21.5.19

Ποιοι είναι οι ευρωπατέρες με ναζιστικό παρελθόν...

Ο κόσμος του κόμματος τον περίμενε να εμφανιστεί και να μιλήσει. Στο διάλειμμα του συνεδρίου, μια νεαρή δημοσιογράφος τον πλησίασε και αστραπιαία του κατέβασε με δύναμη το χέρι της πάνω στο...
μάγουλό του, ουρλιάζοντάς του «Ναζί, Ναζί!». Εκείνος δεν κατάφερε να αντιδράσει, παρά μόνο κρατούσε αιφνιδιασμένος το μάγουλό του. 

Οι σωματοφύλακες άμεσα απομάκρυναν την επικίνδυνη νεαρή. Την επόμενη μέρα, η υπόθεση έφτασε στο δικαστήριο και ο δικαστής τη ρώτησε: «Γιατί αποφάσισες να ασκήσεις βία στον καγκελάριο της πατρίδας μας;». «Βία, κύριε πρόεδρε, είναι η επιβολή ενός ναζιστή καγκελαρίου στη γερμανική νεολαία» απάντησε εκείνη. Το επεισόδιο συνέβη στη Δυτική Γερμανία του 1968.

Πράγματι, ο τρίτος μεταπολεμικός καγκελάριος της Γερμανίας Κουρτ Γκέοργκ Κίζινγκερ, που δεν ήταν εκλεγμένος, υπήρξε μέλος του ναζιστικού κόμματος, υπηρετώντας με ευλάβεια στο υπουργείο Εξωτερικών του Γ’ Ράιχ. Η Μπεάτε Κλάρσφλεντ, η νεαρή Γερμανίδα ερευνήτρια δημοσιογράφος που τον χτύπησε, φυλακίστηκε ενώ ο Κίζινγκερ θα έχανε στις εκλογές του 1969. Η Μπεάτε αφιέρωσε εκείνο το χαστούκι στον Μανώλη Γλέζο.

Αρκετά χρόνια αργότερα, στα τέλη της δεκαετίας του 1970, η Κομισιόν θα είχε την τιμή να δεχτεί στις τάξεις της τον νομικό Ernst Achenbach, ευρωβουλευτή και αντιπρόεδρο των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρόκειται για την πολιτική ομάδα της οποίας σήμερα ηγείται ο Γκυ Φερχόφεστατ. Ήταν προγραμματισμένο ο Γερμανός πολιτικός να μεταπηδήσει από το Ευρωκοινοβούλιο στην Κομισιόν.

Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν έτσι. Η Μπεάτε ξαναχτύπησε: Ο Κίζινγκερ δεν ήταν τίποτα μπροστά στον Ευρωβουλευτή Achenbach, ο οποίος στην περίοδο του πολέμου, ως συνεπές μέλος του ναζιστικού κόμματος, υπέγραψε τη θανατική καταδίκη 2.000 Γαλλοεβραίων. Από το πόστο του στη γερμανική πρεσβεία στο Παρίσι, φρόντισε για τη μεταφορά χιλιάδων Εβραίων στα γερμανικά κρεματόρια.

Πέραν αυτής τη αποκάλυψης της Μπεάτε, που του στέρησε τον τίτλο του Κομισιονάριου, ο φιλελεύθερος Achenbach είχε στήσει ένα πανίσχυρο λόμπι ναζιστών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καταφέρνοντας να γλιτώνει εγκληματίες πολέμου που εκείνη την περίοδο είχε βάλει στο μάτι η Γαλλία. Στις δίκες της Νυρεμβέργης είχε μάλιστα αναλάβει τη νομική υπεράσπιση των χειρότερων γραβατωμένων ναζιστών εγκληματιών πολέμου...

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο slpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: