20.6.19

Γλυκάθηκαν και οι φαρμακοβιομήχανοι...


Τη σκυτάλη από τους επιχειρηματίες της ιδιωτικής υγείας, με το τελεσίγραφο που παρέδωσαν προ δεκαπενθημέρου στην κυβέρνηση, παίρνει η φαρμακοβιομηχανία. Με θύματα και πάλι τους ασθενείς, οι...
φαρμακοβιομηχανίες ετοιμάζονται τώρα να αποσύρουν από την αγορά 500 παλιά, καταξιωμένα και οικονομικά φάρμακα, γιατί δεν βγαίνουν οικονομικά.

Λίγο πριν από την κάλπη, με δύο ανακοινώσεις σε ένα δεκαήμερο, από τη μια ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και από την άλλη η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) βάζουν μπροστά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που «στην τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας βλέπει ότι το clawback αυξάνεται σταθερά με την πάροδο του χρόνου σε επίπεδα που σύντομα δεν θα είναι βιώσιμα», εκπέμπουν «σήμα κινδύνου», κάνουν λόγο για «καταστροφική υπερ-φορολόγηση» και απειλούν με την απόσυρση «500 παλιών, καταξιωμένων και οικονομικών φαρμάκων, αφού η διατήρησή τους σε κυκλοφορία είναι πρακτικά αδύνατη».

Σύμφωνα, πάντως, με τα δημοσιευμένα στοιχεία στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), η αξία των φαρμάκων που διακινήθηκαν στη χώρα το 2015 έφτανε τα 5,6 δισ. ευρώ, το 2016 αυξήθηκε σε 5,8 δισ. και το 2017 ήταν 5,7 δισ. ευρώ. Το καθαρό κέρδος της φαρμακοβιομηχανίας, σύμφωνα με την ICAP, είναι μεσοσταθμικά 5% και το μικτό κέρδος 32%.

Απάντηση Ξανθού
«Επειδή πάντα η κινδυνολογία έχει ως στόχο τους ασθενείς, οφείλουμε να δηλώσουμε κατηγορηματικά ότι το υπουργείο Υγείας δεν θα επιτρέψει να μείνουν οι ασθενείς ούτε χωρίς φτηνά και αποτελεσματικά φάρμακα εγχώριας παραγωγής ούτε χωρίς πρόσβαση στις καινοτόμες και ακριβές θεραπείες», απαντά μέσω της «Εφ.Συν.» ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Αλλωστε, θυμίζει, «το σενάριο του Grexit στα φάρμακα έχει πολλαπλώς διαψευστεί τα τελευταία χρόνια επειδή υπήρξε μέριμνα ευχερούς και εγγυημένης κάλυψης των φαρμακευτικών αναγκών όλων των ασθενών, συμπεριλαμβανομένων των ανασφάλιστων».

«Η καταστροφολογία των εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας λίγο πριν από την έκδοση του Δελτίου Τιμών δεν αποτελεί πλέον είδηση», σημειώνει ο υπουργός και συνιστά «ειδικά αυτή την περίοδο, αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία». Ακόμα περισσότερο με δεδομένο ότι «σε ένα τοπίο στρεβλό και προβληματικό μπαίνει σιγά σιγά τάξη. Με προβλήματα και επιβαρύνσεις, αλλά και με περισσότερη ασφάλεια για τους ασθενείς και προβλεψιμότητα για τους εμπλεκόμενους στην αγορά φαρμάκου».

Σε λίγες μέρες, εξηγεί, «θα έχουμε την πρώτη ανατιμολόγηση μετά την έξοδο από το μνημονιακό πρόγραμμα, με βάση το νέο σταθερό και βιώσιμο πλαίσιο τιμών αναφοράς που πρόσφατα νομοθετήσαμε. Με το πλαίσιο αυτό αναμένεται να προκύψει ένα ισοζύγιο μειώσεων και αυξήσεων που θα οδηγεί σε συνολική πτωτική τάση τις τιμές και άρα σε υποχώρηση του clawback για το 2019»...

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: