24.6.19

Γιατί ρίχνει τους τόνους ο Τσίπρας;...

Η αισιοδοξία που εμφανίζει ο Αλέξης Τσίπρας στις συνεντεύξεις που παραχωρεί, πως “το παιχνίδι γυρίζει” δεν σημαίνει πως το “χαστούκι” των ευρωεκλογών και η...
διαφορά των 9,5 μονάδων από τη ΝΔ έχει ξεπεραστεί έτσι απλά στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Στην Κουμουνδούρου επιχειρούν να αναδείξουν στο εκλογικό σώμα πως οι κάλπες της 7ης Ιουλίου δεν θα στηθούν απλώς για να στείλουν ένα μήνυμα στο κυβερνών κόμμα, αλλά η ψήφος τους θα ορίσει την επόμενη κυβέρνηση. 

Υποστηρίζουν, μάλιστα πως τα αποτελέσματα της ευρωκάλπης δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση υπερψήφιση των θέσεων της ΝΔ, αλλά αποτύπωση της δυσαρέσκειας για τα προγράμματα των δανειστών που αναγκάστηκε να εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός χθες στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ3 συμπληρώνοντας πως “μας πιστώνει ο κόσμος ότι βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, αλλά ταυτόχρονα μας καταλογίζει ότι αυτό άργησε να γίνει και ό,τι έγινε με επιπρόσθετο πόνο”.

Μπορεί, όμως ένας πρωθυπουργός που εφάρμοσε μνημόνια να επανέλθει στο προσκήνιο της πολιτικής και μάλιστα τόσο σύντομα; Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς πήραν τα μηνύματα της κάλπης με την Κουμουνδούρου να προσπαθεί να μην “τριτώσει το κακό”.

Στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην έχουν βρει κάποιο νέο δίλημμα για τις κάλπες της 7ης Ιουλίου και να επιμένουν να τονίζουν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που θα εφαρμόσει η ΝΔ στις εργασιακές σχέσεις, στις απολύσεις και στην κατάργηση του αφορολόγητου, ωστόσο ο πρωθυπουργός έχει ρίξει εμφανώς τους τόνους το τελευταίο διάστημα. 

Δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν πως ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνεται και σε ένα πιο μετριοπαθές κοινό του μεσαίου χώρου που είχε χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις “κορώνες” του Παύλου Πολάκη. Σίγουρα, πάντως, η προγραμματική αντιπαράθεση είναι η βασική επιδίωξη του πρωθυπουργού 14 ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Οι εμφανίσεις του Αλέξη Τσίπρα είναι καθημερινές και πυκνώνουν όσο πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές. Με συνεντεύξεις, ομιλίες, παρεμβάσεις σε χώρους εργασίας και περιοδείες, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να προσεγγίσει το κομμάτι των πολιτών που δεν προσήλθαν στην κάλπη και υπολογίζονται πως είναι περίπου 600.000. Σήμερα το βράδυ θα βρεθεί στην Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών, όπου θα συνομιλήσει με επιχειρηματίες. Προγραμματίζονται συναντήσεις με αγρότες και δημοσίους υπαλλήλους και άλλους παραγωγικούς φορείς και ιδιωτικές εταιρίες. Η στόχευση είναι η μεσαία τάξη στην οποία αναφέρθηκε εκτενώς στη χθεσινή του συνέντευξη μιλώντας για όσα έχασαν την περίοδο 2010 - 2014.

Στην καρδιά του καλοκαιριού, πάντως, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πως θα αντιδράσουν οι πολίτες με αρκετούς να έχουν τις άδειές τους στις αρχές του άλλου μήνα μετά από μια δύσκολη χρονιά. Η μεγάλη νίκη της 26ης Μαίου για τη ΝΔ ενδεχομένως να “κοιμίσει” κάποιους ψηφοφόρους της γαλάζιας παράταξης και να μην προσέλθουν στις κάλπες κάνοντας διάλειμμα από τις διακοπές τους. 

Όσο πλησιάζουμε στις εκλογές πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα χτυπάει συνεχώς “καμπανάκι” προς τους ψηφοφόρους του βάζοντας μπροστά τον κίνδυνο της ακυβερνησίας στην περίπτωση που το κόμμα του δεν εξασφαλίσει την αυτοδυναμία. Αγωνία σε όλα τα κομματικά επιτελεία υπάρχει, αφού και στον ΣΥΡΙΖΑ προβληματίζονται μήπως η συντριπτική παράσταση νίκης υπέρ της ΝΔ δεν κινητοποιήσει τους δικούς του ψηφοφόρους. 

Στον ΣΥΡΙΖΑ σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να βασιστούν στη συμπεριφορά των ψηφοφόρων της ΝΔ. Κατ’ αρχάς θέλουν να κεφαλαιοποιήσουν το ποσοστό των ευρωκλογών και από εκεί και πέρα να πετύχουν ένα ποσοστό άνω του 28%. Με ένα τέτοιο αποτέλεσμα, αν και ηττημένος, ο Αλέξης Τσίπρας θα αποδείξει πως το κόμμα του είναι η δεσπόζουσα δύναμη στον χώρο της κεντροαριστεράς από τη στιγμή που το ΚΙΝΑΛ δεν καταφέρει να αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά του. 

Σε συνδυασμό με τα κόμματα που δίνουν μάχη για την είσοδο στη Βουλή, η αυτοδυναμία της ΝΔ, σύμφωνα με πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη. Οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, πάντως, δεν δείχνουν καμία αλλαγή του σκηνικού και στην Κουμουνδούρου ψάχνουν να βρουν τον τρόπο με τον οποίο θα αφυπνίσουν την εκλογική βάση του 2015.

Το debate, από τη στιγμή που θα πραγματοποιηθεί, δεν θα έχει τη δυναμική που θα επιθυμούσε ο Άλεξης Τσίπρας, προκειμένου να κερδίσει κάποιους “πόντους” από την ευθεία αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της ΝΔ. Στο Μαξίμου θεωρούν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα “κρυφτεί” πίσω από τους παράλληλους μονολόγους των πολιτικών αρχηγών. 

Διέξοδο από την Κουμουνδούρου προσπαθούν να βρουν μέσω της διακαναλικής συνέντευξης που προγραμματίζει να δώσει ο πρωθυπουργός την τελευταία εβδομάδα πριν ανοίξουν οι κάλπες, πιθανότατα στις 2 Ιουλίου...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: