17.6.19

Τραβάει το σχοινί το Ιράν για τα πυρηνικά...


Εντείνεται η παγκόσμια ανησυχία με επίκεντρο το Ιράν, καθώς εν μέσω της διένεξης για τα δεξαμενόπλοια στον κόλπο του Ομάν, η Τεχεράνη ανακοίνωσε σήμερα πως σε 10 μέρες θα...
ξεπεράσει το όριο του αποθέματος σε ουράνιο χαμηλού βαθμού εμπλουτισμού (LEU), που έχει οριστεί παγκοσμίως στο πλαίσιο της συμφωνίας για τα πυρηνικά.

«Τετραπλασιάσαμε τον ρυθμό εμπλουτισμού και μάλιστα τον αυξήσαμε κι άλλο πρόσφατα, έτσι σε 10 ημέρες θα ξεπεράσει το όριο των 300 κιλών», είπε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, Μπεχρούζ Καμαλβαντί, σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση.

«Υπάρχει ακόμη χρόνος για τους Ευρωπαίους... Αλλά οι Ευρωπαίοι έχουν εκφράσει εμμέσως την αδυναμία τους να δράσουν. Δεν θα πρέπει να πιστεύουν ότι μετά από 60 ημέρες (σ.σ. το χρονικό περιθώριο που έδωσε τον Μάιο το Ιράν) θα έχουν άλλη μια ευκαιρία 60 ημερών», τόνισε ο Καμαλβαντί.

Μήνυμα προς την Ευρώπη ότι λιγοστεύει ο χρόνος για να σώσει τη διεθνή πυρηνική συμφωνία με το Ιράν μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ, έστειλε σήμερα και ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, σύμφωνα με το πρακτορείο Fars.

«Είναι μια κρίσιμη στιγμή και η Γαλλία μπορεί ακόμη να εργαστεί με τις άλλες (χώρες) που υπέγραψαν τη συμφωνία και να διαδραματίσει ιστορικό ρόλο στη διάσωσή της σε αυτό το πολύ σύντομο χρονικό διάστημα» φέρεται να είπε ο Ροχανί κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον νέο πρεσβευτή της Γαλλίας στην Τεχεράνη.

Ο Ιρανός πρόεδρος τόνισε ότι η κατάρρευση της συμφωνίας δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της περιοχής ούτε του κόσμου.

Ακόμα πιο ευθεία απειλή για αποχώρηση από τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT), διατύπωσε σήμερα ο επικεφαλής της Επιτροπής Πυρηνικών στο ιρανικό κοινοβούλιο, Μοτζταμπά Ζολνούρ.

«Δεν απομείνει πολύς χρόνος μέχρι να λήξει το τελεσίγραφο των 60 ημερών που έδωσε το Ιράν στους Ευρωπαίους για να διασώσουν τη συμφωνία (σ.σ. του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης). Μετά από αυτό το Ιράν θα διακόψει την εφαρμογή της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων», προειδοποίησε ο Ζολνούρ.

Τον Μάιο το Ιράν είχε προειδοποιήσει ότι θα περιορίσει τη συμμόρφωσή του απέναντι στους όρους της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμά του, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μονομερή απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από αυτήν και να επιβάλουν ξανά κυρώσεις. Στόχος της συμφωνίας αυτής ήταν να καθυστερήσει ο χρόνος που θεωρητικά θα χρειαζόταν το Ιράν ώστε να παραγάγει αρκετό σχάσιμο υλικό για να κατασκευάσει ατομική βόμβα. Με βάση τη συμφωνία αυτή, το απόθεμα του Ιράν σε εξαχλωριούχο ουράνιο εμπλουτισμένο κατά 3,67% δεν πρέπει να ξεπερνά τα 300 κιλά για διάστημα 15 ετών.

Το Ιράν έχει κατ' επανάληψη εκφράσει τη δυσαρέσκειά του επειδή καθυστερεί η λειτουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού που θα παρέκαμπτε τις αμερικανικές κυρώσεις, σε μια προσπάθεια να σωθεί η πυρηνική συμφωνία.
Προειδοποιήσεις και κυρώσεις στο τραπέζι

Η πρώτη αντίδραση της Γερμανίας ήταν να πιέσει την Τεχεράνη να συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2015, ενώ το Λονδίνο προειδοποίησε πως αν η Τεχεράνη ξεπεράσει το συμφωνημένο όριο τότε θα εξετάσει «όλες τις επιλογές».

Απ’ την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, κάλεσε σήμερα τις παγκόσμιες δυνάμεις να ενισχύσουν άμεσα τις κυρώσεις τους σε βάρος του Ιράν, αν η Τεχεράνη προχωρήσει στο σχέδιο της.

«Αν το Ιράν υλοποιήσει τις απειλές του, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να εφαρμόσει, αμέσως, τον προκαθορισμένο μηχανισμό κυρώσεων» φέρεται να είπε ο Νετανιάχου σε ομιλία του και πρόσθεσε ότι «σε κάθε περίπτωση, το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», επαναλαμβάνοντας τη συγκαλυμμένη απειλή ότι θα αναλάβει προληπτική στρατιωτική δράση.

Η ένταση ανάμεσα στο Ιράν και στις ΗΠΑ κορυφώθηκε τις τελευταίες ημέρες με αφορμή τις επιθέσεις σε δύο δεξαμενόπλοια στον κόλπο του Ομάν, τις οποίες η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο αποδίδουν στην Τεχεράνη.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, επιχείρησε χθες να διαβεβαιώσει πως οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν πόλεμο με το Ιράν.

Απ' την πλευρά τους οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμφανίστηκαν πολύ επιφυλακτικές στην απόδοση ευθυνών και απέφυγαν να ταυτιστούν με την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο.

«Μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να ληφθεί με τη μεγαλύτερη προσοχή. Γνωρίζω τις εκτιμήσεις των αμερικανικών και βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών, όμως εμείς δεν έχουμε ακόμη αποφασίσει. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και συγκεντρώνουμε περισσότερες πληροφορίες», εξήγησε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Χάικο Μάας κατά την άφιξή του στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Ε.Ε., που διεξήχθη σήμερα στο Λουξεμβούργο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: