5.5.19

Αυτά είναι τα κρίσιμα, όχι ο Πολάκης...

Ο ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνει στις εκλογές με δύο δυσβάσταχτα φορτία στην πλάτη του. Την ένταξή του στις μνημονιακές δυνάμεις και το Μακεδονικό.

Το...
πρώτο, η μνημειώδης κυβίστηση δηλαδή, έθεσε αμετάκλητα θέμα αξιοπιστίας παρά την δεύτερη νίκη του το 2015.

Υπαρκτό ζήτημα που θα στοιχίσει εκλογικά στον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, ο κύκλος των απωλειών ως προς αυτό φαίνεται ότι έχει ολοκληρωθεί. Απόδειξη οι μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις.

Αν ισχύει το προεκτεθέν επιχείρημα, καθίσταται σαφές ότι τα περί κυβίστησης, αναξιοπιστίας, ψευδών κλπ ο,τι ήταν να αποδώσουν στην αντιπολίτευση, κυρίως στη ΝΔ, το απέδωσαν.

Επομένως εκείνο που απομένει να κριθεί-με δεδομένο το υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων-είναι κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα πείσει ότι τα κατάφερε στην Οικονομία (έξοδος από το Μνημόνιο, έξωθεν έπαινοι, σειρά φιλολαϊκών μέτρων κ.α.).

Το δεύτερο φορτίο, το Μακεδονικό, επίσης θα κοστίσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Όχι μόνο γιατί πρόκειται για επιλογή μεγάλου ρίσκου, αλλά και διότι αντιμετώπισε το μείζον αυτό ζήτημα το μεν με στόχο να δημιουργηθεί πρόβλημα στη ΝΔ, το δε με κραυγαλέα αβελτηρία.

Δηλαδή, καμία ουσιαστική και εις βάθος ενημέρωση ώστε να φωτιστούν όλες οι πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το παραδέχτηκε εκ των υστέρων και ο Κοτζιάς.

Επί πλέον, δεν απέφυγε να λοιδορήσει ουκ ολίγες φορές τα πλήθη των συλλαλητηρίων, μιλώντας συλλήβδην για όχλο και ακροδεξιούς. Αργότερα, κατάλαβε ότι πρόκειται για ύβριν με πολιτικό κόστος, και προσπάθησε να προβεί στην αυτονόητη διάκριση μεταξύ ανιδιοτελών πατριωτών και φασιστοειδών, αλλά ήταν αργά. Οι εντυπώσεις είχαν μείνει.

Στην φαρέτρα της ΝΔ-και της αντιπολίτευσης συνολικά- υπάρχουν κι άλλα βέλη: καταγγελίες για σκάνδαλα, η τραγωδία στο Μάτι αλλά και η Μάνδρα, ο Πολάκης και η Βενεζουέλα. Αυτά, βασικά.

Όμως κανένα από αυτά-ούτε καν το έγκλημα στο Μάτι, με προφανή την διαχειριστική ανεπάρκεια, αλλά και με διαχρονικής φύσεως υστερήσεις και ολέθριες επιλογές- δεν είναι ικανό να προκαλέσει ιδιαίτερη πολιτική ζημιά στους κυβερνώντες.
Φυσικά, θα λειτουργήσουν σωρευτικώς στην συνολική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι επιπτώσεις δεν φαίνεται να είναι αντάξιες των προσδοκιών που τρέφει η αντιπολίτευση. Τα κρίσιμα πεδία θα είναι η Οικονομία και το Μακεδονικό.

Θα μπορούσε, βέβαια, να προστεθούν το Μεταναστευτικό και η Ασφάλεια, καθώς το πρώτο αναδεικνύεται σε μείζον θέμα στην Ευρώπη, ενώ το δεύτερο δεν έπαυσε ποτέ να απασχολεί και να ταλανίζει την κοινωνία, ειδικά της Αθήνας. Όμως ακόμη και αυτά σωρευτικώς και μόνο μπορούν να λειτουργήσουν.

Πως; Καμία αναφορά στην Ευρώπη και στη σημασία των Ευρωεκλογών; Θα υπάρξουν προεκλογικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επισείει τον κίνδυνο της Ακροδεξιάς δυναμικής και θα υψώνει περίοπτη την ανάγκη «προοδευτικής εναλλακτικής», ενώ η ΝΔ θα τονίζει τον γνήσιο ευρωπαϊκό προσανατολισμό της.

Ομως η ρητορική, τα επιχειρήματα και οι συγκρούσεις θα περιφέρονται γύρω από αυτό που όλοι καταλαβαίνουν. Ότι και τα δύο κόμματα θα πάνε στις ευρωεκλογές σα να πρόκειται για κρίσιμο δημοψήφισμα εν όψει εθνικών εκλογών…

Γιάννης Τριάντης

Δεν υπάρχουν σχόλια: