24.5.19

Ανησυχία για το μέλλον του Brexit έφερε η παραίτηση Μέι...


Η παραίτηση της Τερέζα Μέι, αν και αναμενόμενη, λόγω των εξελίξεων για το Brexit, έχει προκαλέσει σχετική ανησυχία στις Βρυξέλλες, ειδικά όσον αφορά τον διάδοχό της. Όλοι αναμένουν ότι...
ηγέτης των Συντηρητικών στη Βρετανία θα είναι κάποιος οπαδός του σκληρού Brexit, όπως ο Μπόρις Τζόνσον, γεγονός που θα δυσκολέψει περαιτέρω την διαδικασία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ενδεικτικές της ανησυχίας, αλλά και της απόφασης να στηρίξουν την υπάρχουσα συμφωνία εξόδου είναι οι δηλώσεις των ηγετών της Ε.Ε. και των ευρωπαϊκών χωρών

Κομισιόν

Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «καμιά αλλαγή στη συμφωνία αποχώρησης».

Όπως τόνισε, η εξέλιξη δεν χαροποίησε τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Ο πρόεδρος συμπαθούσε πολύ και εκτιμούσε τη συνεργασία με την πρωθυπουργό Μέι, και έχει πει και στο παρελθόν ότι η Τερέζα Μέι είναι μια γυναίκα με σθένος, για την οποία τρέφει μεγάλο σεβασμό». Ωστόσο, «θα σέβεται εξίσου και θα εδραιώσει σχέσεις συνεργασίας με όποιον εκλεγεί νέος πρωθυπουργός».

Δήλωση έκανε και ο διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος εξήρε την προσωπικότητα της Τερέζα Μέι και «την αποφασιστικότητά της ως πρωθυπουργού, εργαζόμενη για τη συντεταγμένη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.».

Γερμανία

Την ανάγκη το Βrexit να γίνει «με τακτικό τρόπο» τόνισε στην ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος Τύπου της Άνγκελα Μέρκελ, Μαρτίνα Φιτζ. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Γερμανίδας καγκελαρίου, η Άνγκελα Μέρκελ «σέβεται την απόφαση της Τερέζα Μέι» με την οποία συνεργάστηκαν με «ειλικρίνεια και καλή πίστη» και θα συνεργαστεί στενά με τον διάδοχό της.

Ωστόσο, όπως τόνισε, τόσο η Γερμανία όσο και η υπόλοιπη Ευρώπη ενδιαφέρονται να βρεθεί μια καλή λύση στη Βρετανία, ειδικά για το Brexit.

Γαλλία

Μόνο καλά λόγια είχε και ο Εμανουέλ Μακρόν για την Τερέζα Μέι, λέγοντας «ότι εργάστηκε με κουράγιο για το Βrexit», ενώ τόνισε ότι ακόμη είναι νωρίς για να «εκτιμήσουμε τις συνέπειες της απόφασής της».

Όπως τόνισε, πάντως, εν όψει και των ευρωεκλογών της Κυριακής, «πρέπει να θυμόμαστε πως είναι καιρός κρίσιμων αποφάσεων και οι απορριπτικές ψήφοι χωρίς να υπάρχει σοβαρή εναλλακτική πρόταση το μόνο που εξασφαλίζουν είναι το αδιέξοδο».

Φυσικά, η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, που έχει υποστηρίξει την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. και μετέχει στη συμμαχία των ακροδεξιών δυνάμεων που θέλουν να περιορίσουν τις αρμοδιότητες της Ένωσης, κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση «να σεβαστεί τη βούληση του λαού της χώρας, όπως εκφράστηκε με το δημοψήφισμα».

Η αποτυχία της Τερέζα Μέι να το κάνει οδήγησε στην παραίτησή της, είπε. Και επιτιθέμενη στους Γάλλους πολιτικούς και τα ΜΜΕ, τα οποία βρίσκονται πολιτικά απέναντί της, ειδικά ενώ ενισχύεται διαρκώς δημοσκοπικά, τους κάλεσε «να μην κάνουν μαθήματα» στον βρετανικό λαό.

Ισπανία

«Κακό νέο» γιατί μπορεί να οδηγήσει σε «σκληρό Brexit», χαρακτήρισε η ισπανική κυβέρνηση την παραίτηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού. Όπως εκτίμησε η κυβερνητική εκπρόσωπος της κυβέρνησης Σάντσεθ, Ισαμπέλ Θελάα, είναι μεγάλος ο κίνδυνος να φύγει η Βρετανία από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία για τις μελλοντικές σχέσεις των δύο πλευρών.

Η Τερέζα Μέι «έριξε λευκή πετσέτα», είπε η Θελάα, η οποία εκτίμησε ότι η Συμφωνία Αποχώρησης «δεν έχει καμία ελπίδα να προχωρήσει».

«Το “σκληρό Brexit” μοιάζει με πιθανότητα που είναι σχεδόν αδύνατο να αποφύγουμε», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενη δε στις ευρωεκλογές, τόνισε ότι η βρετανική πολιτική σκηνή «είναι ένα καλό παράδειγμα για το τι μπορεί να συμβεί, αν επιτρέψουμε να παρασυρθούμε από τους εξτρεμιστές ακροδεξιούς».

Τσεχία

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Βρετανία θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές και δεύτερο δημοψήφισμα για την έξοδό της από την Ε.Ε. «Ελπίζω ότι οι Βρετανοί πολίτες θα καταλάβουν τελικά ότι έχουν ενημερωθεί εσφαλμένα για το τι είναι η Ε.Ε. και θα επιλέξουν να παραμείνουν».

Άνοδος της λίρας

Πάντως η παραίτηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού είχε θετικό αντίκτυπο στις αγορές. Μετά την ανακοίνωση, η ισοτιμία της στερλίνας άρχισε να ανεβαίνει, το ίδιο και οι τιμές των μετοχών των βρετανικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές αυτή είναι ένδειξη ότι οι αγορές ελπίζουν σε άρση του αδιεξόδου.

Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει νέα καθυστέρηση του Brexit, ως συνέπεια των πολιτικών εξελίξεων...

Δεν υπάρχουν σχόλια: