30.5.19

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα...

Επιμένει στη σκληρή γραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο η Άγκυρα, η οποία λίγες ώρες μετά την έκδοση NAVTEX για γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, διαμηνύει πως...
«δεν θα ανεχθεί τετελεσμένα στην περιοχή».

«Για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε η αποφασιστικότητα της Τουρκιάς να υπερασπιστεί τα δικαιώματά και τα συμφέροντα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, και των Τουρκοκυπρίων. Τονίστηκε πως πρέπει να αποφευχθούν προβοκατόρικες ενέργειες και ανεύθυνες δηλώσεις στην περιοχή. Η Τουρκία θα συνεχίσει τη δραστηριότητα της στην Ανατολική Μεσόγειος, η οποία συμβαδίζει με το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα», τονίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας.

Η ανακοίνωση έρχεται έπειτα από την έκδοση NAVTEX για τη διενέργεια γεωτρήσεων βόρεια της Κύπρου, ενώ θα στείλει δεύτερο γεωτρύπανο στην περιοχή.

Πρόκειται για το Ρόουαν Νόργουει (ROWAN NORWAY), το οποίο σύμφωνα με τη Navtex θα κινηθεί στα βόρεια της Κύπρου, το διάστημα μεταξύ 29 Μαΐου και 15 Ιουνίου 2019.

Το χρονικό διάστημα είναι περιορισμένο και είναι πιθανό το τουρκικό γεωτρύπανο να πραγματοποιήσει δοκιμαστικές γεωτρήσεις, ενώ αναμένεται να φανεί ποιός θα είναι ο επόμενος στόχος της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.

Το Ρόουαν Νόργουει έχει ενοικιαστεί από την τουρκική εταιρεία πετρελαίων (ΤΠΑΟ), ενώ το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας, το Γιαβούζ, παραμένει στη θάλασσα του Μαρμαρά για μετασκευές.

Μετά την αποστολή του «Πορθητή» στην Κύπρο Τούρκοι αξιωματούχοι επαναλάμβαναν πως θα ακολουθήσει σύντομα και η αποστολή δεύτερου γεωτρύπανου. Τελικά, η Άγκυρα στέλνει το Ρόουαν Νόργουει αντί του Γιαβούζ.

Παραβιάσεις και στο Αιγαίο
Παράλληλα με την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, η τουρκική προκλητικότητα συνεχίστηκε και στο Αιγαίο. Και αυτό γιατί, 16 τουρκικά μαχητικά της γείτονος προχώρησαν σε 29 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και τρεις εικονικές αερομαχίες.

Τα τουρκικά αεροσκάφη (16 F-16 τα οποία πετούσαν σε οκτώ σχηματισμούς), προέβησαν επίσης σε 13 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Έξι από τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα, ενώ τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες...

Δεν υπάρχουν σχόλια: