5.5.19

Κύριε Λέκκα γιατί δεν ενημερώσατε για τους νεκρούς στο Μάτι?...


 Στην ερώτηση ("Ακραία Φαινόμενα", ΣΚΑΙ), ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας απάντησε, πως, «δεν έχω θεσμικό δικαίωμα να ενημερώσω. Θεσμικό δικαίωμα έχω μόνο στους...
σεισμούς. Εκεί τα καταφέρνουμε πολύ καλά. Δεν μπόρεσα να ενημερώσω κανένα γιατί στο κέντρο (της Πυροσβεστικής) επικρατούσε κομφούζιο. Προσπαθήσαμε».

Και πρόσθεσε, πως, «το κύριο σε αυτή την περίπτωση είναι η διαχείρισή των πληροφοριών. Υπάρχει ένας τεράστιος όγκος πληροφοριών που πρέπει να διαχειριστούμε. Και εκεί πρέπει να είναι κάποιος έμπειρος για να αξιολογήσει την κατάσταση. Εγώ στους σεισμούς δέχομαι την πρώτη ώρα 1000 τηλέφωνα».

Εδωσε βάρος στην "εκτίμηση της κατάστασης", η οποία, όπως είπε, "αποτελεί την κορυφαία ενέργεια στη διαχείριση των καταστροφών. Στη διαχείριση των κρίσεων και των καταστροφών η άμεση εκτίμηση της κατάστασης είναι το κορυφαίο τμήμα που υπάρχει στη διαχείρισή. Η άμεση εκτίμηση της κατάστασης βασίζεται με τα καινούργια  δεδομένα σε δύο πράγματα. Πρώτον, στη χρήση της τεχνολογίας και των καινούργιων μέσων που έχουμε είτε είναι drones είτε social media είτε δορυφορικές εικόνες. Και το δεύτερο σημείο είναι ότι αυτός που θα κάνει την εκτίμηση της κατάστασης πρέπει να έχει τεράστια εμπειρίας".

«Από την εμπειρία μου, έχω διαχειριστεί πενήντα καταστροφές σε όλο τον κόσμο, αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα. Και στον ΟΑΣΠ το κάναμε. Στους σεισμούς της Κεφαλονιάς, της Λευκάδας, της Κω», συμπλήρωσε.

Σε σχέση με το Μάτι: «Κάναμε καταγραφή με drone και την έχουμε σε βίντεο. Στον ΟΑΣΠ μέσα σε δύο λεπτά έχουμε εικόνα του τι συμβαίνει σε μία περιοχή. Απαντώντας σε ερώτημα αν εκείνη την ημέρα (της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι) υπήρχαν νεκροί ο κ. Λέκκας σημείωσε: «Βεβαίως. Το επιβεβαιώσαμε γύρω στις 8:30 με 9:00 το βράδυ. Αλλά είχαμε πληροφορίες, όπως και στους σεισμούς έχουμε πληροφορίες, ότι υπήρχαν θύματα. Εκεί πια χρειάζεται η απόφαση της άμεσης κινητοποίησης»...


Δεν υπάρχουν σχόλια: