7.5.19

Οι διεθνείς συσχετισμοί και ο Ερντογάν...

Η απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ προκάλεσε την αντίδραση της Ευρώπης, των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Ισραήλ. Ακόμη και της Ρωσίας, η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα έδειξε να...
ενθαρρύνει τις τουρκικές διαφοροποιήσεις μέσα στην Ατλαντική Συμμαχία και ειδικότερα απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα πλέον αντιτιθέμενα συμφέροντα συγκλίνουν ενάντια στον Ερντογάν.

Οι ενέργειες του Τούρκου προέδρου συνιστούν ισχυρό κίνδυνο αστάθειας για την ευρύτερη περιοχή, κάτι που δεν συμφέρει ούτε τις Ηνωμένες Πολιτείες, ούτε την Ευρώπη, ούτε τη Ρωσία. Η Τουρκία του Ερντογάν, ένα κατεξοχήν αυταρχικό καθεστώς, αποτελεί απρόβλεπτο παίκτη και αστάθμητο παράγοντα για τα ισχυρότερα συμφέροντα στον πλανήτη, οικονομικά και πολιτικά.

Κανείς δεν θέλει να τη γιγαντώσει και να την ενισχύσει πέρα από ένα όριο, οπότε δεν θα ελέγχεται ή ο έλεγχός της θα καταστεί πιο δύσκολος απ' ό,τι είναι σήμερα. Με τους σημερινούς συσχετισμούς, η Τουρκία είναι μεγάλη περιφερειακή δύναμη μέσα στο ΝΑΤΟ, κάτω από τον έλεγχό του και με συγκεκριμένο ρόλο στο πλαίσιό του.

Ο Ερντογάν δεν φαίνεται να επιδιώκει την έξοδο της χώρας του από τη Συμμαχία. Επιχειρώντας, όμως, να αλλάξει το ειδικό βάρος της στην ευρύτερη περιοχή, είτε με την ανάμιξή της σε συγκρούσεις, είτε με τη συμμετοχή της στον έλεγχο των ενεργειακών πηγών στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, στην πραγματικότητα επιχειρεί να καταστήσει καθοριστικό τον ρόλο της σε όλες τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις.

Αυτό δεν το επιθυμούν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη και δεν συμφέρει τη Ρωσία. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα συνιστούσε τη ριζικότερη ανατροπή των δεδομένων στην περιοχή μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Τουρκία του Ερντογάν έχει αποδείξει ότι δεν διεκδικεί μόνο στα λόγια, αλλά και με πράξεις, όπου φυσικά της το επιτρέπουν. Πράξεις συχνά οδυνηρές για τους λαούς εναντίον των οποίων στρέφεται. Διεκδικεί, ελίσσεται, δημιουργεί τετελεσμένα και κατοχυρώνει δικαιώματα. Αυτό κάνει και τώρα. Ξετυλίγει τη στρατηγική και την τακτική της σε όλα τα επίπεδα. Δεν θα διστάσει να πετύχει τους στόχους της αν οι διεθνείς συσχετισμοί τής το επιτρέψουν. Ας το έχουμε αυτό πάντα υπόψη μας...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: