21.5.19

Τι συμβαίνει όταν μια χώρα απαγορεύει τις αμβλώσεις;...

Οι νομοθέτες στην Αλαμπάμα ψήφισαν αυτήν την εβδομάδα νομοσχέδιο που θα απαγορεύει την άμβλωση ακόμη και σε περιπτώσεις βιασμού κι αιμομιξίας, γυρνώντας το...
ρολόι των καιρών μας στον Μεσαίωνα.

Εκατοντάδες διαδηλωτές, φόρεσαν κόκκινες ρόμπες που παρέπεμπαν στο δυστοπικό μυθιστόρημα της Margaret Atwood, «The Handmaid's tale», όπου η γεννήσεις είναι απόλυτα ελεγχόμενες από το κράτος. Λίγες ώρες αργότερα, το βιβλίο έγινε trend στο Twitter.

Ωστόσο, οι πολέμιοι των περιοριστικών νόμων για τις αμβλώσεις δεν χρειάζεται να ανατρέξουν στη φαντασία για βρουν παραδείγματα που θα αποδεικνύουν που μπορεί να οδηγήσουν αυτές οι απαγορεύσεις.

Η Ρουμανία είναι ένα πραγματικό πεδίο έρευνας για κάποιον που θέλει να εξετάσει το τι μπορεί να συμβεί όταν μια χώρα απαγορεύει εξ ολοκλήρου την έκτρωση. Αυτό που θα διαπιστώσει είναι ότι τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά.

Το 1966, ο ηγέτης της χώρας, Νικολάε Τσαουσέσκου, απαγόρευσε την πρόσβαση σε αντισύλληψη και αμβλώσεις, θέτοντας ως στόχο την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας. Βραχυπρόθεσμα αυτό λειτούργησε και έτσι έναν χρόνο μετά την υιοθέτηση του μέτρου ο μέσος αριθμός παιδιών που γεννήθηκαν από Ρουμάνες μητέρες σημείωσε άλμα από το 1,9 στα 3,7.

Αλλά οι γεννήσεις γρήγορα μειώθηκαν και πάλι καθώς οι γυναίκες βρήκαν τρόπους να προσπεράσουν τις απαγορεύσεις. Εκείνες που είχαν την οικονομική δυνατότητα μπορούσαν να προμηθευτούν λαθραία αντισυλληπτικά από τη Γερμανία ή να δωροδοκήσουν γιατρούς προκειμένου να τις υποβάλλουν σε άμβλωση. Η απαγόρευση της αντισύλληψης και των αμβλώσεων έγινε όμως δυσανάλογα αισθητή από τις γυναίκες χαμηλού εισοδήματος και τις μειονεκτούσες ομάδες.

Μην έχοντας άλλη λύση αυτές οι γυναίκες αναγκάζονταν να διακόψουν μόνες τους στο σπίτι την κύησή τους, με όποιο ανορθόδοξο τρόπο μπορούσαν να φανταστούν, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10.000 Ρουμάνες να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας αυτού του λόγου. 

Ο δε πραγματικός αριθμός των θανάτων μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος, καθώς πολλά στόματα έμειναν κλειστά αφού αν κάποιος βοηθούσε μια γυναίκα να κάνει άμβλωση, έρχονταν αντιμέτωπος με το νόμο και με βαριές ποινές φυλάκισης. Χαρακτηριστικό είναι ότι μεταξύ του 1965 και του 1989 η μητρική θνησιμότητα διπλασιάστηκε στην Ρουμανία...

Διαβάστε αναλυτικά στο tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: