25.6.19

Τι σημαίνει για τον ΣΥΡΙΖΑ η 8η Ιουλίου...

Με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ να τα δίνουν όλα στη μάχη των ευρωεκλογών η προεκλογική περιόδος πριν από τις εθνικές κάλπες μοιάζει, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, μια τυπική διαδικασία. Η ΝΔ βάζει τους δικούς της όρους στην...
προεκλογική αρένα αποφεύγοντας λάθη που μπορεί να της κοστίσουν. 

Τα κόμματα, οι υποψήφιοι και το εκλογικό σώμα συμπεριφέρονται σαν να γνωρίζουν τους νικητές και του ηττημένους, ωστόσο κάποια βασικά ερωτήματα μένει να απαντηθούν το βράδυ της 7ης Ιουλίου:

- Από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικρατήσει όντως του Αλέξη Τσίπρα θα μπορέσει να συσπειρώσει γύρω του ευρύτερες δυνάμεις έτσι ώστε να αποκτήσει την αυτοδυναμία;

- Ποια κόμματα θα μείνουν εκτός Βουλής και πόση θα είναι η δύναμή τους; Με βάση τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο είναι από τους καθοριστικούς παράγοντες που θα κρίνουν αν η ΝΔ συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 151 εδρών. Όλες οι δημοσκοπήσεις, πάντως είναι ενθαρρυντικές για τη γαλάζια παράταξη.

- Θα σχηματιστεί ένα νέος διπολισμός από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ με τους δυο "μεγάλους" να πλησιάζουν το 70%; Αυτό είναι ένα από τα στοιχεία που προκαλούν χαμόγελα στην Κουμουνδούρου το τελευταίο διάστημα.

- Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να διατηρήσει ένα ποσοστό που να προσεγγίζει το 30% έτσι ώστε σε σχέση και με τη διαφορά με το ΚΙΝΑΛ να ξεκινήσει μια νέα πορεία ηγεμονίας στο χώρο της κεντροαριστεράς;

Με αυτό το τελευταίο δεδομένο αναμένεται να κινηθεί η Κουμουνδούρου την επόμενη των εκλογών, καθώς από τη στιγμή που δεν καταφέρει να κάνει την μεγάλη ανατροπή θα αναγκαστεί να περάσει μέσα από μια περίοδο εσωστρέφειας που ενδεχομένως να οδηγήσει και σε ένα Συνέδριο μέσα στο φθινόπωρο.

Το μέγαλο στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, είναι ο νέος σχηματισμός με το όνομα "ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία" να είναι ο πρωταγωνιστής και ο απόλυτος κυρίαρχος του μεσαίου και του αριστερού χώρου. Όλα τα κορυφαία στελέχη δεν φαίνεται να ανησυχούν πως ο Γιάνης Βαρουφάκης θα καταφέρει να έχει οποιαδήποτε διείσδυση στον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως πως το εχγείρημά του μπορεί να έχει διάρκεια.

Τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο ευνοϊκά για την Κουμουνδούρου αν η ΝΔ δεν καταφέρει να πάρει την αυτοδυναμία. Μια πιθανή συμπόρευση του ΚΙΝΑΛ με τη γαλάζια παράταξη στην εξουσία, εκτιμούν στην Κουμουνδούρου, πως θα βάλει "ταφόπλακα" στο κόμμα της Φώφης Γεννηματά. Η απλή αναλογική με την οποία θα πραγματοποιηθούν οι μεθεπόμενες εκλογές αποτελούν το μεγάλο "πονοκέφαλο" της Χαριλάου Τρικούπη αφού η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα βρεθεί μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα: Ακυβερνησία η ταύτιση του κόμματός της με τη ΝΔ; Η αλλαγή του εκλογικού νόμου που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει το προεκλογικό "όπλο" του Κυριάκου Μητσοτάκη για να αφυπνίσει τους ψηφοφόρους του.

Μεγάλη συζήτηση αναμένεται να γίνει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση ήττας, γιατί τελικά ο πρωθυπουργός δεν δέχθηκε τις εισηγήσεις που του έκαναν στενοί του συνεργάτες να πραγματοποιήσει τις εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλόγες ή ακόμα και πιο πριν. Οι υπέρμαχοι αυτής της άποψης υποστηρίζουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μπορούσε να κυνηγήσει την αυτοδυναμία χωρίς τη δυναμική και το "σπρώξιμο" που του δίνουν τώρα πια οι ευρωεκλογές.

Δεν εκτιμάται πως θα αμφισβητηθεί η απόλυτη κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα στην Κουμουνδούρου, όμως σίγουρα το στενό του περιβάλλον δεν θα αποφύγει τα εσωτερικά πυρά για αρκετές επιλογές του. Ένας ισχυρός πόλος μέσα στο κόμμα την επόμενη ημέρα των εκλογών θα είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που με τη στάση του κράτησε πάντα πιο μετριοπαθείς τόνους σε σχέση με το Μαξίμου σε κρίσιμες στιγμές. 

Πολλή συζήτηση αναμένεται να γίνει και για τον τρόπο που έγινε η διεύρυνση προς το χώρο του κέντρου με στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για "άκομψες" υπουργοποιήσεις προσώπων, επαναφορά στελεχών του παλαιού πολιτικού προσωπικού στο προσκήνιο και παράκαμψη της "επετηρίδας" μέσα στο κόμμα...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: