεν το αναφέρουμε από σεβασμό σε έναν από τους αραιότερους τίτλους του ελληνικού Τύπου. Και, επίσης, από σεβασμό στη μνήμη μιας εφημερίδας μεγάλης κυκλοφορίας αφού δεν υπάρχει πια, αλλά άφησε πίσω της ισχυρό αποτύπωμα. Το οποίο κάποιοι τυμβωρύχοι των εκδόσεων προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν, αλλά χωρίς επιτυχία.

 harddog-sport.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: