23.6.19

Ο Ρουπακιάς δεν ήταν «περαστικός»...


Γιώτα Τέσση

Με την παραδοχή του πως ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα ήταν ταμίας στην Τ.Ο. Νίκαιας, ο κατηγορούμενος Ι. Αγγος διαψεύδει περίτρανα τον Νίκο Μιχαλολιάκο που ισχυριζόταν πως «ο Ρουπακιάς ήταν ένας περαστικός από τα...
γραφεία» ● Αδύναμη και η απολογία του Αναδιώτη ● Οργή της προέδρου για την απουσία έντεκα κατηγορουμένων

«Εχετε δει κατηγορούμενους να έρχονται να απολογηθούν με ραντεβού; Δεν θα έρχονται όποτε τους βολεύει, να το μεταφέρετε σε όλους. Διαφορετικά, το δικαστήριο έχει τρόπο να τους φέρει».

Η ώρα είναι 10.20 το πρωί της Παρασκευής και στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται μόλις επτά από τους δεκαοκτώ κατηγορούμενους για τη δολοφονία Φύσσα, όταν η πρόεδρος του Α΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή άλλη φορά παρόμοια συμπεριφορά.

Μιάμιση ώρα νωρίτερα περνούσε την πόρτα του δικαστηρίου η Μάγδα Φύσσα, που και χθες είχε δίπλα της το κατάμεστο ακροατήριο.

Ανάμεσα στους απόντες είναι ο υπεύθυνος ασφαλείας των γραφείων της Νίκαιας Καζαντζόγλου, που δεν εμφανίστηκε επειδή είχε να παραδώσει ένα μπιτόνι, ο πυρηνάρχης του, Πατέλης, που είχε να παραδώσει μια οικοδομή, και ο γραμματέας Τσακανίκας, που δεν πήρε άδεια από τη δουλειά του.

Παρών είναι ο Ρουπακιάς, τον οποίο ο Μιχαλολιάκος έχει χαρακτηρίσει «περαστικό από τα γραφεία της Νίκαιας» στην προσπάθειά του να αποσυνδέσει την οργάνωσή του από τη δολοφονία Φύσσα. Μόνο που ο κατηγορούμενος Αγγος, που συνέχισε χθες την απολογία του, διέψευσε τον Αρχηγό του, καταθέτοντας ότι ο Ρουπακιάς ήταν ταμίας στα γραφεία της Νίκαιας, και έτσι επιβεβαίωσε ότι ήταν και μέλος του πενταμελούς συμβουλίου.

Η συγκεκριμένη απάντηση του Αγγου έρχεται ύστερα από επίμονες ερωτήσεις της προέδρου, χάρη στις οποίες η υπερασπιστική γραμμή των κατηγορουμένων αποδεικνύεται παντελώς ανίσχυρη και σαθρή. Αλλά ας δούμε τις αντιφάσεις ή τις φαιδρές δικαιολογίες των κατηγορουμένων που απολογήθηκαν χθες, όπως επισημάνθηκαν από την έδρα.

Εξετάζοντας τον Αγγο, η πρόεδρος επανήλθε στην προχθεσινή αναφορά του, πως πιέστηκε από τον ανακριτή Γεωργουλέα να καταθέσει ότι απαρνείται την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής με αντάλλαγμα να αποφυλακιστεί. «Αυτό δεν το είχατε καταθέσει στον ανακριτή Γεωργουλέα, αλλά στην ανακρίτρια Κλάπα», σημείωσε η Μ. Λεπενιώτη και ο κατηγορούμενος αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη από τον ανακριτή.

Πολύ χαρακτηριστική ήταν η ερώτηση του αν. εισαγγελέα, αν ο κατηγορούμενος πριν και μετά τη δολοφονία Φύσσα μίλησε με κάποιον που δεν ήταν χρυσαυγίτης.

Ο Αγγος παραδέχτηκε ότι όλα τα τηλεφωνήματα ήταν με συναγωνιστές του από το τάγμα της Νίκαιας και, υπό το βάρος των πραγματικών στοιχείων, είπε ότι πρώτα ενημέρωσε τον Καζαντζόγλου ότι «κάποιοι μας ενοχλούν» και ύστερα εστάλη το μήνυμα του Πατέλη που καλούσε σε συγκρότηση το τάγμα εφόδου, ενώ προχθές είχε ισχυριστεί το ακριβώς αντίθετο.

Επιχείρησε ωστόσο να καλύψει τον Καζαντζόγλου ισχυριζόμενος ότι όταν κατέθετε πως «έμαθα εκ των υστέρων ότι ήταν εκεί (σ.σ. στο σημείο της δολοφονίας)» εννοούσε ότι έμαθε πως το κινητό του Καζαντζόγλου βρέθηκε στο αυτοκίνητο του Ρουπακιά.

Τα γέλια του ακροατηρίου προκάλεσε η απάντηση του Αγγου στην επισήμανση ότι ο συγκατηγορούμενός του Ν. Αποστόλου έχει καταθέσει πως ο Φύσσας ήταν στοχοποιημένος από τη Χρυσή Αυγή. «Αυτός είναι πιο βλάκας και από τα βλίτα», υποστήριξε ο κατηγορούμενος, για να πάρει την απάντηση από την έδρα: «Και τον κάνατε γραμματέα στο σωματείο σας;».

Εξίσου ανίσχυροι αποδείχθηκαν οι ισχυρισμοί του Αναδιώτη, που δήλωσε ότι γνώρισε στα γραφεία της Νίκαιας τον Πατέλη και τον Τσακανίκα, αλλά δεν ήξερε τον Ρουπακιά.

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι το βράδυ της δολοφονίας επέστρεφε στο σπίτι του με τον πατέρα του όταν δέχτηκε τηλεφώνημα από τον Αγγο, τον οποίο κάλεσε και ο ίδιος αργότερα. Οπως και ο συγκατηγορούμενός του, επέμεινε ότι η επικοινωνία τους αφορούσε οικονομική διαφορά, την οποία όμως δεν έχει αναφέρει στην απολογία του στους ανακριτές.

Τη δικαιολογία που επικαλέστηκε, ότι «δεν ήθελα να μάθει ο πατέρας μου ότι χρώσταγα στον Αγγο», σχολίασε η πρόεδρος λέγοντας: «Εδώ σας κατηγορούσαν για εγκληματική οργάνωση και εσάς σας ένοιαζε μη μάθει ο πατέρας σας ότι χρωστάτε 250 ευρώ;»

Ο αν. εισαγγελέας επέμεινε στην αναφορά του Αναδιώτη στους ανακριτές ότι «ανησύχησα για τον Αγγο, πήρα να δω αν ήταν καλά, μπορεί να είχε μαλώσει» και επισήμανε ότι η συγκεκριμένη φράση ταιριάζει απόλυτα με το κατηγορητήριο.

Ο κατηγορούμενος απέδωσε τις αλλεπάλληλες μεταμεσονύχτιες κλήσεις του με τον συγκατηγορούμενό του Σαντοριναίο στην καθημερινότητά τους, ενώ μη πειστικές ήταν οι απαντήσεις του στο ερώτημα γιατί ενώ ισχυρίζεται ότι ο αριθμός του προσώπου με το οποίο επικοινωνεί επανειλημμένα το βράδυ της δολοφονίας ανήκει σε έναν αλλοδαπό φίλο του, έχει καταγραφεί από την ΕΥΠ την 22/9/13 τηλεφωνική του επικοινωνία με τον ίδιο αριθμό, στην οποία ο συνομιλητής του μιλάει άπταιστα ελληνικά και του λέει «πάνε να μας βγάλουνε εκτός».

Ο Αναδιώτης είναι εκείνος από τους κατηγορούμενους που μετά τη δολοφονία πήγε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας ισχυριζόμενος ότι έμαθε πως πέθανε η γιαγιά ενός φίλου του, αλλά ούτε αυτό το είχε καταθέσει στους ανακριτές. Για την ακρίβεια, αυτό κατατέθηκε στο δικαστήριο από τον πατέρα του, αναφορά που τότε είχε προκαλέσει το σχόλιο της προέδρου: «Μας λέτε ότι ο γιος σας έφτανε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας την ώρα που εκεί μεταφερόταν με το ασθενοφόρο ο Παύλος Φύσσας;».

Ουσιαστικά οι απολογίες των δύο πρώτων χρυσαυγιτών δείχνουν ότι επιλέγουν να καλύψουν την εγκληματική δράση της οργάνωσης. Αλλωστε ο μεν Αγγος δήλωσε κατηγορηματικά «δεν έχω πρόβλημα να λέω ότι ανήκω στη Χρυσή Αυγή», ενώ ο Αναδιώτης υποστήριξε ότι δεν θέλει να είναι στην οργάνωση επειδή «είναι επικίνδυνο όπως το παρουσιάζουν τα κανάλια, κινδυνεύεις να μπλέξεις επειδή φοράς μπλούζα της Χρυσής Αυγής».

■ Η δίκη συνεχίζεται τη Δευτέρα στο Εφετείο Αθηνών...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: