21.5.19

Όταν τα ενημερωτικά σαιτ πυροβολούν τα ποδια τους...


Κάποια σάιτ, και δεν είναι λίγα, πυροβολούν τα πόδια τους που τα στηρίζουν. Όπου «πόδια» βάλτε «κύρος». Από το οποίο χάνουν βάρος όποτε προσπαθούν να κλέψουν το κλικ με...
παραπλανητικούς τίτλους και αδίστακτα ρεσάλτα στην περιέργεια ή στις ανησυχίες τού αναγνώστη. Ανοίγω το τάμπλετ (ειρήσθω εν παρόδω, το καλύτερο συντροφάκι στο γράψιμο) και εμφανίζονται τα λινκ των σάιτ με τις ειδήσεις (ή «ειδήσεις»)
που προτείνει η Γκουγκλ -ή κάποιος άλλος φορέας, δεν έχει σημασία. Ρολάρω γρήγορα πηγαίνοντας πάνω-κάτω τίτλους. Οι περισσότεροι είναι ελκυστικοί, αλλά ψυλλιασμένος πια από τα σαϊτολογικά κόλπα, αγνοώ όσους πρέπει. Μοιραία σταματάω σε έναν που τρομάζει. Είναι πολύ σοβαρός για να αφήσει αδιάφορο τον καθένα. Εμένα, για προσωπικούς λόγους που δεν είναι της παρούσης, με δαγκώνει στην καρδιά:

«Κατέρρευσε ο Σπύρος Παπαδόπουλος - Τι συνέβη (pics)», γράφει.

Ο καθένας γνωρίζει και καταλαβαίνει (φυσικά πολύ περισσότερο ο δημοσιογράφος που έγραψε τον τίτλο) τι σημαίνει το ρήμα «κατέρρευσε» πλάι σε ένα όνομα ή δίπλα σε μια ιδιότητα. Το έχουμε διαβάσει και πρόσφατα:

** Κατέρρευσε στη μουσική σκηνή του Ρομάντσο.
** Κατέρρευσε διαιτητής στη Βολιβία την ώρα του αγώνα.
** Κατέρρευσε ποδοσφαιριστής στον αγωνιστικό χώρο.
** Κατέρρευσε νεαρό μοντέλο στην πασαρέλα.
** Κατέρρευσε ποδηλάτης.



Θέλει πολύ να πάει στο κακό το μυαλό για την «κατάρρευση» του Σπύρου; Δεν θέλει. Ευτυχώς, ανοίγοντας το λινκ διαπίστωνες ότι επρόκειτο για ένα νέο ανόητο δημοσιογραφικό ταχυδακτυλουργικό. Γιατί η κατάρρευση αφορούσε νούμερα τηλεθέασης, που σήμερα πέφτουν, αύριο ανεβαίνουν. Και στο κάτω κάτω για νούμερα πρόκειται, όχι για ανθρώπους -ας πάνε στο καλό. Ήταν μια ακόμα δημοσιογραφική αγυρτεία, από τις πολλές που έφερε στην Ενημέρωση όχι το Διαδίκτυο (δεν φταίει αυτό) αλλά οι κακοί λειτουργοί του. Ευτυχώς, δεν είναι όλοι έτσι.

Με μια γρήγορη αναζήτηση στο ψαχτήρι της Γκουγκλ διαπίστωσα ότι ο συγκεκριμένος παραπλανητικός τίτλος έχει απλωθεί σαν λεκές στο διαδικτυακό χάος κι έχει επαναληφθεί, ο ίδιος ακριβώς, από πολλά σάιτ. Όπως έχει απλωθεί η ανευθυνότητα στη δημοσιογραφία.

Ακόμα διαπίστωσα ότι ένα σάιτ –που πρέπει να βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις της αγυρτείας των τίτλων– έχει χρησιμοποιήσει το «κατέρρευσε» και για τον Άρη Πορτοσάλτε. Ο οποίος μπορεί να μην είναι για πάρα πολλούς συμπαθής δημοσιογράφος (όχι αναίτια), αλλά όχι κι έτσι ρε σεις!

harddog-sport.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: