16.6.19

Τι δουλειά έχεις με την ανατολική Μεσόγειο;...


Με σκληρή γλώσσα απάντησε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη MED7 και ειδικότερα στο Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, μετά τις δηλώσεις που καλούσε την Τουρκία να...
σταματήσει όλες τις ενέργειές της στην ανατολική Μεσόγειο.

«Όσοι έχουν δικαίωμα για να μιλάνε για την ανατολική Μεσόγειο, να μιλάνε. Αλλά η Γαλλία από πού και ως πού απέκτησε τέτοιο δικαίωμα; Έχει ακτές στην ανατ. Μεσόγειο; Γίνεται με το έτσι θέλω "νύφη και γαμπρός". Δεν γίνεται αυτό», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος επιστρέφοντας από το Τατζικιστάν και μιλώντας σε δημοσιογράφους μέσα στο αεροπλάνο.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι μόνο οι εγγυήτριες χώρες, όπως η Τουρκία, η Ελλάδα και η Αγγλία, έχουν δικαίωμα να μιλήσουν και ότι η Γαλλία δεν έχει καμία δουλειά.

«Στην Κύπρο είμαι εγγυήτρια χώρα. Η Ελλάδα και η Αγγλία επίσης. Το να μιλούν αυτές οι χώρες, το καταλαβαίνω. Αλλά η Γαλλία τι δουλειά έχει εδώ; Αν θεωρεί ότι επειδή ‘η εταιρεία μου η TOTAL έχει κάνει κάποιες συμφωνίες εκεί’, τότε άσε την TOTAL να μιλήσει. Κι αυτή βέβαια μέχρι πόσο μπορεί να μιλήσει γι’ αυτό το θέμα, είναι άλλο ζήτημα. Αλλά εσύ Γαλλία ούτε δικαίωμα ούτε αρμοδιότητα έχεις να μιλάς», συνέστησε στο Γάλλο ομόλογό του ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος προασπίστηκε για άλλη μια φορά τα δικαιώματα των Τούρκων ομογενών ‘του’, όπως τους χαρακτήρισε, προειδοποιώντας παράλληλα ότι δεν μπορεί να επιτρέψει να εξαπατηθεί ο βορράς από το νότο.

«Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ολόκληρος ο λαός που ζει στην επικράτεια της Κύπρου θα πρέπει να μοιραστεί ισότιμα ό,τι βγει από εκείνα τα νερά. Έτσι είναι. Οι ομογενείς μου εκεί έχουν κι αυτοί δικαιώματα. Κι αυτά τα δικαιώματα τα παρακολουθούμε. Δεν πρόκειται να αφήσουμε να τα σφετεριστούν. Και ο νότος κατά τον ίδιο τρόπο έχει ίσο ποσοστό δικαιωμάτων. Οι δικοί μου Τούρκοι ομογενείς στο βορρά δεν είναι διαφορετικοί. Τα ίδια δικαιώματα έχουν. Αν στο νότο τα κόβουν και τα ράβουν στα μέτρα τους, εμείς θα αγνοήσουμε τέτοια απάτη κατά του βορρά;», αναρωτήθηκε για να επαναλάβει ότι η Γαλλία δεν έχει καμία δουλειά στην ανατολική Μεσόγειο και ότι ο πρόεδρός της Μακρόν είναι ‘άπειρος’ ακόμη.

«Τι δουλειά έχει η Γαλλία εδώ; Νομίζει ότι μπορεί να μιλάει για ένα τέτοιο θέμα. Ο κύριος Μακρόν είναι άπειρος ακόμη σε τέτοιες δουλειές. Ακόμη δεν συνήθισε την πολιτική. Μέχρι να τη συνηθίσει, θα περάσει πολύς χρόνος μάλλον», ανέφερε σκωπτικά για το Γάλλο ομόλογό του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν...

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: