27.5.19

Γιατί ο Τσίπρας αποφάσισε πρόωρες εκλογές...

Το γεγονός πως στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου δεν είχαν σε καμία περίπτωση υπολογίσει το μεγάλο εύρος της ήττας στις ευρωεκλογές φάνηκε από την πρώτη αντίδραση μετά τα χθεσινά exit polls, στις...
7 το απόγευμα, όπου πηγές του ΣΥΡΙΖΑ απέκλειαν το αποτέλεσμα της κάλπης να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις. “Για πολύ δυσάρεστη έκπληξη” έκαναν λόγο αρκετά στελέχη που πέρασαν από την Κουμουνδούρου και βρέθηκαν στον 7ο όροφο, στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Κυριακής.

Από τον Μάιο του 2012 στον ΣΥΡΙΖΑ είχαν συνηθίσει οι εκλογικές βραδιές να εξελίσσονται σε ένα ολονύκτιο πάρτι, όμως αυτή τη φορά το κλίμα άλλαξε η καθαρή νίκη της ΝΔ. Το “μούδιασμα” στο στρατόπεδο του κόμματος ήταν εμφανές από νωρίς το απόγευμα και τα χαμόγελα “πάγωσαν” λίγο μετά τις πρώτες ασφαλείς προβλέψεις.

Ο πρωθυπουργός έφτασε για δεύτερη φορά στην Κουμουνδούρου λίγο πριν τις 9 το βράδυ και οι πληροφορίες αναφέρουν πως είχε πάρει τις αποφάσεις του σχετικά με την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Το μίνι υπουργικό συμβούλιο που ακολούθησε δεν ήταν αρκετό να του αλλάξει γνώμη αφού, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newpost.gr, είχε ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό στους συνεργάτες του πως ένα αποτέλεσμα που θα προκαλούσε “κοσμογονικές αλλαγές”, όπως τόνιζε χαρακτηριστικά, δεν θα μπορούσε να παραβλεφθεί.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές μια μειοψηφία στελεχών κατά τη χθεσινή σύσκεψη, όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Αλέκος Φλαμπουράρης και ο Δημήτρης Βίτσας έδειξαν το δρόμο του Οκτωβρίου με δεδομένο πως το χρονικό διάστημα που απομένει είναι μικρό. Ο πρωθυπουργός φέρεται να τόνισε στους συνεργάτες του ότι το αποτέλεσμα δεν μπορεί να παραβλεφθεί, δεν είναι αντάξιο των προσδοκιών του ΣΥΡΙΖΑ και δίνει πάτημα στη ΝΔ να αμφισβητήσει συνολικά το σχέδιο του κόμματος. Αυτό το σκεπτικό, άλλωστε ανέπτυξε και με το μήνυμά του με το οποίο έκανε γνωστές τις προθέσεις του.

Το newpost.gr από την πρώτη στιγμή που η 30η Ιουνίου, ως πιθανότερη ημερομηνία των εκλογών, είχε πέσει στο τραπέζι μετέδωσε την είδηση. Οι συνταγματικές προθεσμίες δίνουν την δυνατότητα στον πρωθυπουργό να επισκεφτεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας την επόμενη Δευτέρα 3 Ιούνιου και να του ανακοινώσει την προθέση του να προχωρήσει σε διάλυση της Βουλής και προκήρυξη πρόωρης προσφυγής στις κάλπες την τελευταία Κυριακή του άλλου μήνα.

Η συνολική αποτίμηση για τα άσχημα αποτελέσματα θα γίνει όλη την εβδομάδα, όπως και η στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι υποψήφιοι του κόμματος στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη με τον πρωθυπουργό στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν αναχωρήσει για το δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες που είναι προγραμματισμένο για την Τρίτη.

Δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς πως η Βόρεια Ελλάδα με τα πολύ άσχημα ποσοστά του κόμματος στη Κεντρική και στη Δυτική Μακεδονία δείχνουν τις “ρωγμές” που προκάλεσε στην πλειοψηφία η Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε ούτε μπροστά στην κάλπη να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του ξεπερνώντας απλώς το 60%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η διαμαρτυρία πολλών πρώην υποστηρικτών του κόμματος το 2015 να εκφραστεί μέσω της αποχής, που έφτασε σε πολύ υψηλά ποσοστά (42%).

Ο Γιάννης Βαρουφάκης αποδείχτηκε τελικά πως δεν ήταν ένας μη υπολογίσιμος αντίπαλος. Ξεπερνώντας όλες τις προβλέψεις κατάφερε να μπει στην Ευρωβουλή και να “κλέψει” από τον ΣΥΡΙΖΑ ένα σημαντικό ποσοστό.

“Ταμείο” θα γίνει στο κόμμα και για το αποτέλεσμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές αφού η επικράτηση της ΝΔ σε επίπεδο περιφερειών είναι συντριπτική, ενώ και και στους δήμους το κόμμα απέδειξε πως δεν κατάφερε τα χρόνια που ήταν στην εξουσία να αναπτύξει δεσμούς με τις τοπικές κοινωνίες παρά τις συνεργασίες που επιτεύχθηκαν...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: