19.5.19

«Γενναία προσφορά» υπόσχεται η Μέι...


Μια νέα «γενναία προσφορά» με «βελτιωμένη δέσμη μέτρων» υποσχέθηκε στους βουλευτές η Τερέζα Μέι σε μία ακόμα απέλπιδα προσπάθεια να...
περάσει το νομοσχέδιο της συμφωνίας αποχώρησης από το κοινοβούλιο πριν εγκαταλείψει το αξίωμά της.

Μετά την τριπλή αποτυχία για την έγκριση της συμφωνίας, η κυβέρνηση θα καταθέσει τώρα το σχέδιο νόμου, την νομοθεσία που θα εφαρμόσει τη συμφωνία, για ψηφοφορία στις 3  Ιουνίου.

Με άρθρο της στους Sunday Times η Βρετανίδα πρωθυπουργός σημείωσε πως «όποια και αν είναι η έκβαση οποιωνδήποτε (ενδεικτικών) ψηφοφοριών, δεν θα ζητήσω απλώς από τους βουλευτές να ξανασκεφτούν. Εντούτοις, θα τους ζητήσω να εξετάσουν μια νέα και βελτιωμένη συμφωνία με φρέσκια ματιά - και να την στηρίξουν».

Η εφημερίδα ανέφερε ότι η ίδια θα συμβουλευθεί το υπουργικό συμβούλιο για τις προτεινόμενες αλλαγές στη συμφωνία που αποσκοπούν στην εξασφάλιση διακομματικής υποστήριξης.

Το δημοσίευμα συμπληρώνει ότι οι υπουργοί θα εξετάσουν επίσης σχέδια για μια σειρά ενδεικτικών ψηφοφοριών για να καθορίσει ποιες προτάσεις μπορούν να εξασφαλίσουν πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Το αδιέξοδο οδήγησε σε διαπραγματεύσεις μεταξύ των Συντηρητικών και Εργατικών, οι οποίες όμως κατέρρευσαν την Παρασκευή χωρίς συμφωνία, ενώ και το βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP, που στηρίζει κοινοβουλευτικά την Μέι, εξακολουθεί να αντιτίθεται στη συμφωνία της.

Ο εκπρόσωπος των Εργατικών για το Brexit, Κέιρ Στάρμερ, τόνισε χθες πως η κυβέρνηση πρέπει να υποσχεθεί να διεξαγάγει μια επιπλέον δημόσια ψηφοφορία σχετικά με τη συμφωνία για να σπάσει το αδιέξοδο.

Σχεδόν τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα για το ιστορικό διαζύγιο, παραμένει ασαφές πως, πότε και αν το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. Η προηγούμενη προθεσμία της 29ης Μαρτίου πέρασε και η υπάρχουσα για μια συμφωνία και την αποφυγή μιας άτακτης αποχώρησης λήγει στις 31 Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: