13.6.19

Παγκόσμιος συναγερμός...

Για επίθεση στα δύο πλοία στον Κόλπο του Ομάν κάνουν λόγο διεθνή ΜΜΕ - Αμφότερα εγκαταλείφθηκαν από τα πληρώματά τους...

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει μετά τις αναφορές από ιρανικά ΜΜΕ ότι είναι σε εξέλιξη ένα σοβαρό περιστατικό στον Κόλπο του Ομάν.

Συγκεκριμένα, το...
ιρανικό κανάλι Al Alam TV μετέδωσε ότι πρόκειται για δύο εκρήξεις σε δεξαμενόπλοια πετρελαίου. 

Σύμφωνα με τα ιρανικά ΜΜΕ, τα δύο τάνκερ εξέπεμψαν σήμα κινδύνου στις πακιστανικές αρχές.

Σύμφωνα με πηγές του Al Arabiya, και πιο συγκεκριμένα έναν αξιωματούχο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από το λιμάνι της Φουτζέιρα, το τάνκερ «Front Altair» φλέγεται. Το δεξαμενόπλοιο είχε φορτώσει πετρέλαιο από το Αμπού Ντάμπι και δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο τι έχει προκαλέσει την πυρκαγιά.

Οι εκρήξεις πιστεύεται ότι έγιναν μετά από επίθεση που εξαπολύθηκε εναντίον των τάνκερ, ενώ δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό ποιες χώρες εμπλέκονται.
To βρετανικό ναυτικό προχώρησε σε έκτακτη προειδοποίηση στα πλοία του να κινούνται με εξαιρετική προσοχή στον Κόλπο του Ομάν και διευκρίνισε ότι ερευνά το περιστατικό.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από έναν μήνα είχε σημειωθεί επίθεση σε τέσσερα τάνκερ στον Κόλπο. Στις 12 Μαΐου, τέσσερα τάνκερ, δυο της Σαουδικής Αραβίας, ένα των Εμιράτων και ένα Νορβηγικό έγιναν στόχος επίθεσης.

Οι τρεις χώρες τότε με κοινή τους ανακοίνωση είχαν αναφέρει ότι στα πλοία είχνα τοποθετηθεί νάρκες από δύτες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, είχαν «δείξει» τότε για την επίθεση το Ιράν. Μάλιστα, ο ίδιος ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο είχε δηλώσει ότι το Ιράν επιτέθηκε στα τάνκερ για να ανέβουν οι τιμές του πετρελαίου. Η Τεχεράνη είχε διαψεύσει μετά βδελυγμίας.

 Αξίζει να σημειωθεί πως η χρονική συγκυρία που συμβαίνουν όλα αυτά είναι κρίσιμη, καθώς ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε επισκεπτόταν το Ιράν προκειμένου να πέσουν οι τόνοι στην περιοχή. Την Τετάρτη μετά από συνομιλίες που είχε με τον Ιρανό Πρόεδρο Χασάν Ροχανί, ο Άμπε προειδοποίησε ότι κάθε ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν πρέπει να αποφευχθεί. Ο Άμπε είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον Ανώτατο Θρησκευτικό Ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ σήμερα Πέμπτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: