22.5.19

Βαίνομεν προς εκλογάς αλλά χάθηκε η μπάλα...

Εχει καταλάβει, αλήθεια, κανείς ότι οδεύουμε ολοταχώς για ευρωεκλογές και εκλογές της Αυτοδιοίκησης; Οτι έμειναν ελάχιστες πλέον ημέρες; Οτι η...
αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει αλλά σχεδόν κανείς δεν μιλάει γι’ αυτές; Κυβέρνηση και αντιπολίτευση αλλά και αρκετά από τα υπόλοιπα κόμματα κονταροχτυπιούνται σε καθημερινή βάση αλλά για όσα συμβαίνουν ή απασχολούν το εσωτερικό της χώρας. Μιλάνε με όρους βουλευτικών εκλογών και όχι ευρωεκλογών, ενώ η κατάσταση αλλάζει κάπως μόνο με τους υποψήφιους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σχεδόν κανένας δεν μιλάει για το διακύβευμα των ευρωεκλογών, για τα σημαντικά θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση την επόμενη μέρα. Για όλα αυτά που θα έπρεπε να μας απασχολούν ως πολίτες της Ενωμένης Ευρώπης. Για όλα αυτά που πρέπει να ξεχωρίσουμε και να επιλέξουμε ποιους θα στείλουμε στο Ευρωκοινοβούλιο. Οποτε επιχειρούνται κάποιες αναφορές, είναι σύντομες και αμέσως η συζήτηση επιστρέφει στην εσωτερική πόλωση. Μη χάσουμε κανέναν εξυπνακισμό, καμιά ατάκα για όσα μας... παιδεύουν εντός συνόρων και χάσει η Βενετιά βελόνι. Ακόμα και κάποιες μεμονωμένες φωνές που επιδιώκουν να επιμείνουν στα μεγάλα και φλέγοντα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν στην Ε.Ε. χάνονται μέσα στο... σύστριγγλο, κυρίως των δύο λεγόμενων κομμάτων εξουσίας.

Οι όποιες συζητήσεις αναλώνονται στις γνωστές προσωπικές επιθέσεις, με ορισμένους να επενδύουν στην ανασφάλεια των πολιτών, τη βία, ενώ κάποιοι, εξαιρετικά επικίνδυνοι, έφτασαν στο σημείο να κάνουν λόγο ακόμα και για... νοθεία στις επικείμενες εκλογές. Και από την άλλη, έχουμε εξαγγελίες και μέτρα λίγες μέρες μόλις πριν από τις εκλογές. Μέτρα ανακούφισης απολύτως απαραίτητα βεβαίως -και θα χρειαστούν ακόμα περισσότερα έπειτα από τα όσα έχουμε υποστεί την τελευταία δεκαετία-, αλλά ο χρόνος που νομοθετούνται δυστυχώς, όπως και να το κάνουμε, δημιουργεί... συνειρμούς για τις κυβερνητικές... επιδιώξεις.

Στελέχη κυρίως των δύο λεγόμενων κομμάτων εξουσίας επισημαίνουν ότι πρέπει να μιλήσουμε με όρους ευρωεκλογών και όχι εθνικών εκλογών. Αλλά αμέσως μετά μοιάζει να παθαίνουν... αμνησία και συνεχίζουν ξιφουλκώντας για όσα συμβαίνουν εντός συνόρων. Με τον ίδιο τρόπο χρησιμοποιούνται και οι δημοσκοπήσεις ανεξάρτητα από τη... φερεγγυότητά τους. Ακόμα και στα προεκλογικά σποτάκια των κομμάτων οι αναφορές έχουν να κάνουν κυρίως με την εσωτερική πολιτική ή μικροκομματική κατάσταση και όχι με όσα θα μας απασχολήσουν προσεχώς στην Ε.Ε.

Το παιχνίδι είναι αναμενόμενο τις τελευταίες αυτές μέρες να φουντώσει. Οι κόντρες θα ανάψουν για τα καλά. Ομως οι συμμετέχοντες σε αυτό το σκηνικό που έχει στηθεί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι πολίτες κουράζονται από αυτό το διαρκές... νταβαντούρι. Αν μάλιστα η κυβέρνηση επιμείνει στον σχεδιασμό για βουλευτικές εκλογές το φθινόπωρο, τότε πολύ φοβάμαι ότι τα... άλογα θα σκάσουν. Οι πολίτες θα εξαντληθούν και δεν είναι δύσκολο υπό τις υφιστάμενες συνθήκες να ξαναγυρίσουν την πλάτη τους στο πολιτικό σύστημα. Κι αυτό είναι ό,τι πιο επικίνδυνο μπορεί να μας προκύψει. Ας το καλοσκεφτούν λοιπόν όλοι κι έστω κι αυτές τις τελευταίες μέρες ας ρίξουν τους τόνους και κυρίως ας επικεντρωθούν στα σημαντικά ευρωπαϊκά ζητήματα και τα προβλήματα σε περιφέρειες, δήμους και κοινότητες. Για τις άλλες κόντρες έχουν χρόνο και περιθώρια να ξαναβγάλουν τα σπαθιά από τα θηκάρια τους και να ξιφουλκήσουν προσεχώς μέχρι τελικής πτώσεως...

Σωτήρης Μανιάτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: