19.5.19

Αυστριακά διδάγματα...

Eνα καλό μάθημα στους Ευρωπαίους ψηφοφόρους λίγο πριν τις κάλπες είναι η αποκάλυψη του σκανδάλου διαφθοράς για τον...
ακροδεξιό εταίρο της αυστριακής κυβέρνησης ως πολλοστή απόδειξη για το ρόλο που διαδραματίζουν οι εθνικιστικές δυνάμεις στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Την ώρα που οι ακροδεξιοί της Ευρώπης επιχειρούσαν μια επίδειξη δύναμης στο Μιλάνο, η κατάρρευση της αυστριακής κυβέρνησης ήρθε να τους χαλάσει το σόου. Η κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Κουρτς πέφτει μετά την αποκάλυψη βίντεο στο οποίο ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, αντικαγκελάριος και αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος των Ελευθέρων προσέφερε κρατικές συμβάσεις ως αντάλλαγμα στην εκπρόσωπο ρώσου μεγιστάνα για να στηρίξει το κόμμα του, λίγο πριν τις εκλογές του 2017, και να αγοράσει μάλιστα μια αυστριακή ταμπλόιντ ώστε να ενισχύσει το προφίλ του.

Ο Σεμπάστιον Κουρτς ισχυρίζεται πως επιθυμεί να "αναβαπτιστεί" με νέες εκλογές. Όμως στην πραγματικότητα ο επικεφαλής των συντηρητικών δεν διαφέρει σε κάτι από τους ακροδεξιούς αφού ταυτίζονται τόσο στη ρατσιστική και αντιμεταναστευτική ρητορική όσο και στην ακραία οικονομική πολιτική της λιτότητας, με πίεση της κοινωνικής πλειοψηφίας για τις φοροελαφρύνσεις των ισχυρών. Μαζί, Κουρτς και Στράχε, ψήφισαν και το νόμο για 12ωρη ημερήσια εργασία και 60 ώρες εβδομαδιαία.

Η υπόθεση είναι ιδιαίτερα διδακτική και για τον τρόπο που αναδείχθηκε η ακροδεξιά σε όλη την Ευρώπη: Αντιμεταναστευτική και ξενοφοβική ρητορική ως μανδύας, σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές στον πυρήνα την πολιτικής, υποκριτική δήθεν αντισυστημική στάση, πατριδοκαπηλεία, φαυλότητα και διαφθορά. Και από πίσω, τεράστια κεφάλαια - συνήθως ρώσων - ολιγαρχών που στηρίζουν τη διείσδυση και τα "κίτρινα" έντυπα, τα οποία αναλαμβάνουν το "ξέπλυμα" των προσώπων και της ατζέντας τους.

Λίγο πριν τις ευρωεκλογές, η Ευρώπη δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνωρίζει τι θα βγει από την κάλπη όταν σε αυτήν πέσουν ψηφοδέλτια ακροδεξιών, εθνικιστών αλλά και συντηρητικών που αρχίζουν και ταυτίζονται με το νέο δόγμα του "νεοφιλοφασισμού": Ακροδεξιές θέσεις, νεοφιλελεύθερες πολιτικές, ελαφρύνσεις για τους ισχυρούς και μεταφορά των βαρών στους ασθενείς με σκληρή λιτότητα. Και το δάχτυλο στο μέλι φυσικά, όπως έδειξε και η περίπτωση του Στράχε...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: