23.6.19

Χαμένοι και κερδισμένοι ...


...ένα χρόνο μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών...
Η «Εφ.Συν.» καταγράφει τις απώλειες και τα κέρδη των προσώπων που τα ονόματά τους σχετίστηκαν άμεσα με τη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ για τη μετονομασία της δεύτερης σε Βόρεια Μακεδονία.
Πριν από... περίπου ένα χρόνο, στις 17 Ιουνίου 2018, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, με φόντο τη λίμνη των Πρεσπών και σε μια τελετή που θύμιζε κάτι από εκείνα τα μοναδικά πλάνα του Θεόδωρου Αγγελόπουλου για τα πονεμένα Βαλκάνια, έκαναν την αρχή υπογράφοντας το πρώτο κείμενο της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ για τη μετονομασία της δεύτερης σε Βόρεια Μακεδονία.

Στο πλάι τους βρίσκονταν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς (φορώντας ένα καπέλο που έγινε viral στο Διαδίκτυο) και Νίκολα Ντίμιτροφ, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς (ο οποίος ασχολήθηκε με την υπόθεση επί 26 συναπτά έτη), οι επίτροποι της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι και Γιοχάνες Χαν, αλλά και τα μάτια ολόκληρου του κόσμου που για λίγο εστίασε το βλέμμα του σε αυτή τη μικρή γωνιά της Γης, στην εσχατιά της Ελλάδας, προκειμένου να διαπιστώσει πως όταν υπάρχει θέληση κάθε δυσκολία μπορεί να ξεπεραστεί, όσο ποτισμένη κι αν είναι από τον εθνικισμό και τη μισαλλοδοξία.

Στις Πρέσπες, πριν από ένα χρόνο, τέθηκε η βάση μιας συμφωνίας που ολοκληρώθηκε μήνες αργότερα, στις αρχές του 2019, όταν επικυρώθηκε από τα Κοινοβούλια και των δύο χωρών και αφού στο μεσοδιάστημα η γειτονική χώρα έκανε όλα όσα προβλέπονταν και τα οποία, οφείλουμε να της το αναγνωρίσουμε για άλλη μια φορά, ήταν πάρα πολλά.

Οπως συμβαίνει σε όλα τα μεγάλα γεγονότα της Ιστορίας, έτσι κι εδώ σημειώθηκαν απώλειες και μετρήθηκαν αντοχές. Καλώς ή κακώς όμως, έτσι προχωράει ο κόσμος. Σήμερα, ένα χρόνο μετά την πρώτη υπογραφή, η «Εφ.Συν.» καταγράφει τις απώλειες και τα κέρδη μέσα από τα πρόσωπα της εγχώριας πολιτικής -και όχι μόνο- σκηνής, το όνομα των οποίων σχετίστηκε άμεσα με τη συμφωνία και τα όσα συνέβησαν πριν και μετά από αυτήν.

Στους ανωτέρω πρέπει να προσθέσουμε και τους εκπροσώπους του μεσαίου χώρου. Η Φώφη Γεννηματά αλλά και ο Βασίλης Λεβέντης (ΚΙΝ.ΑΛΛ. και Ενωση Κεντρώων αντίστοιχα) επένδυσαν όπου και η Ν.Δ., με τη διαφορά ότι σήμερα ούτε κέρδισαν αλλά ούτε έχασαν απ’ αυτό. Ειδικά η Ενωση Κεντρώων, αν δει κανείς τα ποσοστά των ευρωεκλογών, μάλλον αρνητικό πρόσημο κατέγραψε. Το ίδιο πρόσημο -και χειρότερο- κατέγραψε και το Ποτάμι, καθώς η συμφωνία ήταν η αρχή του τέλους για τη διάλυσή του, παρά το γεγονός ότι οι μισοί απ’ αυτό ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας.

Κυριάκος Μητσοτάκης

ΓΡ. ΤΥΠΟΥ Ν.Δ./ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Υιοθετώντας πλήρως τις απόψεις την ακραίας πτέρυγας της Ν.Δ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελίχθηκε σε μέγα πολέμιο της συμφωνίας προκειμένου να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Κατέθεσε έως και πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης λίγο πριν από τη συνάντηση στις Πρέσπες όπου ηττήθηκε κατά κράτος από τα ντοκουμέντα που παρουσιάστηκαν και αναγνώστηκαν στη Βουλή και τα οποία αφορούσαν πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων -και ειδικά της Ν.Δ.- στο πώς διαχειρίστηκαν το ζήτημα.

Το πόσο στημένο ήταν όλο αυτό εκ μέρους του, αποδείχτηκε όταν «άδειασε» από το βήμα της Βουλής τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όταν ο τελευταίος σε ένα κρεσέντο πατριδοκαπηλίας και εθνικισμού φώναξε πως η Μακεδονία είναι μία και ελληνική. Ο κ. Μητσοτάκης στη δική του ομιλία δεν ενστερνίστηκε αυτή την άποψη, τουναντίον, παραδέχτηκε πως η Μακεδονία δεν είναι μόνο μία και πως δεν είναι μόνο ελληνική.

Κατά τα λοιπά επένδυσε πολιτικά στην αντίδραση του κόσμου και ουδέποτε αποδοκίμασε περιστατικά τραμπουκισμού εις βάρος βουλευτών της κυβέρνησης. Με την οριστικοποίηση της συμφωνίας, βέβαια, σιγά σιγά το Μακεδονικό -ως εκ θαύματος- «χάθηκε» από την ατζέντα της Ν.Δ. Σήμερα, έχουμε φτάσει στο σημείο αρκετά στελέχη της να δηλώνουν πως το καθήκον της Ν.Δ. εάν γίνει κυβέρνηση είναι να φροντίσει να τηρείται κατά γράμμα η συμφωνία!

Αλέξης Τσίπρας

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Πολλοί υποστήριζαν πως η επίλυση του Μακεδονικού θα ήταν η πολιτική ταφόπλακα του Αλέξη Τσίπρα. Στις πρόσφατες ευρωεκλογές αποτυπώθηκε εν μέρει το πολιτικό κόστος της συμφωνίας, με τον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει ποσοστά σε ολόκληρη τη Μακεδονία. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για «ταφόπλακα».

Ο πρωθυπουργός γνώριζε το πολιτικό κόστος αυτής του της απόφασης και παρ’ όλα αυτά προχώρησε. Τόλμησε εκεί που τόσοι πρωθυπουργοί στο παρελθόν παρέπεμπαν το θέμα στις καλένδες. Αυτή τη στιγμή στους ουρανούς της Βόρειας Μακεδονίας πετούν ελληνικά μαχητικά. Οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας εκπαιδεύονται από δικούς μας αξιωματικούς και όχι από Τούρκους.

Πέραν των όποιων οικονομικών συναλλαγών και επενδύσεων, το πιο σημαντικό είναι ότι με τη συμφωνία αυτή προστατεύτηκαν μια και καλή τα βόρεια σύνορά μας από την τουρκική επιρροή. Και αυτό είναι κάτι που πιστώνεται στο έργο του Ελληνα πρωθυπουργού.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Δημητρη Τερζή, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: