17.6.19

Το ακροδεξιό AfD απέτυχε να εκλέξει δήμαρχο...

Το ακροδεξιό AfD απέτυχε να εκλέξει δήμαρχο
Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) απέτυχε να εκλέξει για πρώτη φορά δήμαρχο στη χώρα καθώς ηττήθηκε χθες στον δεύτερο γύρο των εκλογών που διεξήχθη στην...
πόλη Γκέρλιτς (ανατολικά).

Στην αναμέτρηση, που χαρακτηριζόταν σοβαρή δοκιμασία για το γερμανικό πολιτικό σκηνικό, ο υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Οκτάβιαν Ούρζου επικράτησε με 55,1% των ψήφων έναντι 36,4% του ακροδεξιού υποψήφιου Σεμπάστιαν Βίτελ.

«Είμαι ευτυχής», είπε ο Οκτάβιαν Ούρζου στο Γερμανικό Πρακτορείο και υποσχέθηκε να έλθει πιο κοντά σε όσους δεν τον ψήφισαν. Δήλωσε, επίσης, ότι η νίκη του αποδεικνύει ότι οι κάτοικοι αποφάσισαν να μείνει η πόλη ανοιχτή για τους ξένους. «Η αναμέτρηση δεν αφορούσε δύο υποψηφίους αλλά τον προσανατολισμό της πόλης στον έξω κόσμο, το να παραμείνουμε ανοιχτή κοινωνία και να μην απομονωθούμε».

Το αποτέλεσμα της αναμέτρησης, που θεωρούνταν πρόβα για τις εκλογές στη Σαξονία την 1η Σεπτεμβρίου, έγινε δεκτό με εμφανή ικανοποίηση στο στρατόπεδο της γερμανικής κεντροδεξιάς. «Αυτή είναι μια μεγάλη επιτυχία, αέρας στα πανιά [ου CDU]», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Πάουλ Τσίμιακ.

Ωστόσο ικανοποίηση εξέφρασε και η επικεφαλής του AfD, Αλίς Βάιντελ, και έκανε λόγο για «τεράστια επιτυχία».

Πριν από την ψηφοφορία στην πόλη των 56.000 κατοίκων, που βρίσκεται στα σύνορα με την Πολωνία, διάσημοι Γερμανοί ηθοποιοί, κινηματογραφικοί παραγωγοί και άλλοι καλλιτέχνες εξέφραζαν έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο να επικρατήσει το AfD, τονίζοντας πως ειδικά η κινηματογραφική βιομηχανία θα επιλέξει κάποια άλλη πόλη αν στο Γκέρλιτς επικρατήσει ατμόσφαιρα «μίσους και ξενοφοβίας»...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: