7.5.19

O Ερντογάν θα κάνει πράξη την απειλή του...

 ...με τον «Πορθητή»?...
Τι θα πράξουν οι ΗΠΑ αν η Τουρκία επιχειρήσει γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ; Θα...
αντιμετωπίσουν στρατιωτικά ενδεχόμενη πρόκληση από τον «Πορθητή» ή θα παρέμβουν εκ των υστέρων ( και αφού η Τουρκία θα έχει εξασφαλίσει το τετελεσμένο), απειλώντας με κυρώσεις την Αγκυρα;

Οι Αμερικανοί έχουν αποδείξει ότι παρεμβαίνουν ή προειδοποιούν αυστηρά- και δεν αστειεύονται-, όταν απειλούνται ευθέως τα δικά τους συμφέροντα. Καταδείχτηκε προσφάτως με την γεώτρηση της ΕxxonMobil , την οποία η Αγκυρα δεν διανοήθηκε να εμποδίσει.
Αν, λοιπόν, ο Ερντογάν υλοποιήσει την απειλή του για γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ, το πιο πιθανό είναι να μην εμπλακούν στρατιωτικά οι Αμερικανοί. Όπως άλλωστε και το Ισραήλ.

Οσο για την πρωταθλήτρια της κούφιας ρητορείας, την Ευρώπη, το πολύ πολύ να απειλήσει την Τουρκία με πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, υλοποιώντας υφιστάμενη απόφαση-πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Μάρτιος 2019).

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κομισιόν (Μογκερίνι-Κοτσίγιανιτς) συνιστά για πολλοστή φορά στην Τουρκία τα αυτονόητα (σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποχή από κάθε παράνομη ενέργεια και…αυτοσυγκράτηση). 
Μα τα ίδια είχε πεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το 2018, όταν καταδίκασε «τις παράνομες πράξεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο». Οι ρητορικές καταδίκες σε όλο το μεγαλείο τους…

Τέλος, την ίδια τύχη είχε και ένα αυστηρό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου (Νοέμβριος του 2014), σύμφωνα με το οποίο «συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου η γεώτρηση στην ΑΟΖ της Κύπρου». Διότι «αποκλειστικά το κυρίαρχο δικαίωμα ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία».
Οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ βρίσκονται (τώρα) επι ξυρού ακμής. Προσέτι, οι χώρες της περιοχής (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Αίγυπτος) έχουν συγκροτήσει ένα αξιοπρόσεκτο μέτωπο που δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Επομένως, είναι δύσκολο για τον Ερντογάν να προχωρήσει στην απειλή του με τον «Πορθητή». Αλλά ουδόλως αποκλείεται. Και τούτο, για να δείξει διεθνώς ότι δεν αποτελεί αποκλειστικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας η εκμετάλλευση ενεργειακών αποθεμάτων στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Επικίνδυνη πρόκληση, την οποία η «Διεθνής Κοινότης» οφείλει να αντιμετωπίσει άμεσα και δραστικά. Θα το πράξει ή θα αρκεστεί στις συνήθεις ρητορικές καταδίκες;

Γιάννης Τριαντης (newpost.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: