20.6.19

Αδιέξοδες πολιτικές...


Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων αποτελεί ευκαιρία περισυλλογής για τα αδιέξοδα της ευρωπαϊκής πολιτικής για το προσφυγικό, που παράγει ολοένα περισσότερα θύματα, ξενοφοβία και προβλήματα για τους...
πρόσφυγες και τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Η πολιτική των κλειστών συνόρων εξακολουθεί να εφαρμόζεται, ενώ κάθε άλλο παρά καταβάλλονται προσπάθειες για να αποσοβηθούν οι διεθνείς κρίσεις και να μειωθούν οι μεγάλες ανισότητες, που αυξάνουν τη ροή των προσφύγων.

Λόγω των ευρωεκλογών έχουν ανασταλεί οι πρωτοβουλίες για την αναμόρφωση του ευρωπαϊκού συστήματος υποδοχής και ασύλου με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης, του ανθρωπισμού και του διεθνούς δικαίου. Τα αποτελέσματα είναι ορατά, όσο και αν αποστρέφουν το βλέμμα οι ηγεσίες των ευρωπαϊκών κρατών.

Ποια είναι αυτά; Περισσότεροι θάνατοι στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο, διώξεις των διασωστικών ομάδων και των αλληλέγγυων, παράδοση των επιζώντων ναυαγών στα σκλαβοπάζαρα της Λιβύης, συμφόρηση στα ελληνικά νησιά και ελλιπής πρόσβαση σε μια αποτελεσματική διαδικασία υποδοχής και ασύλου, οικογένειες που ζουν χωριστά και ασυνόδευτοι ανήλικοι, έρμαιο των κυκλωμάτων εκμετάλλευσης.

Στην Ελλάδα η προκήρυξη εθνικών εκλογών ενέχει τον κίνδυνο να μείνουν ημιτελείς οι προσπάθειες εφαρμογής προγραμμάτων φιλοξενίας και ένταξης και να συσσωρευτούν τα αδιέξοδα των δομικών προβλημάτων διαχείρισης σε τομείς όπως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στις δομές υποδοχής και φιλοξενίας.

Υπάρχουν ασφαλώς σημαντικά προβλήματα, που οφείλονται σε απειρία και αδυναμίες, αλλά κυρίως σε μια μακρόχρονη απουσία από το ελληνικό κράτος των πολιτικών υποδοχής και ένταξης ξένων πληθυσμών. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έδειξε πως αντιλαμβάνεται ότι η μόνη πραγματική λύση και διέξοδος στο προσφυγικό δεν βρίσκεται στη δαιμονοποίηση των προσφύγων και μεταναστών, ούτε στην εφαρμογή ξενοφοβικής πολιτικής κλειστών συνόρων, εγκλεισμού και απελάσεων.

Αυτές οι πολιτικές δοκιμάστηκαν κατά κόρον και απέτυχαν παταγωδώς, όσο και αν επιχειρούν αντιδραστικοί κύκλοι να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα. Η μόνη διέξοδος για την κοινωνική συνοχή βρίσκεται στη δημιουργία νόμιμων και ασφαλών δρόμων προσφυγιάς και μετανάστευσης σε όλα τα στάδια της διαδρομής, από τις περιοχές προέλευσης μέχρι τις περιοχές προορισμού.

Αυτό είναι το πάγιο μήνυμα όλων των διεθνών οργανισμών, τους οποίους κάποιοι θυμούνται επιλεκτικά. Αυτό το μήνυμα μας καλεί να συλλογιστούμε η σημερινή ημέρα...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: