19.5.19

"... μια δυστυχισμένη ή και ανυπόφορη συνύπαρξη"...



















Φωτογραφία διαμάντι! Εικονοποιεί ιδεοτυπικά σχεδόν, το μέσο ελληνικό ζευγάρι που μετεωρίζεται ανάμεσα στα νέα πρότυπα και τους παραδοσιακούς ρόλους. Ο...
Άνδρας δωρικός και αποφασισμένος, με στιλ που συνδυάζει αρμονικά το τρέντι με το κλασικό. Η Γυναίκα κάσουαλ αλλά υπέρκομψη, ακτινοβολεί αυτοπεποίθηση και σιγουριά.

Ο Άνδρας προπορεύεται εμφανώς, επιβεβαιώνοντας τη θέση του ως ο αρχηγός της οικογένειας. Όχι όμως αυθαίρετα, την έχει κερδίσει με το σπαθί του, όπως φαίνεται από το μέσο μεταφοράς που επέλεξε. Το ποδήλατο του Άνδρα είναι μια αλληγορία του ρόλου του, μας δείχνει ότι είναι αυτός που μοχθεί, που «τραβάει πετάλι». Ο breadwinner, με άλλα λόγια, της οικογένειας. Ορατά πίσω του η Γυναίκα, αποδέχεται αγόγγυστα την ηγεσία του, με σημαντικά ανταλλάγματα ωστόσο, όπως μαρτυρά το δικό της μέσο μεταφοράς. Το ηλεκτρικό πατίνι συμβολίζει την άνετη και ξεκούραστη ζωή που της προσφέρει ο Άνδρας.

Εντούτοις, σε μια δεύτερη ανάγνωση η ειδυλλιακή αυτή εικόνα καταρρέει μπροστά μας, αποδεικνύεται ότι δεν είναι παρά μια καλά σκηνοθετημένη παράσταση για τα μάτια του κόσμου. Η δήθεν αψεγάδιαστη δημόσια παρουσία του μέσου ελληνικού ζευγαριού υπεραναπληρώνει μια δυστυχισμένη ή και ανυπόφορη συνύπαρξη. Το προδίδουν και πάλι τα μέσα μεταφοράς που διάλεξαν. Ο Άνδρας «φωνάζει» κυριολεκτικά: «Μου 'χεις κάνει τη ζωή ποδήλατο», για να του απαντήσει εκείνη εξίσου εμφατικά: «Και συ μου την έκανες πατίνι».

Δημητρης Τσιρκας (fb)

Δεν υπάρχουν σχόλια: