7.5.19

Δεν συμμορφώνονται…

«Από το Μυλοπόταμο φαίνεται το Χουδέτσι, σήμερα τίμησε ο λαός τον Τσίπρα τον Αλέξη. Εμείς θα το...
γλεντίζομε κι όπου το βγάλει η βράση, το δρόμο που ανοίξαμε κανείς δε θα χαλάσει». Με αυτή την μαντινάδα ανταπέδωσε ο Παύλος Πολάκης την αμέριστη στήριξη που δέχτηκε από τον πρωθυπουργό. Ο τελευταίος, υιοθετώντας την παροιμιώδη πλέον ατάκα του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, «Όλοι σας και μόνος μου, σας έχω…», επένδυσε σ’ έναν ιδιότυπο πολιτικό τσαμπουκά, τόσο ως προς τους αντιπάλους του και τους θιγμένους από τη συμπεριφορά Πολάκη πολίτες, όσο και προς το εσωτερικό του κόμματός του.

Έτσι επιδόθηκε σε σφικτό εναγκαλισμό με τον αμφιλεγόμενο υπουργό του, που αποτελεί κόκκινο πανί όχι μόνο για μία μεγάλη μερίδα της κοινωνίας, αλλά και για πολλά από τα στελέχη του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ. Η ταύτιση του, μάλιστα, ήταν τέτοια, που ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κρήτη άρχισε να θυμίζει Πολάκη: χόρεψε έναν κρητικό χορό (τον Σιγανό), απόλαυσε τσικουδιά και απέκτησε και κρητική διάλεκτο, χαρακτηρίζοντας τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης «φουριάρικο κατσίκι». Α, έκανε λόγο και για τα «παντελόνια του Πολάκη», θέλοντας έτσι να αναδείξει τον ανδρισμό του υπουργού του. Για κακή του τύχη, όλα τα παραπάνω έγιναν την ίδια ώρα που νέες αποκαλύψεις για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι έβλεπαν το φως της δημοσιότητας.


Μπορεί να υψώθηκε πρωθυπουργική ασπίδα προστασίας του Παύλου Πολάκη, αλλά στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ οι αντίθετες φωνές δεν σταματούν. Πολλά στελέχη μίλησαν στην καλύτερη περίπτωση για κακό τάιμινγκ. Γιατί κάποια άλλα δεν κρύβουν τη δυσφορία τους, επειδή ο Αλέξης Τσίπρας εγκλώβισε κυνικά την Κοινοβουλευτική Ομάδα στην άνευ όρων στήριξη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας. Κι αυτό, όταν πολλοί βουλευτές δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα ο Παύλος Πολάκης να φάει πολιτικό χαστούκι.

Αρκετοί, εξάλλου, διαφοροποιήθηκαν δημόσια με παρεμβάσεις τους. Μεταξύ αυτών οι Ανδρέας Ξανθός, Νίκος Φίλης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Γιάννης Μπαλάφας, Θεοδόσης Πελεγρίνης, Χρήστος Σιμορέλης, Στέλιος Κούλογλου και Κωνσταντίνα Κούνεβα. Για τους περισσότερους συριζαίους ο Παύλος Πολάκης γίνεται ολοένα και περισσότερο πολιτικό βαρίδι. Εδώ και καιρό σύντροφοί του κάνουν λόγο για «αμετροέπεια» και «πεζοδρομιακή συμπεριφορά».

Ενδεικτικό είναι ότι σε πηγαδάκι τρία προβεβλημένα στελέχη της κυβέρνησης, σχολιάζοντας τον σύντροφό τους, χρησιμοποίησαν το ρήμα «γαυγίζει» για να περιγράψουν τα ξεσπάσματά του. Πρώην υπουργός αποδείχθηκε πιο πατροπαράδοτος, χαρακτηρίζοντάς τον «μ….α!». Ολοένα και περισσότερα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος συνειδητοποιούν ότι το “αψύ ύφος” του Παύλου Πολάκη κοστίζει ακριβά στον ΣΥΡΙΖΑ από επικοινωνιακή και πολιτική άποψη. Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός δεν δέχτηκε να ζητήσει ούτε καν συγγνώμη, παρ’ ότι τον προέτρεψαν πολλοί σύντροφοί του να το πράξει, όχι μόνο δημόσια, αλλά και κατ’ ιδίαν.

Ο ενοχλημένος Σταθάκης
Ένας από τους κορυφαίους υπουργούς που δεν κρύβει την ενόχλησή του για τα καμώματα του Παύλου Πολάκη είναι ο –και βουλευτής Χανίων– Γιώργος Σταθάκης. Ένα προσεχτικό μάτι θα παρατηρούσε ότι απέφυγε να παραστεί στα επίσημα εγκαίνια που έκανε ο πρωθυπουργός στην περιφέρειά του. Εμφανίστηκε αργότερα σε άλλο χρονικό σημείο της περιοδείας του Αλέξη Τσίπρα.

Είναι γνωστό ότι ο Γιώργος Σταθάκης έχει απομακρυνθεί από την “παρέα του Μαξίμου”. Αυτό, ωστόσο, είναι το λιγότερο. Εάν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν, είναι πιθανόν ο ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά να εκλέξει έναν βουλευτή. Με άλλα λόγια, ο υπουργός Ενέργειας κινδυνεύει να μην επανεκλεγεί. Γι’ αυτό και εγκαίρως διαβίβασε την επιθυμία του ο Παύλος Πολάκης να είναι υποψήφιος σε άλλη περιφέρεια, όχι στα Χανιά. Επιθυμία, η οποία όλα δείχνουν ότι δεν θα εισακουστεί.

Πολύ κακές είναι και οι σχέσεις του Παύλου Πολάκη με τον πολιτικό προϊστάμενό του και βουλευτή Ρεθύμνου Ανδρέα Ξανθό. Πάντως, όλοι οι Κρητικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται στα κάγκελα, παρατηρώντας τον συντοπίτη τους να απολαμβάνει την κραυγαλέα εύνοια του πρωθυπουργού, παρά τα πολλά και σοβαρά ολισθήματά του. Όπως χαρακτηριστικά είπε ένας από αυτούς, «η περιοδεία του πρωθυπουργού μετατράπηκε σε προεκλογική εκστρατεία υπέρ του Πολάκη».

Βαρύ είναι το κλίμα για τον Παύλο Πολάκη και στον κομματικό μηχανισμό. Στέλεχος της Κουμουνδούρου παραδέχεται ότι προκάλεσαν εντύπωση τα τηλεφωνήματα και τα παράπονα που εισέπραξαν οι τοπικές οργανώσεις από,παραδοσιακούς ψηφοφόρους. Κοινός παρονομαστής η διαπίστωση ότι ο Παύλος Πολάκης «δεν εκφράζει το ήθος της Αριστεράς».

Το σχόλιο του πρωθυπουργού πως «ο Παύλος Πολάκης είναι από τα Σφακιά γι’ αυτό είναι αψύς» προκάλεσε αντιδράσεις και στα τοπικά κομματικά στελέχη, αλλά και ευρύτερα σε Κρητικούς. Ένα στέλεχος από τα Χανιά χαρακτήρισε τον αναπληρωτή υπουργό «κάφρο». Υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ όλων των ειδών μεταφέρουν αντιδράσεις και διαμαρτυρίες για τον «απαράδεκτο Πολάκη». Δεν είναι τυχαίο ότι πασοκογενής βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε μεταξύ αστείου και σοβαρού ότι «ο Πολάκης κατάφερε να κάνει τον κόσμο να ξεχάσει το Μακεδονικό. Κάτι είναι και αυτό».

Ο Λαφαζάνης είχε δίκιο!
Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι κομματικά στελέχη φάνηκαν μετά από τρία χρόνια έντονης κόντρας να συμφωνούν με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Για του λόγου το αληθές, στην Κουμουνδούρου σχολίασαν θετικά την επίθεση που εξαπέλυσε, χαρακτηρίζοντάς τον Πολάκη «κομήτη». «Ο Παύλος Πολάκης ήταν κομήτης στον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 εμφανίστηκε. Δεν υπήρχε πουθενά πριν. Παλιά ήταν στο ΚΚΕ, μετά έγινε ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μετά δήμαρχος στην Κρήτη και αργότερα μυρίστηκε εξουσία για τον ΣΥΡΙΖΑ και εμφανίσθηκε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ΛΑΕ. «Μεταξύ μας δεν έχει άδικο σε αυτό ο Παναγιώτης», είπαν στελέχη που κατοικοεδρεύουν στον τρίτο όροφο.

Είναι, εξάλλου, κοινό μυστικό ότι ο επικοινωνιακός μηχανισμός της κυβέρνησης και του κόμματος έχει βρεθεί πολλάκις σε αμηχανία, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, όπως σχολίαζε νεαρό στέλεχος που ανήκει στην επικοινωνιακή ομάδα. Η δυσφορία που υπάρχει εντός ΣΥΡΙΖΑ για τον Παύλο Πολάκη αποτυπώνεται και στα συντροφικά καρφιά για τη στάση του, όταν αρνήθηκε να αρθεί η βουλευτική ασυλία του. «Είναι τόσο άντρας ο Πολάκης που κρύβεται πίσω από την υπουργική ασυλία», είπε σε παρέα συριζαίων κομματικό στέλεχος, σε γνωστό μπαρ του Παγκρατίου τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Άλλοι, απλά δηλώνουν έκπληκτοι από την άνευ όρων προστασία και υποστήριξη που του προσφέρει ο πρωθυπουργός. Ειδικά, μάλιστα, μετά και την παράκληση Τσίπρα να δώσει διευκρινίσεις μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, κάτι που αρνήθηκε να κάνει ο Παύλος Πολάκης. Οι ίδιοι είναι που σε πηγαδάκια κατηγορούν τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας για ξεπεσμό και χαφιεδίστικη νοοτροπία, λόγω της ανάρτησης του ΦΕΚ διορισμού του υποψήφιου ευρωβουλευτή της ΝΔ Στέλιου Κυμπουρόπουλου.

Στο Μαξίμου, όμως, δεν ιδρώνει το αυτί τους. Δηλώνουν ότι η νέα “Πολακιάδα” έχει στηθεί από τη ΝΔ προκειμένου να καλυφθεί το νέο πακέτο φιλολαϊκών μέτρων που σκοπεύει να περάσει η κυβέρνηση αμέσως μετά από το Πάσχα, αλλά και η ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα. Όποιος δεν συμμερίζεται αυτή τη γραμμή ζημιώνει το κόμμα! Πρώτη φορά, όμως, βουλευτές και κομματικά στελέχη δείχνουν να μην συμμορφώνονται…

Νεφέλη Λυγερού

Δεν υπάρχουν σχόλια: