20.6.19

Σε ποια εταιρεία ανήκει η Σελήνη;...


Αρκετές επιχειρήσεις είναι έτοιμες να επενδύσουν στο διάστημα, ωστόσο ένα νομικό κενό καθιστά αδύνατη οποιαδήποτε πρόβλεψη.

Πενήντα χρόνια μετά την...
αποστολή του Apollo 11 στην Σελήνη το πεδίο του νομικού δικαίου του διαστήματος ολοένα και εξελίσσεται. Το 1967, ο ΟΗΕ θέσπισε κανόνες και μια συνθήκη που περιορίζει την κάθε χώρα από την διεκδίκηση της κυριότητας της Σελήνης ή την εξόρυξη εκτός του πλανήτη Γη. Ωστόσο, από το 2015, το Κογκρέσο επέτρεψε στις αμερικανικές εταιρείες να σχεδιάσουν εγκαταστάσεις γεωτρήσεων στο διάστημα.

Η Moon Express είναι μια οργάνωση που σχεδιάζει να στείλει εμπορικές αποστολές στη Σελήνη, για την δυνητική γεώτρηση νερού από τον πλανήτη, το οποίο είναι ένα στοιχείο πολύτιμο στην εξερεύνηση του διαστήματος, αλλά και την εξόρυξη λευκόχρυσου, ο οποίος είναι πολύτιμος πίσω στη γη.

Στα τέλη Μαΐου, η NASA απένειμε συμβόλαια που ανέρχονται σε περισσότερα από 250.000.000 δολάρια σε τρεις ιδιωτικές εταιρείες — Astrobiotic, Intuitive Machines και Orbit Beyond — που θα οργανώσουν επιστημονικές αποστολές στη Σελήνη τα επόμενα δύο χρόνια.

Καθώς ο Τζακ Μπερνς, ο Διευθυντής του Δικτύου Εξερεύνησης και Διαστημικής Επιστήμης της NASA, είπε στην Ρίβκα Γκάλχεν του New Yorker είναι επίσημο: «το φεγγάρι είναι πάλι hot». Ο Μπερνς είπε ότι η πρόοδος στη μηχανική καθιστά εφικτή την κατασκευή οικοτόπων στη Σελήνη κι έτσι είναι πλέον δυνατό το φεγγάρι να χρησιμοποιηθεί ως σημείο εκτόξευσης για βαθύτερη εξερεύνηση του διαστήματος.

Μέχρι στιγμής ο νόμος του διαστήματος είναι μια λευκή σελίδα και τα όρια θα εξελιχθούν καθώς η χρήση του χώρου θα συνεχίζει να επεκτείνεται και να αλλάζει από τους ανθρώπους. Κόσμος Σελήνη Διάστημα Φεγγάρι Εταιρείες...

lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: