20.5.19

Από περίπατος, ντέρμπι...

Σκηνικό για μια αμφίρροπη αναμέτρηση διαμορφώνουν στα τελευταία ευρήματά τους οι δημοσκοπικές εταιρείες. Από τα φαραωνικά ποσοστά που έδιναν μέχρι πρότινος στη Ν.Δ., πλέον ρίχνουν τον πήχη στη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ που...
κυμαίνεται από πέντε ως οκτώ μονάδες. Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία, πώς αναδιπλώνεται η ρητορική των «γαλάζιων» στελεχών και πώς σχολίασε ο πρωθυπουργός το διαρκές κλείσιμο της ψαλίδας. Καταγγελίες Καμμένου για στημένες μετρήσεις.

Tο έδαφος για ένα σκηνικό που παραπέμπει σε μια εκλογική αναμέτρηση με αβεβαιότητες φαίνεται ότι προλειαίνουν οι δημοσκοπικές εταιρείες εν όψει της κάλπης της προσεχούς Κυριακής. Οπως προκύπτει από τις τάσεις στις πιο πρόσφατες μετρήσεις ορισμένων εξ αυτών, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, οι ευρωεκλογές κάθε άλλο παρά ένας εύκολος περίπατος για τη Ν.Δ. θα είναι, αφού τα διψήφια ποσοστά και οι τεράστιες διαφορές που έδιναν μέχρι πρότινος στις έρευνές τους έναντι του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν πλέον παρελθόν. Δίνεται έτσι η αίσθηση μιας μάχης που δύσκολα μπορεί κάποιος να μιλήσει για μεγάλους θριαμβευτές και σαρωτικά ηττημένους.

Σε αυτό το πλαίσιο ενδεικτική της εξελισσόμενης αναδίπλωσης στη ρητορική της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί μιας εντυπωσιακής επικράτησης είναι η δήλωση του Μάκη Βορίδη, ο οποίος υποστήριξε την περασμένη Δευτέρα στην ΕΡΤ ότι «το δημοψήφισμα το κερδίζεις ή το χάνεις με μία ψήφο», ρίχνοντας αισθητά τον πήχη για τη Ν.Δ. 

Αναφορά ευρύτερα στο θέμα των δημοσκοπήσεων έκανε εξάλλου και ο πρωθυπουργός, καταγγέλλοντας από τα Τρίκαλα τεχνητή προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων: «Είχαν προβλέψει τη νίκη της Ν.Δ. με 15 μονάδες και είχαν ανακηρύξει τον κ. Μητσοτάκη πρωθυπουργό, αδιαφορώντας αν έχει το ανάστημα όχι να γίνει πρωθυπουργός, αλλά και αρχηγός του κόμματος». 

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας περιέγραψε τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων και των ΜΜΕ, λέγοντας ότι «ξεκίνησαν από 15 μονάδες διαφορά, έπεσαν στις οχτώ, ο αντιπρόεδρός τους μίλησε για 3,5 μονάδες και τώρα μιλάνε για νοθεία στις ευρωεκλογές» και κατέληξε: «Ας τα ξεχάσουν αυτά που ανήκουν στην παράδοση μιας άλλης παράταξης, όχι στη δική μας. Εχουν πρόβλημα να εξηγήσουν το βράδυ της 26ης Μαΐου γιατί είχαν δημιουργήσει μια πλαστή εικόνα».

Κλείνει η ψαλίδα

Πιο ειδικά σε ό,τι αφορά τις μετρήσεις του Σαββατοκύριακου, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η MRB για λογαριασμό της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» η Ν.Δ. καταγράφει προβάδισμα 6,5 μονάδων με ποσοστό 30% έναντι 23,5% που λαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 6,6%, η Χρυσή Αυγή με 6,3%, το ΚΚΕ με 5,9%, το Ποτάμι με 2,5% και η Ενωση Κεντρώων με 2,2%. Λευκό / άκυρο / αποχή επιλέγει το 4,5% των ερωτηθέντων, ενώ «Δεν αποφάσισα / Δεν απαντώ» είπε το 8,7%.

Κλείσιμο της ψαλίδας δείχνουν και ακόμα δύο μετρήσεις και πιο συγκεκριμένα η δημοσκόπηση της Marc για το «Πρώτο Θέμα» με τη Ν.Δ. να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 7,5% μονάδες, συγκεντρώνοντας 30,6% έναντι 23,1% του κυβερνώντος κόμματος. Ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 6,6%, η Χρυσή Αυγή με 6,1% και το ΚΚΕ με 5,3%. Κάτω από 3% λαμβάνουν η Ελληνική Λύση (2,5%) και η Ενωση Κεντρώων (2%). 

Οπως επισημαίνεται από την εφημερίδα, «οι δημοσκόποι βρίσκουν από 5,8 έως 8,6% μπροστά τη Ν.Δ., αλλά υπάρχουν και 700.000 αναποφάσιστοι που θα κρίνουν το αποτέλεσμα». Σύμφωνα με την εν λόγω δημοσκόπηση, το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται στο 12,4%. Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τις αρχές Απριλίου, δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του «Πρώτου Θέματος» από την εταιρεία Marc έδινε προβάδισμα 10,8% για τη Ν.Δ. στις ευρωεκλογές και 9,1% για τις εθνικές εκλογές.

Διαφορά στο 6,7% εντοπίζει η δημοσκόπηση της Metron Analysis για την εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», με τη Ν.Δ. να συγκεντρώνει ποσοστό 30,3%, έναντι 23,6% του ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτο κόμμα και σε αυτή τη μέτρηση αναδεικνύεται το Κίνημα Αλλαγής με 6,2% και έπονται η Χρυσή Αυγή με 4,3%, το ΚΚΕ με 3,9%, η Ελληνική Λύση με 1,7% και η Ενωση Κεντρώων με 1,4%. Το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου αγγίζει το 12,5%.

Ακόμη μικρότερη, μόλις στο 3,5%, είναι η απόσταση που χωρίζει τα δύο κόμματα στη μέτρηση της Palmos Analysis για το Tvxs.gr. Αναλυτικά στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 25,9% και ο ΣΥΡΙΖΑ 22,4%. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι το ρεύμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σημαντικά ενισχυμένο και προσθέτει ότι η «μετέωρη ψήφος», και κυρίως η στάση των αναποφάσιστων, παραμένει κρίσιμος παράγοντας, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, «γεγονός που θα μπορούσε να ανατρέψει ριζικά το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα».

Αστάθμητοι παράγοντες

Δύο στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι τα εξής: στα μέσα Απριλίου δημοσκόπηση της Metron Analysis, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, αποτύπωνε μικρότερο προβάδισμα για τη Ν.Δ: 7,8% για τις εθνικές εκλογές και 7,3% για τις ευρωεκλογές. Επιπλέον η ίδια εταιρεία τον Φεβρουάριο του 2019 για λογαριασμό του «Βήματος» έβρισκε τη διαφορά της Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 12,1%, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να λαμβάνει 37,2%.

Στο παραπάνω σκηνικό δεν πέρασαν απαρατήρητες οι καταγγελίες στις οποίες προέβη ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ., Πάνος Καμμένος, σχετικά με τον τρόπο που λειτουργούν οι δημοσκοπικές εταιρείες. Ο κ. Καμμένος αποκάλεσε «απατεώνες» τους δημοσκόπους και έκανε λόγο για «στημένες δημοσκοπήσεις»...

Δημήτρης Κουκλουμπέρης 

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: