23.5.19

Λαγοί με πετραχήλια...

Δεν είναι οι ευρωεκλογές που θα στείλουν τον κόσμο στην κάλπη.

Είναι οι...
δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που θα κάνουν τον Έλληνα να σηκωθεί από την καρέκλα και να πάει να ψηφίσει!

Βλέπεται δεν υπάρχει Έλληνας χωρίς συγγενή ή φίλο υποψήφιο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι μισοί Έλληνες και περισσότερο Ελληνίδες αποφάσισαν να δοκιμάσουν την τύχη τους στα κοινά.

Ποιόν, άραγε, θα ευνοήσει αυτή η ελληνική ιδιαιτερότητα;

Στις προηγούμενες ευρωεκλογές η συμμετοχή του εκλογικού σώματος έφτασε στο 59,97% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων

Και το ποσοστό αυτό ήταν το τέταρτο υψηλότερο στην Ευρώπη, μετά το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και τη Μάλτα.

Ήταν όμως και υψηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, όπου η συμμετοχή έφτασε στο 55,95%.

Αλλά σε εκείνες τις εκλογές η αποχή είχε σημειώσει μεγάλη άνοδο (κατά 7,5%), επιβεβαιώνοντας την απογοήτευση του πολιτικού ακροατηρίου.

Ποιο θα είναι το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές της Κυριακής, ποιά θα είναι η αποχή;

Οι σχετικές έρευνες κάνουν λόγο για ένα ποσοστό λίγο πάνω ή λίγο κάτω από το 60%.

Ωστόσο είναι εξαιρετικά πιθανό το ποσοστό συμμετοχής να ανέβει σε ύψος που θα αποτελεί ρεκόρ για την Ευρώπη. Και σίγουρα δεν είναι οι ευρωεκλογές που θα στείλουν τον κόσμο στην κάλπη.

Είναι οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Και επειδή η απλή αναλογική καλλιεργεί προσδοκίες ακόμα και σε ανθρώπους που δεν θα έβρισκαν ούτε την ψήφο τους, η κινητοποίηση για μεγάλη προσέλευση αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Αυτή τη φορά χιλιάδες άνθρωποι, που δεν είχαν σκοπό να εμφανιστούν στο εκλογικό τμήμα, θα μπουν στο παραβάν για να στηρίξουν δικούς τους υποψηφίους.

Η συμμετοχή, λοιπόν, θα είναι αυξημένη σε σχέση με τις προηγούμενες αναμετρήσεις. Έτσι δείχνουν οι μετρήσεις που γίνονται.

Ποιόν ευνοεί αυτό;

Μία πρώτη ανάγνωση μας λέει ότι αρχικά ευνοεί την κυβέρνηση. Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι υπάρχουν πολλοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που, αν δεν είχαν την υποχρέωση της προσωπικής αυτοδιοικητικής ψήφου, δεν θα έπαιρναν τα πόδια τους για να πάνε στην κάλπη. Η απογοήτευση που νοιώθουν δεν θα τους άφηνε.Αλλά την ανάγκη φιλοτιμίαν ποιούμενοι θα πάνε να ψηφίσουν!

Και επειδή η πόλωση είναι κάτι που έπεται, κάποιοι από αυτούς ενδέχεται να πουν ότι αφού έφτασαν μέχρι την κάλπη, θα ρίξουν τη ψήφο τους στον ΣΥΡΙΖΑ, επηρεασμένοι από την πόλωση των ημερών.

Δεν ξέρουμε όμως και πόσοι από αυτούς θα μείνουν συνεπείς στη δυσφορία τους και θα επιλέξουν τη ψήφο διαμαρτυρίας.

Αντιθέτως, η Νέα Δημοκρατία, έχοντας υψηλή συσπείρωση, δεν μπορεί να επενδύσει πολλά σε αυτήν την κατηγορία ψηφοφόρων, θεωρώντας ότι, ούτως ή άλλως, οι ψηφοφόροι της που απείχαν στις προηγούμενες αναμετρήσεις, τώρα είναι βέβαιο ότι θα επαναπατριστούν σε μεγάλο βαθμό.

Και αυτός ο επαναπατρισμός την ευνοεί διότι θα πάρει ψήφους που δεν υπολόγιζε.

Ένας άλλος αστάθμητος παράγοντας αυτών των εκλογών είναι οι νέοι ψηφοφόροι. Οι 17 άρηδες. Αν τα παιδιά αυτά σηκωθούν από τις θέσεις τους και πάνε να ψηφίσουν έτσι για χαβαλέ, τότε σε μεγάλα ποσοστά ευνοημένο βγαίνει το κυβερνών κόμμα και η Χρυσή Αυγή. Ναί δυστυχώς, όσες μετρήσεις διενεργήθηκαν πάνω στα παιδιά αυτά στα μεγάλα ποσοστά τους είναι με ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή και ακολουθεί η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ. Οπότε είναι βέβαιο ότι αυτός ο νέος παράγοντας αν τελικά κινητοποιηθεί θα επηρεάσει την πορεία των πραγμάτων.

Κυριακή κοντή γιορτή. Δεν έμεινε ούτε εβδομάδα.

Απλώς όσοι εστιάζουν στη διαφορά των δύο κομμάτων, λησμονούν (ή αγνοούν) ότι το Μαξίμου δεν ενδιαφέρεται τόσο για τη διαφορά που θα έχει από τη ΝΔ , όσο για το ποσοστό, αυτό καθ´εαυτό που θα λάβει η Νέα Δημοκρατία.

Αν το δουν να κυμαίνεται σε επίπεδα βολικά, τότε ο Τσίπρας θα προκηρύξει εθνικές εκλογές το ίδιο βράδυ, αδιαφορώντας ουσιαστικά για το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ. Να το θυμάστε αυτό.

Περιμένετε έως την Κυριακή και θα καταλάβετε πολλά. Αυτές οι εκλογές θα βγάλουν λαγούς. Και μάλιστα οι λαγοί αυτοί θα έχουν και πετραχήλια.

Το θλιβερό είναι ότι τα κόμματα δεν καταλαβαίνουν και επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη. Δεν είναι τυχαίο που ενώ χάνει το ένα κόμμα και μάλιστα μεγάλα ποσοστά δεν παίρνουν τα ποσοστά αυτά τα άλλα κόμματα.

Αν η Ν.Δ. για παράδειγμα δεν κυνηγούσε παρά πόδας τον ΣΥΡΙΖΑ και μιλούσε περισσότερο σε χρόνο μέλλοντα θα είχε πείσει περισσότερους αναποφάσιστους. Και μάλιστα τους νέους.

Και αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άρχιζε παραμονές των εκλογών τις παροχολογίες, τότε οι απώλειες που θα είχε θα ήταν πιο συγκρατημένες. Τώρα σε κάποιες περιοχές θα πάθει πανωλεθρία.

Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή. Είμαστε στο παρά 5´ των εκλογών. Και έως την τελευταία στιγμή θα γίνουν πολλά που θα επηρεάσουν σίγουρα την κατάσταση.

Εν αναμονή...

Σωτήρης Τζούμας

Δεν υπάρχουν σχόλια: