19.6.19

Εντείνεται η κρίση στην Αλβανία...

Εντείνεται η κρίση στην Αλβανία με σοβαρά επεισόδια και συλλήψεις
...με σοβαρά επεισόδια και συλλήψεις...
Συνεχίζεται αμείωτη η ένταση στην Αλβανία με αφορμή τις επικείμενες δημοτικές εκλογές, με σοβαρά επεισόδια σε πόλεις της χώρας, καταστροφές...
εκλογικού υλικού και συλλήψεις.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η αλβανική αστυνομία, έχουν συλληφθεί ήδη πέντε άτομα τα οποία επιχείρησαν να καταστρέψουν κάλπες και έγγραφα που σχετίζονται με τη διαδικασία των δημοτικών εκλογών που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου, παρά το μποϊκοτάζ της αντιπολίτευσης και την ακύρωσή τους από τον πρόεδρο της Αλβανίας.

Η αστυνομία υποστηρίζει ότι οι συλληφθέντες επιχείρησαν να εισβάλουν στα εκλογικά κέντρα στην πόλη Σκόδρα, ενώ συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών έχουν γίνει σε ακόμη έξι πόλεις της Αλβανίας, όπου τραυματίστηκαν τουλάχιστον πέντε πολίτες, αλλά και αστυνομικοί.

Όλα αυτά συμβαίνουν όταν είναι σε εξέλιξη στο αλβανικό κοινοβούλιο η διαδικασία για αποπομπή του προέδρου της χώρας, Ίλιρ Μέτα, με την κατηγορία ότι παραβίασε το Σύνταγμα προσπαθώντας να ακυρώσει τις επικείμενες δημοτικές εκλογές.

Ο Μέτα αιτιολόγησε την απόφασή του εκφράζοντας τον φόβο ότι η ψηφοφορία θα ήταν «αντιδημοκρατική» χωρίς τη συμμετοχή των κεντροδεξιών παρατάξεων και ότι θα μπορούσε να προκαλέσει κοινωνική αναταραχή.

Η κεντροδεξιά αντιπολίτευση, που αντιδρά στη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών και έχει ορκιστεί να τις παρεμποδίσει με κάθε τρόπο, πραγματοποιεί σειρά διαδηλώσεων από τα μέσα Φεβρουαρίου έως σήμερα, κατηγορώντας την κυβέρνηση για σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα και απαιτώντας νέες γενικές εκλογές.

Από την πλευρά του το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και ο πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, επιμένουν ότι οι δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά όπως έχουν προγραμματιστεί, ώστε να αποφευχθεί ένας πολιτικός εκβιασμός για πρόωρες εθνικές εκλογές.

Πρέπει να σημειωθεί ότι την τελική απόφαση για το μέλλον του Ιλίρ Μέτα πρέπει να λάβει το συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο όμως δεν έχει συγκροτηθεί ακόμα σε σώμα...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: