13.6.19

Στο ΣτΕ για τις δωρεάν πολιτικές διαφημίσεις...

Σε προσφυγή στο ΣτΕ κατά των υπουργικών αποφάσεων που επιβάλλουν τη μετάδοση των δωρεάν διαφημιστικών μηνυμάτων των κομμάτων κατά την προεκλογική περίοδο των...
εθνικών και των περιφερειακών εκλογών προσανατολίζονται οι τηλεοπτικές εταιρείες. 

Οι συνολικές τους απώλειες σε διαφημιστικό χρόνο ανέρχονται για το σύνολο του κλάδου (ιδιωτική TV, ΕΡΤ, συνδρομητική TV) σε 12,5 εκατ. ευρώ για τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις και εξετάζονται οι τρόποι προσφυγής στο ΣτΕ για την ακύρωση των αποφάσεων και τον συμψηφισμό με την ετήσια υποχρέωση καταβολής του τιμήματος των 3,5 εκατ. ευρώ, επί δέκα έτη, για τις τηλεοπτικές άδειες. 

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως πριν από τη μετάδοση των μηνυμάτων στους τηλεοπτικούς σταθμούς υπήρχε η αναφορά πως ακολουθεί η μετάδοση δωρεάν πολιτικού μηνύματος. Με τον τρόπο αυτό οι τηλεοπτικοί σταθμοί ενημέρωναν το κοινό πως δεν έχουν έσοδα από τον ορυμαγδό των διαφημίσεων και δημιουργούσαν ένα επιχείρημα για την επόμενη ημέρα, της ενδεχόμενης προσφυγής στο ΣτΕ.

Η επίμαχη διάταξη είναι η 1η παράγραφος του άρθρου 4 της απόφασης για τις ευρωεκλογές, όπου «ορίζεται ότι ο συνολικός τηλεοπτικός χρόνος που διατίθεται,  αζημίως  για το Δημόσιο, στα πολιτικά κόμματα και τους συνασπισμούς συνεργαζόμενων κομμάτων, αφενός από την ΕΡΤ ΑΕ και τους ιδιωτικούς ενημερωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς επίγειας μετάδοσης εθνικής εμβέλειας αντιστοιχεί στο ποσό των 6.000.000 ευρώ, και αφετέρου από τους φορείς παροχής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω δορυφόρου αντιστοιχεί στο ποσό των 250.000 ευρώ, ήτοι στο συνολικό ποσό των 6.250.000 ευρώ, κατ’ αναλογία προς τους τελευταίους θεωρημένους από την οικεία ΔΟΥ τιμοκαταλόγους».

Η ζημία που μεταφέρεται στους ιδιωτικούς σταθμούς, οι οποίοι έχουν απώλειες σε έσοδα. Στο παρελθόν, ο δωρεάν διαφημιστικός χρόνος για την προβολή των κομμάτων συμψηφιζόταν με το τέλος χρήσης συχνοτήτων και εκδιδόταν στη συνέχεια μια υπουργική απόφαση. 

Δεν συνιστούσε υποχρέωση για το κράτος, αλλά αναγνωριζόταν εμμέσως το βάρος που μεταφερόταν στους τηλεοπτικούς σταθμούς από τη δωρεάν μετάδοση των διαφημιστικών μηνυμάτων. Αυτή η πρακτική σταμάτησε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ...

typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: